Caracterul unui copil se formează în copilărie, aşa că dacă îţi doreşti ca micuţul tău să fie o persoană puternică trebuie să-i acorzi cât mai multă atenţie. Ştiai că există jocuri care îi ajută pe copii să fie mai încrezători? Noi îţi prezentăm câteva dintre ele.
Încrederea este un aspect fundamental al dezvoltării sănătoase a copiilor, influențând modul în care aceștia interacționează cu lumea și cum se percep pe ei înșiși. Părinții au un rol esențial în construirea încrederii copiilor lor.
Încurajarea copiilor să își asume responsabilități și să ia decizii, adaptate nivelului lor de dezvoltare, contribuie la dezvoltarea unui simț al autonomiei. A oferi alegeri și a susține inițiativele copiilor îi ajută să se simtă mai încrezători în propriile abilități.
Ascultarea atentă și comunicarea deschisă sunt esențiale pentru construirea încrederii. Părinții ar trebui să creeze un mediu în care copiii se simt confortabil să împărtășească gândurile, sentimentele și întrebările lor. Empatia în răspunsurile părinților validează emoțiile copiilor și întărește încrederea în ei înșiși.
- CITEȘTE ȘI: Jucării şi jocuri gratis pentru toate vârstele
Jocul 1 – Nu sunt de acord cu tine
Jocul presupune ca părintele să îl întrebe pe copil despre preferinţele lui (poate să fie jucat şi de mai mulţi copii). Ideal este ca jocul să fie jucat în perechi. Unul dintre participanţi întreabă: ,,Ce carte ai citit recent?”, iar copilul trebuie să răspundă. Participantul care a pus întrebarea poate să spună că nu este de acord cu cartea respectivă şi că nu este frumoasă. La rândul său, copilul trebuie să argumenteze alegerea făcută, moment în care nu numai că poate să-şi dezvolte vocabularul, ci să înveţe să-şi susţină părerile, fapt ce îl ajută să fie mai puternic din punct de vedere emoțional.
- CITEȘTE ȘI: Jocuri inteligente pentru copii. 20 de variante
Jocul 2 – Fiecare în felul propriu
Și acest joc este bine să fie jucat de mai mulți copii. Înainte ca jocul să înceapă, fiecare participant trebuie să-i dea câte o sarcină liderului de grup: să cânte, să meargă undeva, să sune pe cineva cunoscut. După împărțirea sarcinilor jocul poate să înceapă. El presupune de fapt ca fiecare participant să facă exact ceea ce i-a cerut liderul. Cu cât sarcina dată era mai dificilă, cu atât îi va fi mai greu să o facă el. Cei care au dorit să-l păcălească pe lider vor cădea în propriile capcane. Scopul jocului este ca fiecare copil să învețe să trateze rolul de lider cu seriozitate și responsabilitate.
Jocul 3 – Compune o poveste
Acest joc este perfect pentru a dezvolta imaginația copilului. Sarcina pe care o dai copilului este să compună o poveste pe baza unor cuvinte logice, dar care nu au legătură între ele, tocmai pentru a pune imaginația copilului la treabă. Nu numai că el compune povestea, ci poate să creioneze lucrurile din punctul lui de vedere, așa cum le vede la vârsta pe care o are. De exemplu: poți să-i dai următoarele cuvinte pe baza cărora să alcătuiască povestea: pădure, roată, ceai, mașină, ceață, zăpadă, invidie. Te va surprinde imaginația copilului tău.
Jocul 4 – Complimentele
Acest joc este potrivit pentru grupuri de copii. Micuții trebuie să stea în cerc și să spună lucruri frumoase persoanei de lângă în timp ce se privesc în ochii. Copilul care a primit complimentele trebuie să mulțumească și să spună la rândul lui alte cuvinte frumoase celui de lângă el. Unii copii pot avea dificultăți când vine vorba de a face complimente, de aceea pot să fie ghidați cu ajutorul întrebărilor. Copiii pot învăța multe de la acest joc, cu atât mai mult cu cât făcutul de complimente este până la urmă o artă.
Jocul 5 – Ghici ce s-a întâmplat
Găsește o imagine sau o fotografie care să ilustreze o situație de viață, precum acordarea unei diplome mai multor persoane. Întreabă copilul ce crede că au făcut acele persoane care au primit diploma, dar și ce a urmat după momentul acordării acesteia. Sarcina ajută nu numai la dezvoltarea imaginației, ci și a logicii. Cu cât copilul oferă mai multe detalii despre situația dată, cu atât este mai bine. Părintele îl poate ajuta punând întrebări pentru ca povestea să fie tot mai complexă.
Jocul 6 – Să creionăm o poveste
Jocul este mult mai interesant dacă este jucat de mai mulți copii. Aceștia trebuie să stea în cerc, iar unul dintre ei trebuie să spună ,,a fost odată ca niciodată”. Jocul presupune ca următorul copil să spună alte câteva propoziții pentru a ajuta la compunerea unei povești. Când vine rândul copilului care a început povestea el poate să schimbe firul ei și să o facă mai amuzantă. Acest tip de joc nu numai că ajută la dezvoltarea imaginației copilului, ci este și o bună modalitate de a petrece timpul liber într-o manieră amuzantă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.