Jocul fetelor de-a prințesele

TOTUL DESPRE MAME

Jocul de-a prințesele nu a fost niciodată preferatul meu. Întotdeauna mă jucăm de-a mama. Hrăneam păpuși. Uneori găteam, îmi făceam unghiile sau mă machiam (spre disperarea mamei), îi purtăm pantofii cu toc și ciorapii fini…încercam să devin că ea, frumoasă, cochetă, activă!

Alte idei de jocuri și activități pentru copiii energici găsiți și în cartea Cum să crești un copil energic.

Fetei mele nu îi place jocul de-a prințesele

Acum am și eu, la rândul meu, o fetiță. Fata mea nu se joacă nici ea de-a prințesele. În schimb împușcă, se luptă cu sabia iar jucăria ei preferată este un trenuleț. Încearcă să îl imite pe fratele ei mai mare în tot ceea ce face. Mama mea, în copilărie, era bătăușa cartierului. Așa încât am început să mă întreb: suntem noi, femeile familiei noastre, niște ciudate misogine, niște amazoane moderne? Care e de fapt treaba cu jocul de-a prințesele și fetițele?

Fiecare copil are nevoie de eroi

Eroii au puteri infinite. Eroii au întotdeauna binele de partea lor, sunt plăcuți și mai ales ascultați. Nimeni nu va certa un erou sau nu îi va spune că nu are voie să facă ceva. Eroul impune regulă. Începând cu vârstă de trei ani, gândirea magică înflorește în mintea copiilor. Se folosesc de acest tip de raționament pentru a-și explica misterele de care se lovesc clipă de clipă. Această lume proprie pe care cei mici și-o crează, este un loc sigur, un loc în care ei dețin controlul, în care pot experimenta cum este să fii adult, să porți acei pantofi cu toc superbi dar caraghioși față de ai tăi, să salvezi pe cineva din foc, fără să îți fie teamă, exact că un pompier adevărat. Le oferă deasemenea și posibilitatea să spună stop atunci când obosesc sau se plictisesc.

Unele fete sunt cochete de mici

Majoritatea fetițelor își arată cochetăria încă de la primii pași. La doi ani încep primele discuții despre ce rochiță vor să poarte sau ce pantofiori nu îi plac. Se joacă cu hăinuțele, se schimbă și se probează și de zece ori pe zi. Stă în firea lor. Își pot închipui că sunt o prințesă din desenele animate, o zână din cartea de povești preferată, o cântăreața pop sau chiar mami. Depinde de ce tip de poveste îi oferim noi, adulții. Fetele se joacă de-a Albă-că zăpadă, dar se pot juca și de-a Selena Gomez sau de-a sora lor mai mare. Au nevoie să își aleagă modele pe care să le imite și de la care să învețe cum pot avea succes în lume. Felul în care ele își mobilează acest univers intim pe care îl au în propria imaginație este influențat de tot ceea ce văd și aud zilnic.

Mamele sunt cel mai bun model

Joaca fetelor de-a prințesele poate fi un moment foarte frumos împărtășit de mama și fiică. Mama o poate ajută să se îmbrace de bal, să îi construiască o coroniță din carton pe care să o picteze împreună, să înșire coliere din paște făinoase și câte și mai câte. În timpul acesta pot vorbi despre tot ce le trece prin minte, “ca fetele”, încurajând exprimarea verbală a sentimentelor. Prințesele învață că trebuie să se spele pe dinți, să se pieptene ori să își facă patul, pentru că ele sunt cele mai țări din împărăție și toți slujitorii se vor lua după ele. O mamă care se joacă cu fiica ei de-a prințesele transmite mesajul că îi va fi alături cu sfaturi și ajutor pe drumul de trasformare dintr-o fetiță într-o femeie matură puternică și cochetă, așa cum apare ea în ochii copilului în prezent.

Tații au rolul lor

Tații de fetițe au și ei rolul lor în această lume minunată. Ei pot deveni cavalerul cu care prințesa dansează la bal, slujitorul devotat sau chiar balaurul pe care bagheta magică îl transformă într-un prinț bun și vesel. Se poate transforma în cal înaripat la nevoie sau îi poate aduce puțin praf magic de peste mari și țări. Poate fi un mag venit de departe, cu o carte minunată pe care să îi arate continentele și animalele ciudate care le populează. Prințesele sunt mereu dornice să știe cât mai multe! Orice tip de joacă este, până la urmă, o bună ocazie de a petrece timp de calitate cu copiii noștri, de a le deschide curiozitatea și mai ales de a le crește încrederea în ei înșiși!

Alte idei de jocuri și activități pentru copiii energici găsiți și în cartea Cum să crești un copil energic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa