Jocul de imaginație pentru copii

Ramona Dinescu

Jocul de imaginație reprezintă una dintre cele mai bune forme a jocului pentru dezvoltarea copilului. Acest lucru înseamnă că imaginația copilului face toată treaba pe care ar face-o jucăriile.

Atunci când este implicat într-un joc de imaginație, copilul are variante infinite de joacă deoarece el este cel care construiește toate scenele și scenariile în loc să se joace într-un singur scenario predestinate de către cei care au făcut designul și au gândit funcționalitatea unei jucării. Jocul de imaginație poate fi jucat în nenumărate feluri și poate include nenumărate accesorii precum păpuși, hăinuțe, echipamente de construcții, accesorii pentru petreceri la ceai, etc.

Rebecca Garland, director executive al unei asociații de promovează jocul și în general și jocul în aer liber în special, psihopedagog american, susține că jocul de imaginație nu se poate dezvolta complet înainte ca cei mici să devină preșcolari, însă fiecare părinte are responsabilitatea de a clădi fundația pentru mai târziu. Cu cât copilul este încurajat de foarte mic să își folosească mintea pentru a se juca în loc să aștepte să fie distrat, cu atât este mai bine pentru dezvoltarea sa ulterioară. Iată cum poți să încurajezi jocul de imaginație:

Jocul de imaginație în schimbul ecranelor

Atunci când un copil se uită la televizor sau se joacă pe computer, nu își folosește imaginația. mai mult, atunci când se uită la televizor, foarte probabil că își folosește o parte foarte mica a creierului. Timpul petrecut în fața televizorului este discutat de foarte mulți specialiști psihologi. Unii susțin că până la doi ani copiii nu ar trebui să stea deloc la televizor, iar apoi, după această vârstă, timpul petrecut la televizor să fie limitat la mai puțin de două ore pe zi. Oprește astfel televizorul și porniți imaginația.

Cumpără necesarul pentru jocul de imaginație

Jucăriile din ziua de azi sunt absolut minunate. Fac zgomote, au lumini, scot sunete diverse și chiar vorbesc. Însă, dacă stai să analizezi cu atenție, pe cât sunt de minunate pe atât sunt de limitate. Limitate în cee ace privește activitatea pe care o poți avea cu ele. Cele care vorbesc nu oferă nici o altă alternative copilului de a se juca. Iată de ce, copilul are nevoie de cât mai puține jucării cu baterii și de cât mai multe jucării clasice. Vei vedea cum un cub de construit poate deveni telefon sau apparat foto sau cum o mașinuță se poate transforma într-o navă spațială. Fă-ți timp și stai alături de copilul tău și arată-i cum poate scoate tot felul de sunete interesante și cum își poate imagina orice cu ajutorul numai câtorva jucării.

Jocul de imaginație cu jucării

Începeți prin a construe turnuri din cuburi. Apoi aduceți câteva mașinuțe și construiți pentru ele tunele. Poți prelua frânele jocului și poți inventa dialoguri, asta până ce copilul se prinde de situație și intră și el în joc. „O nu, mașina aceea nu are șofer! Se va ciocni de un turn! Buf! Accident”. Acum e timpul să soliciți mașina de pompieri, a cărei sirenă o va imita cel mic, pentru a curăța locul accidentului și ar putea veni și sora mai mica cu o păpușă Barbie doctor care să acorde primul ajutor. De aici înainte, ca și până acum de altfel, se poate inventa orice scenariu. Încurajează-l pec el mic să folosească obiecte obișnuite precum castroane, oale sau tigăi într-un joc obișnuit. Va fi super distracție.

Stimulează-i mintea

folosește-te de orice oportunitate pentru a ajuta la creșterea imaginației copilului tău. Punctează obiective interesante atunci când le observe pe stradă și pune-I apoi copilului tot felul de întrebări (indiferent dacă el are în vocabular doar câteva cuvinte și tu trebuie să formulezi răspunsurile). Construiți scenario împreună și întreabă-l la ce crede că sunt folositoare anumite obiecte. De exemplu: „Privește ce nostim arată acea legume. Cu ce ți se pare că seamănă?” sau ”La ce crezi că a, putea folosi aceste acțibilduri?”. În curând vei rămâne uimită de cât de liberă se vor dezvolta mintea și imaginația sa și astfel nu se va plictisi nicioadtă avâd imaginația la îndemână ca partener de joacă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa