Cadouri pentru copiii de 1 an. Idei pentru părinți și invitați

Alexandra Constantin
cadouri pentru copiii de 1 an

Idei de cadouri pentru copiii de 1 an. Urmează ziua copilului tău şi nu ştii ce cadou practic, dar şi interesant să îi iei? Îţi venim în întâmpinare cu numeroase idei de cadouri pentru copiii de 1 an. Ideile de mai jos sunt valabile și pentru cei care sunt invitați la petreceri aniversare și nu știu ce i s-ar potrivi unui copil la prima aniversare. 

Petrecerea pentru prima aniversare a copilului pare să fie mai mult pentru părinți decât pentru cel mic. Într-un fel este de așteptat. Trebuie să faci sărbătorești faptul că ai făcut față primului vostru an ca părinți. Totuși, micuţul este vedeta zilei chiar dacă nu înţelege mare lucru din agitaţia din jurul lui aşa că merită un cadou pe măsură.

În România aceasta este una dintre cele mai importante petreceri aniversare. Include și tăierea moțului la băieți sau ruperea turtei de către nași. Tot acum este momentul când printr-un ritual haios copilul alege de pe o tavă pregătită de rude 3 obiecte care sunt considerate reprezetative pentru cariera viitoare a copilului. De cele mai multe ori părinții organizează petrecerea la restaurant și, pe lângă cadou, este bine să aveți pregătit și un plic cu ceva bani. Practic, este un botez mai mic.

Lista de idei de cadouri pentru copiii de 1 an este utilă şi pentru momentele când trebuie să mergi la o astfel de aniversare, dar nu ştii ce daruri să cumperi pentru micul sărbătorit.

Cadouri pentru copiii de 1 an: jucării care pot să fie trase sau împinse

Cei mai mulţi dintre copii încep să facă primii paşi în jurul vârstei de 1 an. De ajutor în astfel de cazuri sunt jucăriile care pot să fie împinse, precum antemergătorul. Acestea nu numai că ajută copilul să își dezvoltă musculatura, ci îl învaţă să-şi coordoneze mai bine mişcările. Partea bună este că multe dintre aceste jucării au funcţii suplimentare, venind echipate cu diverse alejocuri. Sunt foarte utile pentru ca micuţul să descopere şi să înveţe lucruri noi. De asemenea, jucăriile de acest tip ajută la îmbunătăţirea echilibrului, fapt ce îl face pe copil să fie mai încrezător în propriile forţe.

Idei de cadouri pentru copiii de 1 an. Cuburile de activităţi

cadouri la varsta de 1 an

„Când copiii ajung la 1 an încep să-şi controleze mai bine mişcările. De asemenea, ei încep să perceapă ideea de cauză şi efect, dar şi conceptul de prezenţă în ceea ce priveşte obiectele din jurul lui. «Dacă pun obiectul aici, el se varsă şi dispare. Oare unde s-a dus?»”, exemplifică Lisa J. Lewis, terapeut ocupaţional la Kids Made Simple din Los Angeles, SUA. Ideale pentru această etapă sunt jucăriile care conţin mai multe piese ce pot să fie împrăştiate, precum căsuţele care pot să fie umplute cu cuburi de diferite forme geometrice sau sub formă de litere/cifre.

Cadouri pentru copiii de 1 an: jucării de tipul sortează şi construieşte

idei de cadouri la varsta de 1 an

Jucăriile care au formatoare de sortare îi ajută pe copii nu doar să recunoscă formele, ci să înveţe să potrivească mai bine culorile sau să mânuiască obiecte de mici dimensiuni. Acestea şi jocurile de construcție sunt recomandate de experţii în dezvoltarea copilului. Mai mult, cele din urmă se numără printre jucăriile ce au durată mare de viaţă. „Acestea sunt utile mai ales că micuţul ajunge să-şi folosească ambele mâini, una pentru a ţine o piesă, iar cealaltă pentru a le manevra pe restul. Este unul dintre cele mai bune moduri prin care se îmbunătăţesc funcţiile motorii fine. Bine este ca părintele să cumpere la început cuburi de construit de dimensiuni mai mici, sub formă de litere, cifre şi care sunt cât mai colorate”, mai recomandă terapeutul ocupaţional.

Prima aniversare. Jucăriile ce pot să fie rostogolite

idei de cadouri la varsta de 1 an

Indiferent de tipul lor (sub formă de cai, motociclete sau maşini), jucăriile ce pot să fie plimbate/rostogolite ajută la construirea forţei şi a echilibrului de bază, iar mişcarea de înainte şi înapoi din timpul jocului este una liniştitoare pentru micuţi. Ideale sunt cele mai joase, pe care copilul să poată să le împingă uşor fără să existe riscul ca el să cadă. În jurul vârstei de 1 an micuţul este atras şi de jucăriile care au roţi şi care pot fi rostogolite, dar şi de cele de tip balansoar. Deşi nu ştie să folosească încă tricicleta, copilul poate să se joace cu cele care au pedale. Astfel îşi dezvoltă tonusul muscular, coordonarea şi ajunge să-şi conştientizeze corpul. O bună idee de cadou este şi tricicleta ce poate să fie împinsă de către părinţi, dar care poate să fie folosită de către micuţ când va mai creşte.

Cadouri pentru copiii de 1 an: jucăriile muzicale

jucării aniversare pentru prima aniversare

Cei mai mulţi dintre copii sunt atraşi de jucăriile muzicale, aşa că acestea nu trebuie să lipsească de pe lista de cadouri pentru copiii de 1 an. Expunerea copilului la sunetele muzicale ajută la stimularea anumitor părţi din creier, favorizează dezvoltarea limbajului, dar şi a abilităţilor sociale, susţin specialiştii.

,,Folosind jucăriile muzicale copilul poate învăţa să imite mai uşor sunetele şi chiar să lege mai uşor cuvintele unele de altele”, spune Julia Priest, director în cadrul Movement of Newton, SUA. Ideale sunt saltele muzicale, dar şi jucăriile cu diferite melodii (dar la care să poată să fie controlat volumul). În plus, pe lângă experienţa muzicală micuţul va învăţa treptat să se ridice în picioare şi chiar să danseze.

Daruri pentru prima aniversare. Cărțile, darul ideal indiferent de vârstă

prima aniversare cadouri

Ritualul de seară diferă de la familie la familie. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre părinţi le fac baie copiilor seara şi le citesc o poveste înainte de culcare. Aşa că de pe lista de cadouri pentru copiii de 1 an nu trebuie să lipsească jucăriile pentru baie. Printre acestea se numără şi seturile de răţuşte sau alte animale marine, dar şi cele de construit (cu piese ce plutesc) sau sortare.

De asemenea, cărţile sunt un cadou sigur indiferent de vârstă. „Acestea sunt esenţiale pentru dezvoltarea limbajului, dar şi socială. Copiii vor înţelege mai uşor conceptul de anticipare dacă părintele îi citeşte cu voce tare de mai multe ori aceeaşi poveste. În plus, o să-şi dezvolte mai repede limbajul şi vocabularul”, explică medicul Lewis. Alege drept cadou cărţi de mici dimensiuni, care să aibă cât mai multe poze, să fie frumos colorate, cu decupaje, dar și care să fie interactive.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre idei de cadouri pentru copiii de 1 an, îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa