Glume şi ghicitori inteligente pentru copii

Raluca Dumitrică
glume-copii-totul-despre-mame

Umorul şi logica fac casă bună cu dezvoltarea inteligenței copilului

Urmăresc de ceva vreme faimoasele caricaturi alb-negru din revista americană New Yorker care reuşesc mereu să mă binedispună şi să îmi pună mintea la contribuţie. Una dintre acest caricaturi ultra-inteligente a fost nu demult publicată şi făcea referire la pisica fizicianului Schrödinger, despre care citisem şi eu în urmă cu ani buni şi despre care aş fi putut spune o vorba dacă m-ar fi întrebat cineva. Deoarece mi s-a părut că atât desenul, cât şi cuvintele care îl însoţeau fuseseră stropite de o sclipire de isteţime a autorului, m-am gândit la cât de utile ar fi o serie de glume similare pentru copii, adecvate vârstei lor, care le-ar putea stimula inteligenţa şi i-ar face să-şi pună mintea în funcţiune, întărindu-le memoria şi capacitatea de construire a unor conexiuni rapide şi logice.

Copiii şi glumele

Să nu credeţi că toate aceste gânduri au venit pe fondul unei atmosfere domestice în care nimeni nu face glume şi nici nu răsuceşte cuvintele în aşa fel încât să se învârtă şi rotiţele mai repede prin căpşor. Dimpotrivă, la noi în familie se fac tot timpul glume, şi de cele mai multe ori sunt reuşite 🙂 Dar pentru că cei mici nu pot înţelege mereu ce se ascunde în spatele unei glume sau unei ghicitori, cel mai bine este să facem constant anecdote potrivite care să poată fi pricepute de copii şi care să le dea şi un impuls creativităţii şi inteligenţei lor.

Glumele şi ghicitorile verbale pot fi făcute începând cu vârsta de un an şi un pic, atunci când cel mic începe să rostească primele cuvinte. Asocierile care se creează prin alăturarea de simboluri şi referinţe vor fi întotdeauna în favoarea dezvoltării sinapselor, iar umorul care rezultă are un rol extrem de important asupra evoluţiei psihice şi afective a copilului.

Cele mai bune glume şi ghicitori sunt cele inteligente

Pe măsură ce abilităţile de limbaj evoluează, iar vocabularul devine din ce în ce mai amplu, aşteptaţi-vă ca cel mic să înceapă să facă mai frecvent glume şi să se bucure când cei din jur râd. Dacă vreţi să contribuiţi şi voi la crearea unui spirit amuzant în familie, încercaţi aceste glume şi ghicitori inteligente, care aduc zâmbetul pe buze şi-i încurajează creativitatea!

De ce alergai prin pat? Ca să prind somnul pierdut ieri!

Ce i-a spus zero lui 8? Ce curea frumoasă ai!

Ce e alb cu negru şi roşu? O zebră care a stat prea mult la soare.

De ce se simţeau prost cei doi hamburgeri din frigider? Pentru că văzuseră dressingul salatei.

De ce poartă jucătorii de golf două perechi de pantaloni? De teamă să n-aibă o gaură în una dintre ele.

Ai auzit de bancul despre pat? N-a fost făcut încă!

Ce obţii dacă dai peste un Ştrumf şi peste o vacă? Brânză albastră.

Ce se întâmplă când arunci o piatră în Oceanul Atlantic? Se udă.

De ce-şi vopsesc elefanţii unghiile de la picioare cu roşu? Ca să se ascundă în cireşi. Dar tu ai văzut vreodată un elefant într-un cireş? Nu. Atunci înseamnă că funcţionează!

Ce e vechi, boţit şi îi aparţine bunicii? Bunicul!

Ce urcă, o ia la stânga, la dreapta, coboară, dar nu se mişcă niciodată? Şoseaua.

Care e cea mai bună metodă de a vorbi cu un monstru? De la distanţă!

Voi ce glume şi ghicitori inteligente pentru copii ştiţi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa