Gimnastica. De ce ar trebui practicată de copiii mici

Anca Vlad
gimnastica

Micuții au numai de câștigat de pe urma excercițiilor fizice, mai ales că sunt extrem de impresionabili și de… energici. Acum este momentul potrivit să-i înveți comportamentul sănătos care le va modela viața. Gimnastica poate face parte din viața copiilor încă de la vârste fragede.

Iată 10 beneficii uimitoare pe care gimnastica le are pentru copiii mici

  1. Gimnastica dezvoltă capacitățile cognitive

Învățarea și executarea exercițiilor de gimnatică cere atât folosirea creierului, cât și a trupului. Emisferele creierului trebuie să conlucreze, așa că micuțul va învăța să se orienteze mai ușor în spațiu. Asta e de un real folos pentru că-l va ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționeză lumea și se va adapta mult mai ușor.

  1. Dezvoltă și întărește oasele

Pe măsură ce îmbătrânim, descoperim că densitatea osoasă scade. Dacă avem din copilărie grijă de oasele noastre și ne asigurăm că sunt puternice și sănătoase, putem amâna instalarea osteoporozei. Mai mult, potrivit KidsSaversNet, previne apariția cu ușurință a fracturilor la copii – un bonus important la locul de joacă!

  1. Dezvoltă armonios trupul

Pe lângă dezvoltarea armonioasă a oaselor, trupul copilului se va dezvolta și va fi mai puternic. Prin executarea excercițiilor de gimnastică, se vor dezvolta în egală măsură torsul și membrele.

  1. Îmbunătățește coordonarea

Datorită programului impus de gimnastică, coordonarea copilului se va îmbunătăți simțitor. Postura, alergarea și îl vor face mai agil și, de ce nu, pregătit pentru sportul de performanță.

  1. Mărește flexibilitatea

Când spui gimnastică, spui flexibilitate și, cu cât ești mai flexibil, cu atât diminuezi consencințele unei căzături. Dacă reușești acest lucru încă din copilărie, vei avea multe avantaje la maturitate. Gimnastica îmbunătățește postura trupului, evitând astfel problemele spatelui și ale coloanei vertebrale.

  1. Vine în întâmpinarea nevoii zilnice de mișcare a copilului

Cardiologii susțin că, pentru a avea o inimă sănătoasă, un copil are nevoie de cel puțin o oră de mișcare în fiecare zi. Orele de gimnastică i-ar asigura acest necesar.

  1. Previne bolile

Sporturile în general și gimnastica în special mențin trupul puternic și sănătos. Aceasta este cheia pentru prevenirea unor afecțiuni ca obezitatea, diabetul, astmul sau cancerul. Cu cât copilul învață mai devreme acest stil de viață sănătos, cu atât sunt șanse să-l urmeze toată viața.

  1. Îl învață ce e disciplina

Cursurile de gimnastică vin la pachet cu disciplina și autocontrolul, abilități necesare în viață. Dacă le deprinde la vârste fragede, copilului îi va fi mult mai ușor să lucreze în echipă și să îndeplinească o sarcină. El va descoperi că îi este de ajutor la școală, la locul de joacă și în orice situație care prevede socializarea.

  1. Mărește încredere în sine

Gimnastica este un sport al autocontrolului și, datorită acestui fapt, crește respectul față de sine și încrederea propriile puteri. Odată ce a învățat și a dus la bun sfârșit un excercițiu de gimnastică, copilul se simte împlinit, e mândru de realizarea lui, ceea ce se transformă în încredere și respect. Mai mult, el va învăța de mic că munca susținută și ambiția sunt cheia succesului.

  1. E amuzantă

Copilului tău îi va plăcea să ia parte la orele de gimnastică. Faptul că va interacționa zilnic cu colegii și cu antrenorul îi va dezvolta abilitățile de socializare și poate că mai târziu va practica acest sport cu pasiune. Cine știe, poate că ai în casă un viitor campionic olimpic și nu știi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa