Dragostea se învață: 5 metode prin care să-ți înveți copilul cum să iubească

Theodora Fintescu, redactor
doi copii in natura
Copilul trebuie să știe că există mai multe tipuri de iubire și mai multe forme de manifestare a acestui sentiment. FOTO: Shutterstock

Dragostea reprezintă un mix de stări emoționale, comportamentale și mintale. Ea implică grijă, apropiere, protecție, atracție, afecțiune și încredere.

Iubirea este un aspect esențial al experienței umane, care ne modelează relațiile, interacțiunile și bunăstarea emoțională. De aceea, este bine ca toți copiii să învețe, încă de la vârste fragede, ce este iubirea, cum își pot manifesta sentimentele, ce așteptări să aibă de la cei din jur și câte tipuri de iubire există.

Deși, pentru unii, dragostea poate veni în mod natural, pentru alții, este o abilitate care poate fi hrănită și cultivată în timp. Iată câteva modalități prin care îți poți învăța copilul să iubească, să fie empatic și bun cu ceilalți:

Explică-i copilului ce este dragostea

Unul dintre primele lucruri pe care le poți face pentru a-l învăța pe copil despre dragoste este să-i explici ce este. Fie că porți o discuție cu el despre iubire pornind de la o întâmplare la care a fost martor, fie că citiți împreună povești care prezintă exemple de dragoste sănătoasă, este important ca cel mic să fie conștient de ceea ce presupune iubirea, să poată să o recunoască și, la rândul lui, să o ofere, să înțeleagă că dragostea este mai mult decât un sentiment, este și o acțiune.

De asemenea, copilul trebuie să știe că există mai multe tipuri de iubire și mai multe forme de manifestare a acestui sentiment. Iubirea pentru un prieten este diferită de iubirea pentru părinți, la fel cum iubirea pentru animale se manifestă altfel decât iubirea romantică.

Pentru a avea o viziune pozitivă asupra iubirii, este esențial ca părinții să-i învețe pe copii despre dragostea echilibrată, dar să le vorbească și despre formele nesănătoase ale iubirii, cum ar fi codependența și posesivitatea.

Citește continuarea pe ZYXBOOKS.RO

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa