Distracţie şi creativitate cu jucăriile Moluk (P)

Andreea Popa
jucării-moluk-totul-despre-mame

Dezvoltarea imaginaţiei, joc liber, distracţie: jucăriile Moluk ni le-au oferit pe toate la pachet.

„Mami, mami, a venit deja Moş Crăciun?”, m-a întrebat când a ajuns acasă şi a văzut jucăriile în cutie. Ete, na, m-am gândit, biet copil care are parte de jucării noi doar când mai vine vreun Moş. „Nu, puiule, încă nu a venit, dar de ce spui asta?”, l-am întrebat. „Pentru că sunt altfel. Pentru că nu arată ca jucăriile pe care le avem noi”. Ei, aici i-am cam dat dreptate. Într-adevăr, jucăriile Moluk nu seamănă deloc cu ceea ce aveam noi prin casă și sunt o idee excelentă pentru Moș Crăciun.

„Şi ce fac?”, a fost următoarea întrebare a copilului. „Păi, cam nimic”, i-am răspuns eu sinceră şi uşor contrariată. „Oau, ce fain!”, a fost răspunsul lui prompt. Iar joaca a început. Cu mine mai reticentă la început, cu el plin de entuziasm. Şi a avut dreptate să fie entuziasmat. Pentru că întreg weekend-ul ne-a fost umplut cu minunatele jucării Moluk. Ne-am jucat cu ele pe rând, ne-am jucat cu ele la grămadă şi am inventat zeci de lucruri distractive cu nişte jucării care nu fac nimic, dar care fac totuşi atât de multe atunci când laşi imaginaţia copilului să zboare.

Dar hai să le luăm pe rând.

Moluk Plui Rainball şi Moluk Plui Cloud

Amândouă sunt nişte jucării foarte simpatice pentru apă. Una ca un fel de minge, cealaltă în formă de norişor. Ambele funcţionând pe acelaşi principiu. Umpli jucăria cu apă, apoi copilul poate stăpâni ploaia printr-o simplă apăsare de deget. Mai concret, Moluk Plui se bazează pe sistemul pipetei. Atunci când copilul ţine degetul apăsat pe orificiul de umplere al jucăriei, ploaia se opreşte. Când ridică degeţelul, ploaia îşi face de cap.

Ambele sunt jucării destinate copiilor mai mari de 2 ani, potrivit producătorului, dar eu le-am recomandat deja unei prietene cu copil mai mic, terorizat de spălatul pe cap. Cu Moluk Plui, datorită jetului finuţ de apă care iese din jucărie, cred că spălatul pe cap ar putea deveni mult mai distractiv. Mi-ar fi plăcut şi mie să avem o astfel de jucărie la îndemână acum doi ani, când fiu-miu urla ca din gură de şarpe chiar şi atunci când îi puneam doar o mână udă pe cap. Mi-ar fi plăcut să le avem şi în vară, pe plajă, când puştiul era hotărât să aducă ploaia deasupra castelului de nisip cu ajutorul unei găletuşe din aceea cu perforaţii pe fund, dar care ajungea la destinaţie mai mult goală decât plină.

Deşi la fel de distractive, există câteva diferenţe majore între cele două jucării. Mingiuţa Moluk Plui Rainball este creată dintr-un cauciuc mai tare, iar eu zic că este mai uşor de manevrat de copiii mai mici. În plus, vine în mai multe culori. În schimb, norişorul Moluk Plui Cloud este din plastic. Datorită formei, cred că este mai interesant pentru copiii mai mari, dar puţin mai greu de ţinut în nişte mânuţe mici. Faţă de Plui Rainball, norişorul are avantajul că se poate desface pentru a fi curăţat pe interior.

Bilibo Mini

Bilibo Mini arată ca nişte carapace de broască ţestoasă, în culori vesele, cu două găurele care pot fi ori loc de băgat degeţele, ori doi ochişori. Faţă de aceste jucării am fost cea mai reticentă. Ce poţi face cu nişte căpăcele de plastic? Ei bine, copilul mi-a dovedit (încă o dată) că nu am pic de imaginaţie. Aşa că mi-a arătat el ce poţi face cu ele. Le-a rotit, le-a pus unele peste altele, şi-a transformat mâinile în broaşte ţestoase, s-a jucat cu ele în apă, a cântărit spumă de baie în ele, le-a dus cu el chiar şi în parc, la groapa de nisip. Şi, surprinzător, nu s-au zgâriat deloc. Un alt joc inventat pe loc a fost un fel de „alba-neagra”: ascundeam o biluţă sub una dintre carapace iar apoi amestecam piesele între ele. Poate că nu foarte educativ, dar un joc amuzant pentru cel mic, pentru că el ghicea întotdeauna (ţinea minte culoarea carapacei), în timp ce eu dădeam greş aproape de fiecare dată.

Acum, aşteptăm zăpada să vedem dacă putem construi bulgări şi oameni de zăpadă cu ajutorul micilor carapace.

Bilibo_Mini_bath_kidMoluk Oogi

Şi, hitul acestui an pentru noi în materie de jucării… omuleţii Oogi! Nişte omuleţi din cauciuc, cu ventuze la extremităţi (cap, mâini, picioare) de care fiul meu nu s-a mai despărţit de când i-a scos din cutie. Noi avem doi omuleţi, un adult şi un copil.

Deşi nu au decât o ventuză în loc de cap, omuleţii Oogi pot fi, paradoxal, extrem de expresivi. Se ţin în braţe, se joacă, se ajută unul pe celălat la căţărat, se împing, se bucură, de toate pot să facă omuleţii aceştia minunaţi. Chiar pot să pună în scenă minunatele poveşti pe care cel mic le inventează pe loc.

Noaptea, omuleţii noştri şi-o petrec uneori în carapacele Bilibo Mini, dar de cele mai multe ori stau agăţaţi de pătuţ. Iar reacţia copilului dimineaţa, când îi vede pe amândoi suspendaţi de marginea patului, ne face dimineţile mult mai uşoare, în ciuda trezitului cu noaptea-n cap.

Omuleţii Oogi s-au dovedit a fi prieteni de nădejde şi în timpul bălăcelilor mai scurte sau mai lungi în vană, dar ne-au scăpat şi de mersul împreună la baie. Dacă până acum trebuia să stau cu el cât timp mergea la WC, că altfel cică se plictisea, acum stă singur şi-şi lipeşte/dezlipeşte omuleţii de faianţă. Iar apropo de lipit, se prind foarte bine de parchet, geamuri, oglinzi, gresie, faianţă şi de jucării din plastic. De mobilă nu prea, cel puţin nu în cazul nostru, din cauza palului. Şi se pare că nici de câine nu se lipesc, deşi într-o zi puştiul a petrecut mult timp încercând să fixeze bine ventuzele pe botul acestuia.

Ce mai îmi place la Moluk Oogi este că omuleţii sunt jucării perfecte pentru drumurile lungi cu maşina, deoarece se prind uşor de geam, iar eu stau liniştita că nu se loveşte cu ele (sau de ele) în cazul unei frâne mai bruşte.

Deşi pot fi cumpăraţi şi doar câte unul, eu recomand achiziţionarea a măcar doi omuleţi. Este mai distractiv în doi, iar eu prefer varianta cu un adult şi un copil. Pentru că lui fiu-miu îi plac jocurile de rol şi se identifică mai bine cu puiul de Oogi decât dacă am fi avut 2 omuleţi adulţi.

Despre jucăriile Moluk

Deocamdată, Moluk nu este o marcă foarte cunoscută la noi în țară. Însă aş insista pe deocamdată”, având în vedere cât de ingenioase sunt jucăriile lor. Inovative, versatile, perfecte pentru jocul necondiţionat, stârnesc imaginația şi creativitatea copiilor exact prin faptul că, în principiu, nu fac nimic. Nu-l suprastimulează pe copil aşa cum o fac jucăriile cu lumini şi sunete, nu-i direcţionează jocul, sunt haioase şi separat, dar şi împreună. Sunt şi de interior, şi de exterior, sunt distractive pentru orice vârstă (chiar şi eu m-am distrat cu ele) şi se pot folosi în mii de moduri.

Toate produsele MOLUK™ sunt disponibile AICI și pot fi folosite în combinaţie cu nisipul kinetic fiind destinate aceluiaşi tip de joc liber, nedirecționat, open-ended. Nu conţin BPA, ftalaţi sau latex.

jucarii-moluk-totul-despre-mame

Citește și:
Distracție garantată cu cele mai faine jucării de interior (P)
Nisipul kinetic, nisiparul din mijlocul casei (P)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa