De ce se joaca fetele de-a baietii si baietii de-a fetele

TOTUL DESPRE MAME

Imediat dupa ce testul de sarcina a indicat cele doua liniute triumfatoare, te-ai si programat la o ecografie, iar prima intrebare pe care i-ai pus-o medicului a fost cea legata de sexul copilului. Baietel sau fetita? Odata stabilit acest punct de plecare ai si pornit la vanatoare de hainute roz sau albastre, papusele sau masinute moi, paturici cu super-eroi sau cu printese. Chiar si vanzatoarea te intreaba: baiat sau fata?

Baietii si papusile

Intre timp baietelul creste, e deja marisor, il poti lua cu tine mult mai usor la cumparaturi, moment in care el isi alege, dintre sutele de jucarii, o papusa roz, cu sclipici si un minunat par lung. Panica! Incep argumentarile. El nu si nu. In cele din urma cedezi, dar nu te simti deloc linistita. Adevarul e ca suntem atat de influentati de ideile preconcepute pe care societatea le impune, incat uitam ca un copil de patru, cinci ani este doar un copil. Pentru copii, camioanele, printesele, animalele sunt doar jucarii, atata timp cat nu li s-a spus altceva. Parintii trebuie sa isi incurajeze copiii sa se joace cu tot ceea ce li se pare interesant si sa exploreze lumea in orice mod posibil. Baietii au voie sa impinga si ei carucioare pentru papusi, sa le dea sa manance, sa se uite la desene animate cu Frumoasa si Bestia, sa deseneze cu roz, sa incerce pantofii cu toc ai mamei ori sa vada cum le-ar sta cu fusta. Este absolut normal si face parte dintr-o dezvoltare interioara echilibrata. In momentul in care adultii reactioneaza negativ la un astfel de joc copilul va deveni confuz, va intra in conflict cu ceea ce simte, va rectiona renuntand, de rusine, la joaca cu papusile, insa nu va sti de ce o face, nu va intelege unde a gresit iar tot ceea ce va simti va fi doar vina sau furie. Doar pentru ca este baietel asta nu inseamna ca trebuie sa fie dur si macho.

Multe mamici considera chiar oportuna joaca baietilor cu papusile. Le-au spus baietilor ca ei sunt taticul papusii si i-au observat hranind-o sau schimband-o. Unii specialisti cred chiar ca acest tip de joaca va forma viitori tati mai atenti si mai tandri. Mai tarziu, cand baietelul va creste, daca observati ca preferinta pentru papusi persista si se confrunta cu batjocuri din partea colegilor sau presiuni din partea apropiatilor este pur si simplu timpul sa stati de vorba despre diferenta dintre sexe. Explicati-i rolul in familie si societate pe care il au femeile si barbatii, dintr-o perspectiva echilibrata, fara a accentua posibile avantaje sau dezavantaje ale unuia dintre sexe. Vorbiti-i relaxat si firesc, fara panica.

Fetele si masinutele

Si in cazul fetitelor se aplica aceleasi sfaturi. Tractoare, sabii, Razboiul stelelor, bete, trenuri, pantaloni si o ura cumplita fata de codite si fundite. Toate sunt absolut normale, mai ales daca fetita are frati mai mari. Ca si in cazul baietilor, nu toate fetele vor ajunge femei super-bucatarese, cu o casa plina de copii, un dulap de farduri si inca doua pline ochi de pantofi si rochii. Suntem cu totii foarte diferiti unii de altii, iar acesta este farmecul vietii. Sa ne ferim a ne judeca proprii copii prin ochii adultului care s-a obisnuit sa gandeasca in alb si negru peste care aseaza etichete grele. Daca te temi ca fetita sau baietelul tau se vor purta diferit fata de restul colegilor cand vor mai creste, gandeste-te asa: copiii se joaca si de-a cateii si pisicile, dar nu ajung in adolescenta sa imprumute intru totul comportamentul animalelor, nu-i asa?

Nu toti copiii manifesta astfel de curiozitati. Si nu toti parintii sunt relaxati in legatura cu acest subiect. Asa incat te poti trezi cu multe sfaturi pe care nu le-ai cerut sau, si mai rau, cu insinuari si stigmatizari din partea lor. In astfel de cazuri presiunea celor din jur ii poate determina pe unii parinti sa interzica felul acesta de joc copilului lor. Si dintr-o simpla faza de explorare sa devina o drama. Frustrari, furie, insingurare- cu siguranta nu asta vrem sa sadim in copiii nostri.

Psihoterapeutii recomanda parintilor sa fie atenti la imaginea de ansamblu, nu doar la acest aspect din viata copilului. Dincolo de faza de explorare, un astfel de comportament poate fi, in opinia specialistilor, un semn al unei probleme emotionale: o imagine de sine nesatisfacatoare,  relatii dezechilibrate cu cei apropiati sau a unui adanc sentiment de insecuritate. Fiti atenta la toate aceste aspecte, iar daca temerile dumneavoastra inca persista, puteti consulta un psihoterapeut. Pana atunci insa, acordati incredere instinctului matern si actionati cu blandete si dragoste.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa