De ce puzzle-urile sunt importante pentru copiii noștri

TOTUL DESPRE MAME

În cazul în care ezitai în fața raftului cu puzzle-uri și nu știai dacă să-i cumperi celui mic un puzzle nou, iată niște informații care ți-ar putea influența decizia: copiii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani, care au o pasiune pentru puzzle-uri, sunt mai predispuşi la a-şi îmbunătăţi abilităţile raţionale şi spaţiale.

Aceste abilităţi, care presupun capacitatea de a roti mental anumite forme, sunt esenţiale în studiul anumitor obiecte precum matematică, fizică şi inginerie.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că, cu cât copiii fac mai multe puzzle-uri, cu atât par să fie mai buni la matematică.

Un studiu efectuat pe 53 de părinţi şi copiii lor cu vârste cuprinse între doi şi patru ani a documentat la fiecare patru luni felul în care se jucau cei mici. 

La șase luni după ce copiii au împlinit patru ani, au reuşit să ducă la bun sfârşit o sarcină spaţială ce a presupus să rotească mental forme bidimensionale. După ce s-au luat în calcul anumite variabile de genul: veniturile părinţilor, educaţia lor şi vocabularul folosit, copiii care s-au jucat cu puzzle-uri au reacţionat mult mai bine la sarcina spaţială decât cei care nu au făcut puzzle-uri.

Băieţii, fetele şi aptitudinile matematice

Acelaşi studiu a arătat că băieţii tind să facă puzzle-uri mai complicate decât fetele. Cu toate acestea, e posibil ca diferența să fie cauzată de faptul că părinţii au optat pentru astfel de jocuri dificile pentru băieţi şi nu pentru fete.

Conform specialiştilor, faptul că băieţii sunt mai descurcăreţi decât fetele este, cel mai probabil, doar un stereotip, lucru ce e posibil să fi dictat şi alegerea părinţilor pentru anumite tipuri de puzzle-uri pentru copii lor.

Nivelul de dificultate ale puzzle-urilor e posibil să fie motivul pentru care părinţii tind să relaţioneze în acest sens mai mult cu băieţii. Părintele trebuie să îşi ajute copilul aflat în impas, aşa că se implică mai mult.

Părinţii, însă, ar trebui să aleagă puzzle-urile copiilor în funcţie de aptitudinile şi nivelul lor de dezvoltare, nu în funcție de sex.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa