De ce este important, pentru tine și copil, să vă jucați

Anca Vlad

Nu te atrage prea mult ideea de a te juca după o zi obositoare cu copilul tău. Dar dacă ai avea posibilitatea să uiți de îndatoririle de adult și te mulțumești să petreci 10 minute cu copilul tău? Dar dacă ți s-ar garanta că, făcând asta regulat, copilul tău va deveni mai cooperant, iar tu te vei simți plină de energie? Dacă aceste câteva minute te vor ajuta să devii un părinte mai bun?

„Prin joacă se creează o legătură puternică din punct de vedere emoțional între părinți și copii. Dacă tu ca părinte o faci cu exuberanță și plăcere , reduci din stresul pe care-l implică creșterea unui copil. Mai mult, intri în lumea copilului, în condițiile lui și ai numai de câștigat”.

Lawrence Cohen, autorul cărții „Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci  cu copilul tău” (pe care o poți comanda online AICI)

Copiii trebuie să se joace: e „meseria” lor. Toate mamiferele se joacă, aceasta fiind modalitatea prin care-și dezvoltă abilitățile cu ajutorul cărora se vor descurca în viață, de la găsirea hranei până la interacțiunea cu ceilalți. La oameni, joaca este modul prin care sunt descoperite emoțiile.

În fiecare zi, copiii trebuie să facă față unui număr mare de emoții. Frica (dacă e ceva sub pat?), gelozia (dacă îl iubește mai mult pe fratele meu?), umilința (sarcasmul cu care i-a atras atenția învățătoarea, iar colegii au râs), panica (dacă nu ajunge la baie la timp?), furia (era rândul meu!) sau dezamăgirea (chiar nu interesează pe nimeni ce vreau?). Acesta este unul dintre motivele pentru care copiii sunt mult activi din punct de vedere fizic decât adulții. De exemplu, când este afectat emoțional, corpul lui trebuie să consume energia acumulată. Putem folosi acest proces în avantajul nostru, pentru că, atunci când se joacă, micuții râd, transpiră și țipă, eliminând hormonii de stres care altfel ar duce la accese de furie. Timpul petrecut împreună, mai ales afară – în parc sau în grădină –, îți dă posibilitatea să-i dai lecții de viață pe care le va învața și le va reține mult mai ușor. Cel mai important e că între voi se creează o legătură puternică.

Cu siguranță că la sfârșitul zilei ești epuizat și tot ce-ți dorești e să stai comod pe fotoliu, în fața televizorului. Dacă vei reuși însă să „rupi” între două și zece minute din timpul tău, te vei simți mult mai bine după aceea, iar copilul tău va fi fericit.

Iată câteva exemple de distracție

Atunci când copilul tău e morocănos, du-te lângă el și întreabă-l serios: „Ai rămas fără îmbrățișări. Hmm, trebuie să facem ceva în legătură cu asta”. Ia copilul în brațe, strânge-l și nu-i da drumul până nu începe să se foiască și să chicotească. „Îmi place să te îmbrățișez și n-aș vrea să-ți mai dau drumul niciodată. Îmi promiți că mă mai lași s-o fac?”. Lasă-l jos și zâmbește-i cu căldură: „Mulțumesc! Aveam mare nevoie de asta!”.

Fă-l să vadă cât de mult ții la el și cât de mult îți place să petreceți timpul împreună urmărindu-l în joacă prin casă, îmbrățișându-l, sărutându-l, lăsându-l să scape ca imediat să pornești din nou în „urmărirea” lui.

Când mergeți în parc și el nu e într-o dispoziție bună, „observă” că are prea multă energie și că ar trebui s-o consume cumva. Propune-i să vă întreceți până la un anumit punct sau să alerge într-un picior în jurul tău. Atunci când se oprește epuizat, arătă-i cât de bine te-ai distrat și îmbrățișează-l.

Lasă-l să creadă că e mai puternic decât tine. Provoacă-l la o cursă în viteză, dar, în fugă, „împiedică-te” sau începi să gâfâi extenuată și lasă-l să ajungă înaintea ta. Poți să plusezi mimând uimirea că te-a întrecut.

Atât pentru copii, cât și pentru părinți sunt foarte amuzante bătăile cu perne. Poți chiar să-i dai o pernă și să te prefaci că te-ai răzgândit și că o vrei înapoi. Instinctiv, copilul o va strânge în brațe și când vei trage de ea va începe să râdă și să opună rezistență. Când în cele din urmă i-o vei lua, vei avea un nou motiv pentru să-l îmbrățișezi.

La final, reține că e important să petreci timp cu copilul tău. Chiar și un sfert de oră pe zi e suficient pentru întărirea legăturii dintre voi și în urma acestor momente copilul va avea mai multă încredere în sine și se va simți iubit și protejat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa