Ştiai cât e de importantă joaca pentru cei mici? Prin intermediul ei, cei mici ajung să se descopere pe sine şi să înveţe despre ceea ce îi înconjoară. Cu toate acestea, nu puţine sunt cazurile când copiii tind să fie copleşiţi de activităţile şcolare, iar timpul dedicat jocului să fie unul cât mai limitat.
,,Am prea multe teme de făcut şi nu pot ieşi la joacă”, ,,Nu am timp de jocuri pentru că nu mi-am terminat temele”… sunt doar câteva dintre replicile pe care le auzim tot mai des la copiii din primii ani de şcoală. Cum de învăţatul a devenit asemenea unui loc de muncă? Şi de ce joaca s-a transformat treptat într-un privilegiu? Este aproape ironic cum programa şcoalară devine tot mai aglomerată de la an la an şi nu mai lasă timp pentru joacă, cu atât mai mult cu cât prin joc copilul ajunge să se dezvolte armonios.
Prin joacă, cel mic nu numai că poate să experimenteze diverse situaţii şi să îşi asume roluri, ci învaţă să dezvolte relaţii cu cei din jur, lucru atât de important la maturitate, sunt de părere specialiştii în domeniu. În timp, copilul ajunge astfel să-şi descopere abilităţi fizice şi psihice, dar şi să aibă o stimă de sine mai ridicată.
Lipsa jocului poate afecta starea emoţională
Cele mai multe sisteme de educaţie din prezent presupun ca elevii să stea în bănci câteva ore pe zi, să fie atenţi la profesori timp îndelungat şi să fie activi doar în pauzele dintre ore care sunt şi ele scurte. Asta în condiţiile în care efectele statului îndelungat pe scaun se numără printre factorii care ne pot afecta sănătatea. Nu de puţine ori specialiştii în pediatrie au atenţionat că stilul de viaţă sedentar al copilului poate fi asociat şi cu un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare.
Stuart Brown, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători în domeniul jocului, susţine că prin activităţile de recreere cel mic ajunge să se dezvolte nu numai fizic, ci şi emoţional, proces ce începe încă din primii ani de viaţă. De asemenea, joaca este şi un mecanism prin care copilul poate să înveţe într-un mod mai plăcut lucruri noi despre ceea ce îl înconjoară. Bine de ştiut este că lipsa jocului poate afecta în timp nivelul de stres al celui mic. Astfel, el poate avea stări de anxietate, probleme de atenţie şi de concentrare, dar şi dificultăţi în a-şi controla stările emoţionale.
Joaca, o bună metodă de a face faţă stresului de la şcoală
Ştiai că joaca este şi o modalitate prin care copilul poate face faţă mai uşor stresului de la şcoală? Deşi nu ai spune că şi cei mici au motive pentru a fi stresaţi, studiile recente au arătat că activităţile şcolare, tot mai numeroase la număr în ultimii ani, pot fi resimţite uneori ca o povară. De aceea, indicat este ca jocul să fie inclus printre activităţile ce ţin de şcoală, dar şi pentru timpul liber al celui mic. Nu trebuie trecut cu vederea că prin joc copilul poate învăţa să-şi rezolve mai uşor problemele, să relaţioneze cu ceilalţi copii/colegi, dar şi să facă faţă mai uşor situaţiilor mai dificile.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.