Sportul de echipă e mai bun pentru copilul tău? Știința zice că da. Află de ce!
Da, cu toții știm că sportul are beneficii fizice și mentale pentru organism, în special pentru copii, aflați încă în creștere. Întărește oasele, elimină colesterolul rău din artere și reduce riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și diabet.
În plus, atunci când facem exerciții fizice, creierul eliberează o serie de hormoni, inclusiv endorfine, responsabile cu starea noastră de bine, de fericire. Practic, acești hormoni naturali controlează reacția noastră la durere și plăcere în sistemul nervos central și pot da sentimente de euforie.
De ce să alegi sportul de echipă pentru copilul tău?
Pe lista de beneficii pe care le obținem atunci când facem exerciții fizice se numără îmbunătățirea vederii, a memoriei și a dispoziției generale. Întrebarea este: avem aceleași avantaje dacă facem exerciții cinci zile pe săptămână, la sală, ca atunci când ne alăturăm unei echipe și concurăm în diverse competiții?
Studiile spun că dacă găsești un sport care să-ți placă și o echipă în care să te simți bine, beneficiile se multiplică. Așadar, apar schimbări în bine și pe plan psihologic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
1. Experiența socială de a face parte dintr-o echipă. Copilul tău se va simți mult mai bine știind că este parte dintr-un grup. Va socializa și își va îmbunătăți abilitățile de relaționare cu ceilalți. În plus, va învăța să aibă încredere și să se bazeze pe alții. Să accepte ajutor și să ajute, la rândul lui.
2. Copilul va deveni mai responsabil pentru că își va lua un angajament față de echipă. Pe parcurs, va învăța să lucreze împreună, să colaboreze pentru a atinge un obiectiv comun.
3. Sportul în echipă reduce riscul de depresie la copii.
4. Copilului îi crește încrederea în forțele proprii. Văzând că prin acțiunile lui se întâmplă lucruri care îi afectează pe toți din echipă, va face tot posibilul să înscrie un gol sau să ajute la obținerea unui rezultat bun. Imaginea despre sine se va îmbunătăți, își va testa limitele și va deveni conștient de ce e capabil.
Cum îl ajută antrenamentul?
Un antrenament pentru sportul în echipă este ca un antrenament pentru viață. Încerci, eșuezi, încerci iar, eșuezi din nou, și tot așa. Dar știi că, antrenându-te conștiincios, într-un final vei reuși. Această mentalitate îl va pregăti pe copilul tău pentru situațiile pe care le va avea de înfruntat când va fi adult.
În plus, atunci când practici sportul în echipă ai de învățat din eșec – o experiență utilă pentru fiecare copil. Acceptarea înfrângerii îi va construi o reziliență și o conștiință de sine, necesare pentru a depăși obstacole academice, sociale și fizice. Așadar, chiar dacă echipa lui nu câștigă întotdeauna sau chiar deloc, există un beneficiu în toată această experiență.
Bineînțeles, trebuie să descoperi acel sport care îi face plăcere și o echipă în care să se simtă bine. În plus, contează foarte mult și abilitățile pe care le are copilul tău, care sunt punctele lui forte. Iar acest lucru înseamnă să-l lași să testeze. Să afle care este sportul în echipă cel mai bun pentru el: fotbal, baschet, patinaj artistic, gimnastică, poate înot.
În concluzie, de ce să alegi sportul în echipă pentru copilul tău? Iată cinci motive, pe scurt:
- face parte dintr-o comunitate,
- își construiește încrederea în sine,
- are beneficii fizice pentru organism,
- își hrănește psihicul și mintea,
- iar nu în ultimul rând, se distrează.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.