De ce copiii nu ar trebui să se joace de-a v-aţi ascunselea

de-a v-ati ascunselea

În Anglia, de-a v-ați ascunselea este considerat un joc periculos!

De curând, în Marea Britanie s-a interzis un joc care nouă ne-a marcat copilăria. Puteți ghici despre care joc este vorba? De-a v-ați ascunselea. Da, ați citit bine.

Ne aflăm într-o perioadă în care din ce în ce mai mulți părinți sunt preocupați de parenting și, odată cu această perioadă, au apărut tot felul de filozofii conform cărora mediul în care trăim ar trebui să fie din ce în ce mai sigur pentru copiii noștri, dar în același timp trebuie să le punem la dispoziție toate condițiile pentru a experimenta în mod liber. Apoi, mai sunt acei părinți care sunt undeva la mijloc: sunt conștienți de pericolele din lume și se preocupă de siguranța copiilor lor, însă nu devin obsedați și extrem de panicați. Probabil că acest model de parenting ar trebui să-l urmăm.

Indiferent ce model alegem să aplicăm, dacă suntem de acord sau nu cu faptul că jocurile precum v-ați ascunselea ar trebui interzise în curtea școlii sau că reprezintă un pericol pentru copiii noștri, cel mai important lucru este să alegem o cale de mijloc și să diminuăm într-un fel sau altul pericolele la care se expun cei mici, chiar și atunci când aleg jocurile aparent inofensive.

Unii psihologi susțin că de-a v-ați ascunselea promovează un mesaj negativ pentru copii, acela de a se ascunde și de a sta în locul secret până când îi găsește cineva. Pe de altă parte, generații întregi au crescut cu De-a v-ați ascunselea, Leapșa și Șotron în fața blocului. De ce acum ar trebui să fie altfel decât atunci? De ce acum este mai periculos decât atunci?

Despicăm firul în patru:

Când poate deveni v-ați ascunselea periculos? Nu există joc care să nu implice niciun risc, iar fiecare dintre noi ar trebui să știe asta. Că e fotbal, rațele și vânătorii, prinselea sau șotron, toate implică un risc mai mult sau mai puțin periculos. Se pot împiedica, se pot zgâria sau pot fi loviți cu mingea, dar în aceeași măsură și statul la calculator poate fi periculos.

Cum diminuăm pericolele?

Atunci când copiii sunt prea mici pentru a fi conștienți de riscurile la care se expun, ar fi bine să fie supravegheați constant de către un adult, însă un copil cu vârsta de peste 5 ani poate înțelege de ce nu e bine să rămână ascuns, ce are de făcut dacă se rătăcește sau dacă se accidentează. Astfel de jocuri le stimulează spiritul de competitivitate și creativitate, de ce le-am fura acest drept?

Voi ce părere aveți? Au dreptate cei din Marea Britanie să interzică un astfel de joc?

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa