De ce ar trebui să-ți încurajezi copilul să se joace de timpuriu cu LEGO DUPLO (P)

Ileana Mirescu

Există oare vreun copil căruia să nu-i placă LEGO? De unde vine fascinația către LEGO și de ce nu e un lucru rău să ai un copil pasionat de jocul cărămizilor cu posibilități infinite de îmbinare.

Avea copilul meu un an când a primit, exact de ziua lui, un joc de construcție – foarte multe cărămizi LEGO DUPLO. Ca o mamă care avea impresia că le știe pe toate, pentru că așa sunt mamele – la începutul mămiciei, au impresia că le știu pe toate, iar după câțiva ani ajung la concluzia că nu știu nimic, la fel și eu am fost atunci convinsă că jocul de construcție nu i se potrivește copilului meu. ”E încă mic pentru așa ceva!” mi-am spus.

Reality check

Ei bine, aveam să-mi retrag cuvintele imediat ce copilul a văzut cărămizile înșirate în fața lui. Multe, colorate și de forme diferite, piesele l-au atras imediat. Inițial, s-a jucat cu ele ca atare, apoi a descoperit îmbinările și acela a fost momentul în care copilul meu aproape că și-a ales jucăriile vieții lui.
Acum are 8 ani, un sac de cărămizi LEGO și o pasiune constantă. A mai primit multe jucării de atunci, dar toate au ajuns să-l plictisească, la un moment dat. La toate a renunțat, pe parcurs. LEGO rămâne și vrea să le păstreze și pentru copiii lui.

De ce ”prinde” LEGO la copii?

 

Am încercat să găsesc o explicație a acestui lucru. Am tot citit despre beneficiile jocului de construcții și fascinația pentru LEGO. Beneficiile, cum s-a tot demonstrat de-a lungul timpului, sunt multiple. În primul rând, LEGO DUPLO, sistemul de construcție pentru copii de la un an și jumătate la 5 ani, îi dezvoltă copilului motricitatea fină. La rândul ei, motricitatea fină dezvoltată la vârstă timpurie duce îl ajută pe copil, mai târziu, în anii de școală, la dezvoltarea abilității de a scrie, citi sau calcula. Un alt beneficiu ar fi creativitatea pe care jocurile de construcție o stimulează, descoperirea de noi forme și îmbinări fiind marea provocare pentru fiecare copil.

 

 

 

 

 

Jocurile de construcție îi ajută pe cei mici să-și dezvolte și capacitatea de a se orienta în spațiu, îi ajută să-și folosească imaginația în noi și noi moduri, dar și să socializeze sau să lucreze în echipă atunci când e cazul.

De unde vine deci fascinația pentru LEGO?

De ce nu se plictisesc niciodată de cărămizi? Pentru că variantele de îmbinare sunt nenumărate și, cu fiecare nouă îmbinare – cu o singură mutare, copilul obține altă și altă jucărie. E ceea ce fac copiii: când se plictisesc de o jucărie, trec la alta. Asta face LEGO! Le oferă mereu posibilitatea de a avea ceva nou – ce vor ei! De aici fascinația!

De ce e bine ca joaca să înceapă cât mai devreme, cu LEGO DUPLO?

Pentru că învață lucruri noi

Pentru că beneficiile sunt multiple, așa cum am mai spus, iar cel mai bun mod de a-i învăța pe copii ceva nou este jocul.
La un an și jumătate-doi, copilul tocmai își dezvoltă motricitatea fină: învață să le apuce, să le arunce, află ce se întâmplă cu ele după ce le cad, le învață formele cărămizilor și culorile. Seturile cu figurine îi dau ocazia copilului să afle lucruri noi și despre animale sau plante.

Pentru că descoperă noi moduri de joacă

Spre trei ani, va descoperi îmbinările, le va așeza unele peste altele și le va trânti în secunda imediat următoare. Face parte din procesul de învățare. Va învăța să le folosească în diferite roluri: turnuri, mașini, animale, soldați sau armate, le va arunca sau se va lupta cu ele. Va alege singur jocul – cărămizile LEGO DUPLO îi oferă copilului această libertate.

Pentru că dezvoltă încrederea în sine

Copiii mici sunt foarte încântați de obiectele ce pot fi puse în mișcare. Mașinuțele și trenulețele LEGO DUPLO sunt deosebit de apreciate , ca și animalele și alte figurine pe care ei le pot controla după cum doresc, fapt ce stă la baza dezvoltării încrederii în sine.

Pentru că se distrează

Și ne putem și noi distra cu ei. Îmi amintesc că pentru copilul meu, când era micuț, cea mai mare distracție era să facem curse de mașini improvizate din cărămizi sau concurs de turnuri: cine face cel mai mare turn (care să și stea în picioare!).

Nu în ultimul rând, în timpurile în care părinții se luptă cu tentația dependenței de gadgeturi a copiilor, jucăriile care nu au touchscreen, nu cântă și nu au lumini, sunt binevenite în viața copiilor. Cât mai timpuriu!

Gaseste mai multe idei de joaca pe www.facebook.com/LEGODUPLORomania


Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa