Când ești pusă în situația de a cumpăra jucării pentru copii de trei ani, descoperi că nu s-a schimbat mare lucru în ultimii 50 de ani, crede psihologul Marie Hartwell-Parker, colaborator al PsychCentral.com și HuffingtonPost.com. Poate că rolul femeii în societate s-a schimbat considerabil și bărbații se pricep să-i îngrijească pe cei mici, dar dacă faci o vizită într-un magazin cu jucării, te trezești transportat în timp. În plus, jucăriile pentru cei mici sunt categorisite pe genuri mai mult ca niciodată. În anii 50, fetițele primeau de Crăciun o trusă medicală alături de o păpușă. Acum, toate jucăriile pentru fetițe sunt obositor de roz, în timp ce majoritatea mașinuțelor sau a jocurilor de construcție sunt așezate la categoria „băieți”.
Din punctul de vedere al celor care aranjează jucăriile în raioane, lucrurile destinate băieților au legătură cu sportul, acțiunea și agresivitatea (mingi de fotbal, figurine războinice sau săbii), în timp ce acelea pentru fetițe simbolizează maternitatea și joaca delicată (Barbie, păpușile de toate genurile, truse de machiaj). E adevărat că Barbie apare în toate ipostazele în care poate fi o femeie (evidențiindu-se însă eleganța), în timp ce Ken nu o să fie niciodată vândut împreună cu un bebeluș în scutec, ci doar cu partenera lui și nu alături de dinozauri sau roboți.
Se pare că, potrivit preconcepțiilor, proiectele științifice și jucăriile din zona construcțiilor trebuie să te ducă imediat cu gândul la băieți, iar trusele destinate îngrijirii – la fetițe, în ciuda faptului că tot mai multe femei sunt medici și mulți bărbați sunt asistenți medicali.
E important să te gândești bine atunci când cumperi ceva pentru copilul tău. Dacă vrei ca fetița să știe că e în regulă să fie puternică sau chiar dură și băiatul că nu e nimic rușinos în a fi sensibil și să-i placă să îngrijească bebeluși, dacă vrei să încurajezi curiozitatea științifică a fetei și aprecierea pentru artă a băiatului, cum poți s-o faci atunci când sunt mici dacă jucăriile sunt delimitate clar pe genuri? Ar fi bine să-i oferi copilului tău șansa să se descopere singur sau să-l lași s-o facă prin politica de vânzare a magazinelor?
Bune întrebări. Iată câteva sugestii pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Umple cutia cu jucării a copiilor cu lucruri diferite. Fără îndoială, trebuie să-i oferi fetiței păpușa pe care și-a dorit-o și băiatului mingea de fotbal la care visează, dar încearcă și invers. Poți să le oferi pe lângă jucăriile preferate o trusă de scule, astfel încât să înțeleagă că atât tata, cât și mama știu să mânuiască un ciocan sau o șurubelniță.
- Oferă-le ocazia să se joace în așa fel încât să nu devină sclavii stereotipurilor legate de gen. Orice educatoare sau învățătoare îți poate spune că băieților le place la fel de mult ca fetelor să se joace de-a bucătarul, de exemplu. Pe aceeași linie, fetițelor le place să sape în groapa cu nisip sau să joace fotbal. Toți copii se joacă vrum-vrum cu mașinuța sau inventează povești cu ajutorul figurinelor care întruchipează animale.
- Adu muzica în viața lor. Deși e greu să fii încântată când mătușa le dăruiește un set de tobe, observă bucuria lor și vei aprecia altfel cadoul. Cu un pic de ajutor din partea ta poate vor învăța mai mult decât să le lovească. Pianinele de jucărie poate că sunt zgomotoase, dar reprezintă un mod de a le face cunoștință cu muzica.
- Organizează jocuri care să le dezvolte creativitatea. Oferă-le o cutie cu obiecte din care pot crea și lasă-i să-și facă de cap. Dacă au 4, 5 ani, du-i în vizită la muzeu, ca să vadă că și alții creează.
- Nu uita de trusele științifice. Probabil că nu există copil căruia să nu-i placă gângăniile. La fel de bine, cărui copil nu i-ar plăcea să vadă cum erupe un vulcan în miniatură sau cum decolează o rachetă de jucărie?
- Cărți, cărți, cărți. Poate ți se pare depășit, dar copiilor încă le plac cărțile. Du-i la bibliotecă și lasă-i să exploreze diferite subiecte. Renunță la ideea că există povești doar pentru băieți și povești doar pentru fete! O poveste bună e bună și atât. Același lucru este valabil pentru filmulețele, jocurile pe calculator, muzica și filmele potrivite vârstei. Nu te lăsa păcălită de animațiile cu animale. Și acolo există stereotipuri.
- Alergatul, săritul și mișcarea în general sunt parte a unei copilării normale. Atât fetelor, cât și băieților le place să se fugărească, să joace fotbal, să practice arte marțiale sau să alerge pur și simplu. Încurajează-ți copiii să încerce cât mai multe lucruri și ei vor avea posibilitatea să descopere ce le place și la ce sunt talentați.
De ce e important să nu categorisești jucăriile în „pentru băieți” și „pentru fete”? Pentru că, la urma urmei, doar joaca e importantă. Joaca este „munca” copilăriei. Prin ea, copilul se distrează și, în același timp, se antrenează pentru rolurile pe care le va interpreta ca adult. Studiile arată că micuții care au fost încurajați să se joace cu jucării de gen neutru s-au descurcat mult mai bine pe plan academic, social și artistic. Jucăriile limitate de gen înseamnă de fapt limitarea imaginației și țelurilor copilului.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.