Cum să organizezi o vânătoare de ouă de Paști

Poți alege ouă de ciocolată, ouă roșii sau chiar ouă de plastic pentru vânătoarea de ouă de Paște.

Raluca Manea
vântătoare de ouă
Vânătoarea de ouă de Paște poate fi o activitate foarte plăcută în familie.

Una dintre cele mai drăguţe tradiţii de Paşte pentru copiii de peste Ocean este the egg hunt – vânătoare de ouă.  Află în ce constă ea şi cum poţi organiza una chiar la tine în curte.

Vânătoarea de ouă este un joc pentru copii organizat în ziua de Paşte sau în preajma acestei Sărbători. Adulţii ascund în iarbă şi în jurul casei ouă colorate, iar copiii pornesc în căutarea lor. Acțiunea se lasă cu râsete, distracție și încântare.

Mie mi-a plăcut atât de mult ideea, încât am decis să o preluăm în familie, fiindcă i-am intuit atât valenţele educative, cât şi pe cele distractive. Iniţial am pus-o în practică doar pentru fiul nostru, în apartamentul de la etajul patru, încă de când avea el doi ani. De-a lungul timpului decorul s-a mutat în curte, iar printre participanţi s-au numărat şi prietenii băieţelului.

Iată şapte aspecte de care trebuie să ţii cont când organizezi o vânătoare de ouă:

Alege un loc potrivit

O zi cu soare este perfectă pentru o vânătoare de ouă afară, în curte, în faţă blocului sau în părculeţ. Poţi ascunde ouăle în iarbă, în gardul viu, pe roţile maşinii proprii sau le poţi chiar atârna de copăcei, dacă optezi pentru variantele cu agăţătoare. Pentru vânătoarea în aer liber ai grijă să delimitezi clar perimetrul locului în care se desfăşoară jocul.

Dacă plouă, mută vânătoarea în casă sau la un loc de joacă, iar copiii se vor distra la de mult. Totuşi, ai grijă să îndepărtezi mobilele periculoase în care se pot lovi copiii în toiul jocului.

Ţine cont de vârsta copiilor

Pentru a fi drept cu toţi copii de vârste diferite, trebuie să separi vânătoarea celor mici, cu ouă puse în locuri accesibile, de vânătoarea celor mai mari, cărora le plac provocările. Este foarte simplu să faci asta folosind un cod al culorilor: de pildă, cei mici vor caută ouă albastre şi roşii, iar cei mari verzi şi portocalii.

Fă o listă cu ascunzătorile!

Ai impresia că îţi vei aminti unde ai aşezat toate ouăle, dar îţi garantez că vei uita repede unele locșoare. E necesar să notezi pe un carneţel locul ascunzătorilor, mai cu seama dacă te-ai hotărât să foloseşti ouă de găină fierte şi vopsite. Cum ar fi să descoperi oul rătăcit în câteva săptămâni?

Alege ce fel de ouă vrei să foloseşti

Opţiunile sunt variate: fie ascunzi clasicele ouă fierte şi vopsite pe care le face fiecare gospodină de Paşti, fie optezi pentru ouă de ciocolată, fie foloseşti ouă de plastic. Eu am ales varianta celor de plastic, care se desfac, iar în ele am strecurat ceva surprize dulci, decoraţiuni, abţibilduri pentru ornat alte ouă şi un ou mic de polistiren pe care copiii l-au pictat după vânătoarea propriu-zisă.

Vei avea nevoie de accesorii pentru o vânătoare de ouă reușită

De la invitaţii,  la coşuleţele sau găleţile în care copii să adune ouă, la indicatoare şi decoraţiuni, accesoriile adaugă un plus de farmec întregii acţiuni. Eu am avut un set special destinat unui egg hunt, cumpărat din Marea Britanie, care cuprindea coşuleţe de carton pe care le-am montat împreună cu copiii şi indicatoare pe care le-am lipit cu de pereţii casei. Totuşi, nu aveţi nevoie de un kit din comerţ. Iată un tutorial care vă învaţă cum să faceţi un coşuleţ de hârtie pentru egg hunt.

Timpul în care meşteriţi coşuleţele este foarte potrivit să le explicaţi copiilor regulile jocului.

Evită competiţia

Fiecare copil își doreşte să găsească cele mai multe ouă dar, din experienţa mea, întrecerea se poate lasă cu lacrimi şi mâhnire, iar pentru unii vânătoarea îşi pierde tot farmecul. Eu am optat pentru un număr limitat de copii, am împărţit ouăle colorate în mod egal, le-am spus de la început câte trebuie să găsească, şi am marcat fiecare ou cu iniţiala numelor copiilor. În felul acesta, nu a fost nici un prilej de ceartă şi totul a decurs lin.

La sfârşit, premiază copiii!

Chiar dacă ai organizat un joc lipsit de competiţie, încheie vânătoarea cu o premiere, fie că este vorba de un premiu valoros pentru cel care a găsit oul de aur sau un sistem de schimb (ouă de ciocolată în schimbul ouălor fierte).
Eu am optat pentru o răsplată pentru toţi copiii: un craft şi o poveste despre semnificaţia Sărbătorii Pascale.

Pe locuri, fiţi gata… start la vânătoarea de ouă!

Dacă sunteți în căutare de cadouri de Paști, iată sugestiile noastre: 7 cadouri de Paşti care te ajută să fii un părinte mai calm

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa