Cum să folosești în siguranță un cărucior și un sistem de purtare

TOTUL DESPRE MAME
cărucior

În SUA, doi copii pe oră ajung la camera de gardă a spitalelor după ce se rănesc din cauza utilizării greșite a unui cărucior sau a sistemului de purtare. Peste 360.000 de copii până în cinci ani au suferit accidente în perioada 1990- 2010, adică mai mult de 17.000 de răniți pe an, scrie livescience.com, citând un studiu realizat la spitalul pentru copii din Ohio. Datele se referă atât la copiii care au suferit accidente din cauza cărucioarelor, cât și la cei răniți în urma căzăturilor din sisteme de purtare incorect folosite.

În România, nu sunt disponibile astfel de date, însă vedem frecvent pe stradă sau în parcuri copii care stau în picioare în cărucior sau care nu au centurile prinse.

”În vreme ce aceste produse sunt utilizate zilnic de multe familii în condiții de maximă siguranță, atunci câd se întâmplă accidente, rănile copiilor pot fi foarte serioase”, a spus Kristi Roberts, co-autor al studiului. ”Majoritatea rănilor sunt la cap, ceea ce este destul de grav, ținând cont de faptul că vătămarea creierului la copii mici poate avea efecte asupra dezvoltării cognitive”.

Pentru realizarea studiului s-a folosit o bază de date care reunește informații de la camerele de gardă ale mai multor spitale. Majoritatea rănilor (39% în cazul cărucioarelor și 48% în cazul sistemelor de purtare) au fost superficiale, însă aproape un sfert (cărucioare), respectiv 35% (sisteme de purtare) au fost comoții sau leziuni cerebrale. Două treimi dintre accidente s-au produs prin căderea copilului din cărucior/ sistem de purtare.

Pentru a reduce riscul de accidentare, se recomandă:

  • Asigurați-vă că cel mic stă în șezut în cărucior și că este bine prins cu centuri.
  • Folosiți instrucțiunile fiecărui produs în parte, indiferent că este vorba despre cărucior sau de sistem de purtare. Respectați regulile de siguranță specifice fiecărui sistem.
  • Evitați să agățați genți grele de mânerul căruciorului, pentru că se poate dezechilibra.
  • Asigurați-vă că cel mic nu depășeste numărul de kilograme care corespunde modelului de cărucior sau sistemului de purtare utilizat.
  • Blocați roțile căruciorului atunci când staționați.
  • Păstrați cărucioarele la nivelul solului, nu le urcați pe bănci sau pe alte suprafețe.
  • Nu lăsați copiii să împingă căruciorul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa