Cum învață copiii din mediu și cum se reflectă asta pe termen lung

TOTUL DESPRE MAME

Copiii au nevoie de provocări și riscuri într-un cadru care să le ofere siguranță. Mediul exterior presupune, de la sine, provocări, ajutându-i pe copii să învețe cum să fie în siguranță și să țină cont și de ceilalți.

Copiii se dezvoltă în aer liber într-un mediu bogat în stimuli, care le oferă oportunitatea pentru joacă, explorare, discuții, pentru o mulțime de experiențe reale și pentru contactul cu natura și cu comunitatea. Prin joacă în aer liber, copiii pot deprinde abilitățile de interacțiune socială și prietenie, grija pentru ființe și pentru mediul lor, pot fi curioși și fascinați, pot experimenta teama, surpriza și bucuria. Își pot satisface nevoia adâncă de a explora, de a experimenta și de a înțelege și de a deveni conștienți de comunitatea și de localitatea lor, dezvoltându-și astfel un simț al conexiunii cu lumea materială, naturală și umană.

Când riscurile sunt un câștig. Ce învață copiii din ele

Copiii care nu învață de mici să gestioneze riscurile pot deveni adolescenți tentați să își asume de la început riscuri exagerate… Cum re-învățăm, ca adulți, echilibrul just între siguranță, provocare, curaj, efort și învățare astfel încât să ghidăm copiii înspre experiențe autentice de conectare și experimentare a mediului de afară?

Suntem în pericolul de a crește copii supra-protejați si neobișnuiți să evalueze și să facă față situațiilor reale… între a proteja toate colțurile, a acoperi toate scările, a interzice orice cățărare și orice situație cu potențial de lovire și generația anterioară pentru care nu au existat cască și genunchiere, cum găsim echilibrul și cum arată un mediu potrivit și sănătos pentru creșterea armonioasă a copilului din toate punctele de vedere?

În calitate de părinți sau educatori, vi s-a întâmplat să vă puneți astfel de întrebări:

  • Scările sunt periculoase pentru copii și ar trebui evitate?
  • Cum arată la modul ideal o curte prielnică activităților pentru copii? Ar trebui sa fie toată acoperită de tartan?
  • Zona aceasta de nisip și de piatră nu e periculoasă pentru un copil atât de mic?
  • Nu văd niciun tobogan sau o căsuță de joacă aici în curte…
  • De ce nu aveți echipamente de joacă standard cum sunt cele din parc aici în curte?
  • Aveți o curte mică și nu știți cum să o amenajați pentru a optimiza experiențele de învățare ale copiilor?

La toate acestea găsiți răspuns la evenimentul organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România (A.D.E.M.R.) „Fericit și sănătos în aer liber”, vineri, 17 martie, ora 10.00, la Crystal Palace Ballrooms, alături de Julie Mountain, educator și designer de spații externe pentru copii, speaker de talie internațională, cu numeroase prezentări ținute în țări din America și Europa, fondatoarea Play Learning Life din UK.

De mai mult de 20 ani, Julie lucrează în proiecte legate de învățarea și joaca în aer liber cu numeroase școli și familii și este dedicată atragerii copiilor în activități în aer liber pentru ca aceștia să experimenteze natura la prima mână, să își asume riscuri, să devină activi, să își îmbogățească cunoștințele, toate acestea într-o manieră plăcută și amuzantă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa