Cât costă lecțiile cu un instructor de schi pentru copii și cum îl alegi pe cel potrivit

Schiul nu este un sport ieftin, iar cele câteva ore pe pârtie pe care le-ai plătit ai vrea să fie folosite din plin. Așadar, iată ce trebuie să ai în vedere când alegi instructorul!

Laura Udrea, redactor
instructor de schi copii
După 4, 5 ani, copiii pot deprinde ușor acest sport. Este important să aibă alături un instructor potrivit FOTO: Shutterstock

Alegerea unui instructor de schi pentru copii poate fi o sarcină descurajantă. Există multe lucruri de luat în considerare, de la vârstă și nivel de abilitate, până la ce așteptări ai de la acesta, dar și buget. Dar nu îți fac griji, suntem aici pentru a te ajuta. Cu sfaturile noastre, vei putea găsi instructorul de schi potrivit copiilor tăi.

Alegerea unui instructor de schi pentru copii este la fel de importantă ca alegerea cazării potrivite când pleci în vacanță. De regulă, cei mai mulți părinți aleg un instructor de schi după o experiență venită din partea unui cunoscut. Însă acesta îți recomandă instructorul de schi pe care l-a apreciat după standardele lui. Astfel, e posibil să-l fi plăcut pe instructorul de schi pentru că era prietenos cu copiii. Dar poate pentru micuțul tău e nevoie de ceva mai mult decât atât. Unii părinți consideră potrivit un instructor care să știe să se impună, alții preferă un instructor glumeț și relaxat. Schiul nu este un sport ieftin, iar cele câteva ore pe pârtie pe care le-ai plătit ai vrea să fie folosite din plin. Așadar, cum alegi un instructor de schi potrivit pentru copilul tău? Iată ce trebuie să ai în vedere:

Care este vârsta ideală pentru pus copiii pe schiuri

Deși vârsta optimă de începere a lecțiilor de schi este de trei ani, primele cursuri pot să aibă loc și la doi ani, dacă cel mic a căpătat suficient curaj și interes pentru a-și pune clăparii în picioare. Condițiile obligatorii sunt ca tânărul cursant să fi scăpat de scutece și să poată comunica verbal suficient de bine.

„Din experiență, am observat că băieții pot să învețe ceva mai devreme în comparație cu fetele. Vârsta minimă pe care o recomand este de 4 ani la băieți și de 5 ani la fete. Există și copii care au început la 2-3 ani. Din punct de vedere medical, însă, până la împlinirea vârstei de 4-5 ani, lecțiile de schi nu sunt indicate”, e recomandarea lui Mircea Vulcănescu, instructor de schi pe pârtia Toplița (Harghita).

5 lucruri de care să ții cont când alegi un instructor de schi pentru copii

Iată care sunt cele mai importante lucruri de care să ții cont când alegi un instructor de schi pentru copii:

1. Documentează-te și rezervă din timp!

Documentarea presupune căutarea de recomandări printre prieteni sau pe Internet. Cauți monitor/instructor de schi pentru copii în locul unde urmează să mergi. Odată ce ai găsit o școală de schi, intră și caută un instructor din acea școală după recenziile de pe pagina lor de Internet sau, mai bine, de pe pagina lor de Facebook. „Recenziile pe Google sau Facebook sunt greu de fabricat artificial. Cu ajutorul unor prieteni, poți să faci rost de vreo 10. Găsește un instructor care are zeci de astfel de recenzii. Citindu-le, îți faci o părere în câteva clipe, apoi o rezervare directă și ai scăpat de stres la pârtie, plus că ai siguranța că ai găsit un instructor de schi pentru copii așa cum ți-ai dorit”, spune Mircea Vulcănescu.

Pasul 1: caută un instructor de schi din zona unde urmează să ajungi pentru schi
Pasul 2: intră pe pagina oficială a unei școli de schi și caută butonul de Facebook
Pasul 3: pe stânga paginii de Facebook, în caseta Prezentare, intră pe Evaluare și citește recenziile

2. Alege un instructor profesionist care a mai lucrat cu copiii

Cum ar trebui să fie un instructor de schi pentru copii? Să aibă răbdare, ai zice, nu? „Răbdarea este necesară, dar nu suficientă. Capacitatea de-a interacționa cu un copil, de-a înțelege ce îi place, capacitatea de a conversa cu el pe subiectele lui de interes pentru a reuși să-i captezi atenția (practic, o mică manipulare) – de toate este nevoie. În plus, un spirit de observație dezvoltat (copiii pot să obosească și au nevoie de o pauză. Ori pot să fie distrași de la lecția de schi, situație în care trebuie să-l readuci cu gândul la lecție)”, punctează instructorul Mircea Vulcănescu.

Recenzii ale părinților pe pagina de Facebook a unei școli de schi din Păltiniș. FOTO: Facebook

3. Lecții de schi individuale sau în grup?

Depinde în întregime de tine (și de bugetul tău) dacă alegi lecții de schi private sau de grup. Dacă alegi un instructor de schi privat pentru copilul tău, acesta se va bucura de toată atenția lui cât durează lecția. Dar aceste lecții pot fi mai scumpe, așa că ai putea să te gândești și la a-l înscrie într-un grup de mici schiori. Unii copii se distrează mai mult într-un grup de schiori, alții se simt mai bine dacă li se acordă toată atenția. „Un instructor cu experiență poate gestiona un grup de maximum 3 copii. Nu trebuie să ridici tonul la ei ca să te faci auzit (unii micuți se sperie), dar în același timp trebuie să ai o anumită autoritate asupra lor și să stabilești care este ierarhia, altfel toată munca este în zadar”, spune instructorul de schi.

Școala de schi Himalaya Travel. Grup de 5 schiori mici cu instructor. Foto: himalayatravel.ro

4. Comunică de la început instructorului ce așteptări ai de la aceste lecții

Numărul de lecții în care un copil învață să schieze variază de la copil la copil. Nu există o rețetă magică. Anumiți copii învață în 2-3 ședințe cât alții într-un număr dublu de ședințe, spune instructorul. În alegerea unui instructor de schi potrivit copilului tău, ia în considerare și ceea ce îți dorești să învețe copilul de la acesta: să capete încredere pe schiuri, să învețe viraje controlate, să deprindă săriturile. N-ar strica să porți această discuție și cu copilul, mai ales dacă deja stăpânește schiatul și vrea să învețe figuri noi. Este foarte important să te asiguri că toată lumea – și instructorul, și copilul, chiar și tu – a înțeles ce se dorește de la aceste lecții de schi.

5. Ia în vedere și bugetul. Tarifele se calculează la oră

Costurile pot influența alegerea unui instructor de schi potrivit pentru copil, chiar dacă n-ai crede. Cum prețurile variază de la o stațiune la alta, e nevoie de o documentare online, din nou, înainte de a lua o decizie. Tarifele sunt stabilite la oră și, în principiu, variază de la 130 la 250 de lei pe oră pentru lecțiile individuale.

La Poiana Brașov există o ofertă specială care oferă posibilitatea micilor schiori să petreacă 2 ore cu un instructor de schi. Prețul este de 340 de lei de copil pentru 2 ore și scade până la 220 de lei de copil, dacă acesta este într-un grup de 4-6 copii (oferta este recomandată copiilor între 5 și 7 ani).

Nu uita de distracție

Dacă tu iubești schiul, este normal să-ți dorești ca și copilul tău să învețe să iubească acest sport. Dar nu uita să iei în considerare și ceea ce vrea copilul. Mulți copii asociază timpul petrecut pe pârtie, la lecții, cu o despărțire de părinți în vacanță. Se simt ca și cum i-ai trimite la școală ori la grădiniță și nu văd nicio distracție în asta. Vorbește cu copilul dacă schiatul este ceea ce vrea și el sau e doar una dintre marile tale dorințe în ceea ce-l privește. Este abolut normal să-și dorească ori să-i placă alte lucruri decât cele care îți plac ție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa