Ca părinte, îți dorești să-i oferi copilului mai mult decât ceea ce îi oferă școala. Vrei să îi dai posibilitatea de a se dezvolta pe diverse planuri, de a acumula mai multe cunoștințe, de a da frâu liber creativității sau de a-și consuma surplusul de energie. Pentru asta, va trebui să alegi înțelept activitățile extrașcolare potrivite lui, și nicidecum să-ți reverși asupra lui toate visurile neîmplinite.
Când stabilești activitățile extrașcolare pentru copil, ține cont de faptul că în perioada 6-17 ani copiii și adolescenții au nevoie de cel puțin 60 de minute de mișcare zilnică. Așadar, în mod ideal, în programul săptămânal al copilului ar trebui să existe cel puțin o activitate sportivă, pe lângă orele de educație fizică de la școală și joaca liberă, ocazională, din parc (în cazul copiilor mici). CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor- SUA) recomandă o oră/ zi de activități fizice care să includă exerciții și mișcări care accelerează bătăile inimii (ca cele aerobice), de întărire a musculaturii (ca flotările sau cățăratul) și de întărire a oaselor (alergări, sărituri). Din acest punct de vedere, fotbalul, gimnastica, dansurile, artele marțiale, sporturile care includ sărituri- sunt câteva variante de activități extrașcolare pe care le poți avea în vedere.
Nu are pasiuni? Ia-o pe încercate!
Atunci când faci selecția, un criteriu important îl reprezintă interesele și aptitudinile copilului, dacă le-ai descoperit deja. Dacă nu, poți să-i propui pur și simplu diverse variante, să-i permiți să testeze mai multe activități, pentru ca, în cele din urmă, să se dedice celor care îi aduc beneficii și bucurie.
Alex Maftei, nutriționist sportiv, recomandă ca, în intervalul 4-6 ani, copiii să fie expuși la cât mai multe sporturi, pentru a-l identifica pe cel care li se potrivește. „Mulți copii ajung să îsi piardă prematur interesul asupra unui sport, deoarece ajung să fie suprasaturați cu ședințe de pregătire numeroase pe săptămână. De exemplu, din 3 zile/săptămâna alocate doar înotului, doar una sa fie dedicată acestei activități. Celelalte două, în funcție de preferințe să fie pentru tenis, fotbal, baschet. Având astfel o varietate a sporturilor pe care le practică, părinții pot identifica ce sport ar fi mai potrivit pentru copilul lor, în funcție de ce calități dobândește și cum se descurcă în ramura specifică”, spune el.
- CITEȘTE ȘI: „15 ani de slalom printre opționale. Ce s-a ales din lecțiile de balet, pictură, înot, patinaj, hip hop”
„Dacă nu îi place activitatea respectivă, e inutil să o facă”
În alegerea cursurilor la care ai vrea să participe în timpul lui liber, va trebui să ții cont și de faptul că ele trebuie să fie adecvate vârstei. Altfel, activitățile extrașcolare care sunt prea avansate sau prea solicitante fizic pot fi frustrante și descurajatoare pentru copil. În aceeași măsură în care și cele care nu sunt suficient de provocatoare pot să-l plictisească și să-l împiedice să se concentreze. În măsura în care se poate, optează pentru o participare de probă la cursuri. În acest fel, vei putea afla dacă i se potrivește sau nu, dacă prezintă sau nu interes pentru el.
Psihoterapeutul Corina Dobre este de părere că activitățile extrașcolare sunt benefice atâta timp cât au sens pentru copii și le fac plăcere. „Sensul acesta este legat de dezvoltarea lor cognitivă: să învețe o limbă străină sau să învețe să cânte la un instrument. Dar este foarte important și să le facă plăcere, pentru că dacă ei nu se simt bine când fac tot ce le propunem noi să facă, este inutil. Ca lucrurile acestea să nu devină copleșitoare, părintele trebuie să verifice cum se simte copilul când face activitatea respectivă”.
Copii mici, cursuri cu durată scurtă
Copiii mici pot fi atenți o perioadă scurtă de timp, așa că activitățile care durează mai mult de o oră nu sunt cea mai bună opțiune. Dacă ai un copil de 6-7 ani, caută cursuri mai scurte, pentru ca el să-și poată menține răbdarea, interesul și concentrarea.
Indiferent de vârstă, o activitate extrașcolară nu ar trebui să supraîncarce programul copilului și să-l epuizeze. Asigură-te că respectivul curs este compatibil cu toate celelalte activități pe care le are și îi mai rămâne și timp pentru odihnă, joacă și socializare (în cazul copiilor mai mari).
- CITEȘTE ȘI: Când îmi duc copilul la înot?
Gândește-te de două ori dacă poți susține financiar
Un aspect care nu trebuie neglijat în alegerea cursurilor copilului îl reprezintă banii. Informează-te în privința costurilor înainte să-i promiți că îi vei oferi posibilitatea de a urma o astfel de activitate. Unele dintre ele pot fi destul de costisitoare, mai ales dacă implică și competiții, cantonamente, costume, deplasări. Fă calcule pentru a vedea dacă poți susține activitatea extrașcolară respectivă pe termen lung. Ar fi păcat să îl retragi dacă nu doar că îi place, dar are și aptitudini, și rezultate bune. Discută cu copilul înainte de a-l înscrie. Spune-i că vrei să fie implicat și că trebuie să înțeleagă efortul financiar, pentru ca alegerea lui să fie una informată. De asemenea, discută cu el despre nivelul de angajament pe care îl implică activitatea. Un sport de performanță, de exemplu, nu implică doar costuri mari, ci și mult timp și disciplină.
E în regulă să renunțe dacă nu i se potrivește
Este perfect normal ca un copil să încerce mai multe activități extrașcolare înainte de a găsi ceva care să i se potrivească. Nu pune presiune asupra lui să rămână într-o activitate doar pentru că a început-o. Uneori, ceea ce pare interesant inițial se poate dovedi nepotrivit. Încurajează-l să exploreze și să facă schimbări dacă simte că nu este ceea ce își dorește.
Indiferent de activitățile alese, este esențial ca părinții să ofere suport și încurajare. Fii acolo pentru a-l susține, dar nu interveni prea mult. Lasă-l să-și dezvolte independența, să își asume responsabilitățile și să învețe din experiențele sale.