Cum alegem cadouri în funcție de vârsta copilului

TOTUL DESPRE MAME
cadouri în funcție de vârsta copilului

Când alegem cadouri în funcție de vârsta copilului, lucrurile nu sunt tocmai ușoare. Jucăriile potrivite fiecărei etape de dezvoltare pot fi folosite în siguranță de către copil, fără să ne facem griji că îi pot pune în pericol sănătatea.

Următorul lucru de care trebuie să ținem cont este utilitatea cadoului. Copiii trec prin diferite faze de experimentare și învățare. Este important să le oferim unelte bune de care să se folosească în drumul lor spre cunoaștere.

Alese cu grijă, obiectele pe care le oferim în dar pot fi o mare bucurie pentru cel care le primește. Totodată pot fi și un stimul bun și o invitație la cunoaștere.

Cele  mai potrivite cadouri în funcție de vârsta copilului

Copii de la 6 luni la 1 an

Copiii după vârsta de 6 luni pot și așezați în șezut, pot prinde singuri diferite obiecte, pot duce la gură. Sunt atenți la obiectele din jur care fac zgomote. Se pot bucura de jucării care luminează, care cântă, care se mișcă. De asemenea, sunt potrivite jucării pe care le pot lovi pentru a face sunete, care pot fi rostogolite sau aruncate.

Cadourile potrivite pentru această vârstă sunt jucării moi (fără cele de pluș), jucării pentru baie, instrumente muzicale simple, jucării care fac zgomot prin apăsare, jucării dentiție, clasificatoare simple de forme, mingi de dimensiuni medii, cuburi din lemn sau plastic moale, cărticele din carton tare frumos colorate.

Copii de la 1 an la 2 ani

După primul an copiii sunt plini de energie, foarte curioși să descopere mediul înconjurător și deja se pot deplasa singuri. Joaca este pentru ei un mod de a învăța și a experimenta lucruri noi. Sunt deja la vârsta la care înțeleg joaca. Sunt atrași în continuare de lumini și zgomote, dar deja pot sorta, aranja. Înțeleg mecanisme și cărțile sunt bune și pentru altceva nu doar pentru băgat în gură.

La această vârstă cadourile pot fi cărți cartonate, cărți senzoriale, jucării dentiție, jucării moi din fetru, instrumente muzicale, măsuțe și scăunele din plastic viu colorate, căsuțe pentru copii, cuburi din lemn și plastic, clasificatoare de forme, biciclete fără pedale, corturi și tuneluri pentru activități, set jucării de suprapus, cărticele colorate cu animale, fructe, legume.

Copii de la 2 la 3 ani

Copiii după vârsta de doi ani au deja dezvoltată coordonarea ochi-mână, aleargă, se cațără și  aruncă tot ce prind. Iubesc activitățile care implică murdărirea, lucrul cu mâinile și gândirea logică. Sunt atrași de jocurile care îi provoacă să gândească sau să se miște.

Cu siguranță vor aprecia mingi colorate, cuburi de lemn sau plastic, lego, cuburi cu numere sau litere, cărți de povești, trenulețe, mașini, păpuși ce pot fi schimbate sau hrănite, jucării pentru nisip, creioane și cărți de colorat, plastilină, cretă și tablă neagră, jucării gonflabile pentru piscină, căsuțe pentru copii, seturi fermă cu animale sau aeroport, seturi de jucării bucătărie sau accesorii de curățenie (aspirator, mașină de spălat), cărucioare cu bebeluși, costume de personaje și accesorii, leagăne, tobogane.

Copii de la 3 la 6 ani

După vârsta de 3 ani, copiii încep să se joace activ unii cu alții, le place să inventeze jocuri și să își imagineze că sunt personaje din povești sau desene animate. Sunt mult mai atenți, creativi și plini de energie. Pentru ei sunt potrivite jocurile de memorie și istețime, tot ce ține de joaca afară, jocuri și jucării ce pot fi împărțite cu partenerii de joacă.

Se vor bucura cu siguranță dacă vor primi triciclete, biciclete, jocuri de construcție, puzzle-uri simple, animale de pluș, păpuși și haine pentru păpuși, costume de personaje și accesorii, mașinuțe, trenulețe, seturi lego, cărți de povești, corturi, trambuline, piscine de plastic, instrumente muzicale, leagăne, tobogane, truse de experimente, plastilină (care strălucește în întuneric, care se întărește la aer, etc).

Copii de la 6 la 9 ani

Copiii de această vârstă sunt mereu în căutare de informații noi. Experimentează totul prin joc, sunt mult mai activi și plini de energie. Au o mai bună înțelegere a mediului înconjurător, interacționează mai mult cu cei din jur. Se pot bucura de obiecte care le pun în valoare abilitățile motrice.

Puteți alege drept cadou pentru ei biciclete, role, trotinete, skateboard, rachete de tenis, mingi de basket, jocuri de construcție, puzzle-uri, păpuși, marionete, seturi de experimente, seturi de magie, seturi arts and crafts, jocuri de societate, cărți, zmeie, echipamente sportive.

Copii de la 9 la 12 ani

Între 9 și 12 ani copiii sunt deja mari, merg de multă vreme la școală și au prieteni și se bucură de timpul petrecut afară în compania acestora. Dezvoltă hobby-uri și își găsesc pasiuni, sunt interesați de pictură, desen, sculptură, modelaj, științe, muzică, dans, gătit, și tot ce are legătură cu mișcarea și creativitatea. Se pot descurca cu ușurință cu seturi avansate de construcții sau experimente, pot folosi un microscop sau un telescop.

Cadourile potrivite la această vârstă sunt echipamentele sportive în funcție de aria de interes, cărți de aventură, mister sau biografii, jocuri de societate, seturi de știință, seturi de magie, seturi lego, vehicole cu telecomandă, cărți de joc, seturi de construcții, biciclete, role, trotinete, trambuline, skateboard-uri, rummy, domino, jocuri de strategie, instrumente muzicale, trenulețe electrice, seturi arts & crafts, bilete la filme sau piese de teatru, abonamente la cursuri de vocație.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: StockSnap

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa