Generația care adoarme cu tableta în brațe. Azi se luptă cu oboseala, mâine cu diabetul și obezitatea

Cristina Călin, redactor
scris pe

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient nici ziua, nici noaptea și că devin și mai agitați. Pentru a strânge suficiente date, medicii au studiat obiceiurile a peste 125.000 de adolescenți cu vârsta de aproximativ 14 ani.

Ben Carter, coordonatorul cercetării, a atras atenția că nu numai utilizarea telefonului, a tabletei sau a altui device electronic este nocivă. Simpla prezență a acestora în camera copiilor face ca somnul lor să nu fie de calitate. De aceea, este recomandat să limitați pe cât se poate de mult accesul celor mici la astfel de gadgeturi. Înlocuiți-le cu lecturi, plimbări în aer liber sau, pur și simplu, jucați-vă împreună.

Consecințe pe termen lung

Profesorii și medicii de familie ar trebui incluși în procesul de educare atât a părinților, cât și a copiilor, spun cercetătorii. Aceștia ar trebui să le explice care sunt efectele utilizării tabletelor și a telefoanelor înainte de culcare. Consecințele sunt dintre cele mai grave. În primul rând, ceasul biologic al organismului este dat peste cap din cauza expunerii prelungite la lumină. De asemenea, copiii pot fi treziți de mai multe ori în timpul nopții de mesaje sau notificări trimise de aplicațiile instalate pe deviceuri. Marea majoritate a jocurilor sunt realizate astfel încât dacă nu sunt utilizate pentru câteva ore să atenționeze utilizatorul și să-l îmbie să deschidă aplicația.

Fără deviceuri la școală! Tableta folosită în ore scade performanțele școlare

Pentru copii, somnul de calitate este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă. Problemele ce pot apărea pe termen lung sunt extrem de serioase. Diabetul de tip 2 și obezitatea sunt doar câteva dintre bolile ce pot apărea din cauza odihnei insuficiente. Efectele pe termen scurt le puteți vedea în carnetul de note. Un copil care nu doarme cât trebuie nu va putea să se concentreze suficient la școală, se va îmbolnăvi mult mai des și va avea stări de spirit schimbătoare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa