Copiii în bucătărie. Beneficiile de a găti împreună cu cei mici

Ramona Dinescu
gatit-cu-copiii

A le permite copiilor să ne ajute în bucătărie poate fi o experiență incredibil de importantă în dezvoltarea relației părinte copil și în dezvoltarea adultului din viitor.

De mică, mama m-a încurajat să stau cu ea în bucătărie, iar pe la 14 ani, pentru că ea era extrem de ocupată, mi-a plasat aproape integral această activitate, astfel încât ajunsesem să gătesc câte două feluri de mâncare pentru întreaga familie. Ce-i drept, ceream mai tot timpul confirmarea mamei legat de ceea ce făceam și mă simțeam teribil de mândră când vedeam că toată familia mănâncă cu plăcere ce am gătit eu.

Mama a fost soția unui om important la el la serviciu, motiv pentru care organiza cam de două ori pe lună mese sofisticate pentru colegii și partenerii tatălui meu. Stând cu ea în bucătărie și ajutând-o mereu, am învățat tot de mică să gătesc tot felul de mâncăruri, prăjituri și torturi sofisticate, pe care acum mă bucur teribil să le pregătesc pentru familia mea. Acum, după atâția ani, mi se pare că mama a exagerat puțin cu antrenamentul meu în bucătărie, însă, pe de altă parte îi sunt recunoscătoare că m-a învățat atât de multe lucruri pe care le pun azi în practică.

Mai mult fără să-mi dau seama, pe copiii mei, deși băieți, i-am introdus în bucătărie de foarte mici. Nu au ajuns și ei să gătească, însă stau cu multă plăcere alături de mine și mă ajută cu foarte mici comisioane, adaptate vârstei lor, precum spălatul unui morcov sau ținutul bolului de mixer. Sunt înnebuniți să facem prăjituri împreună, să folosim formele și să decorăm torturile. Băiatul meu cel mare, de curând, nu mai vrea să se facă nici pompier și nici gunoier când va fi mare, ci bucătar.

Micul ajutor din bucătărie

Din momentul în care cei mici pot merge în picioare, sunt pregătiți să devină ajutorul de bucătar al părinților lui. Ceea ce pot ei face depinde foarte mult de temperamentul lor, de răbdarea ta și de nivelul lor de dexteritate. Tu ești cea care îi poți trasa copilului anumite sarcini ușoare pe care să le îndeplinească bucuros, fără a face foarte multă mizerie în bucătărie. Părinții nu ar trebui niciodată să subestimeze adevărata valoare a învățării copiilor să gătească. Timpul petrecut împreună cu copilul în bucătărie poate avea o mulțime de beneficii, și voi încerca să le descriu mai jos.

Și în bucătărie se crează o puternică legătură între părinte și copil

Copiilor le place foarte mult să exploreze lucruri noi. Iar experiența este și mai interesantă dacă pot experimenta lucruri noi, făcând ceva cu mama sau cu tata. În timp ce gătiți puteți petrece foarte mult timp de calitate împreună și vă puteți bucura de fiecare moment.

În bucătărie îl poți învăța mai bine ce înseamnă ”mâncarea sănătoasă”

Dacă vrei ca cel mic să învețe importanța unei alimentații sănătoase, acordă-ți suficient timp pentru a-i încuraja acest obicei. Nu există ocazie mai bună decât în timpul gătitului când îi poți arăta și exemplifica fiecare aliment și proprietățile lui nutriționale.

În bucătărie își poate dezvolta vocabularul

În funcție de vârsta pe care o are copilul tău, îl poți ajuta să-și dezvolte vocabularul învățându-l numele ingredientelor și ustensilelor pe care le folosești la gătit. Noi, fiind o familie bilingvă, ne distrăm denumind obiectele și ingredientele în două limbi.

Trucuri pentru o experiență sigură în bucătărie

Dacă urmezi următoarele sfaturi, ai mai multe șanse să micșorezi riscul eventualelor accidente petrecute în bucătărie. Iată ce trebuie să faci înainte să te apuci de o sesiune de gătit împreună cu prichindelul:

– Ascunde obiectele ascuțite precum cuțitele sau răzătoarele, sau pune-le într-un loc în care copilul nu ajunge la ele.

– Zona de gătit trebuie organizată cât mai departe de cuptor sau aragaz.

– Asigură-te ca scaunul sau taburetul pe care se va urca copilul este sigur de folosit.

– Folosește vase care nu se sparg, ustensile și cupe de măsurat potrivite copiilor mici.

– Folosește obiecte de plastic ori de câte ori este posibil deoarece sunt mai ușor de manevrat de către copii. De exemplu, un sucitor de plastic nu îi va face rău dacă din greșeală îi cade pe picior.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa