Gândirea logică este necesară copiilor pentru a se descurca încă din primii ani de viață. Un adult ar spune că ne ajută la interpretarea evenimentelor, punerea lor în context, evaluarea lor și pe baza acestor informații putem lua decizii corecte. În cazul copilului, gândirea logică îi sprijină dezvoltarea coerenței în vorbire, exprimarea gândurilor și argumentarea.
Jocurile matematice sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea logicii, în plus sunt distractive și îl vor ajuta pe copil fără ca acesta să se simtă instruit. Iată câteva propuneri de jocuri de pe site-ul de părinți vseodetyah.com.
Jocuri cu forme geometrice
Formele geometrice sunt foarte utile în dezvoltarea logicii și atenției copiilor.
Iată un joc care îi va plăcea copilului, pentru că acesta va fi detectiv fără să se ridice de la masă. Desenează diverse forme geometrice simple – cerc, dreptunghi, pătrat, etc, apoi desenează câteva obiecte compuse din aceste forme (de exemplu, casă, semafor, brăduț). Lasă-l pe copil să determine ce forme se conțin în desene. Apoi complică tema cu desene care au și alte forme decât cele enumerate (o mașină, de exemplu), iar copilul trebuie să le recunoască pe cele suplimentare. Următorul nivel al aceluiași joc este să creeze chiar el desene din forme geometrice.
Atenția copilului de 3-5 ani! Cinci jocuri care să îl ajute să se concentreze
Jocuri cu obiecte
Pentru a învăța un copil să găsească detalii comune în obiecte aparent diferite, încercați acest joc. Sunt necesare creioane sau carioci și jucării colorate. Găsiți împreună cupluri cromatice. Jucăria albastră cu creionul albastru, de exemplu. După ce ați identificat 10 asemenea cupluri, copilul iese din camera, între timp, mama amestecă din nou obiectele și scoate o jucărie din mulțime. Copilul trebuie să refacă echipele de culori și să determine ce jucărie lipsește. Etapa avansată a acestui joc este de a-l face pe copil să descopere obiectul lipsă fără a crea cupluri cromatice care să-l ajute.
Următorul joc poate să vă ajute nu doar să dezvoltați logica, ci și să descoperiți talentele artistice și de design ale copilului. Se numește ”A doua viață pentru obiectele stricate”. Fie că aveți un ceas de birou sau un ceainic ciobit, sau cine știe ce alte lucruri care sunt la un pas să ajungă la coșul de gunoi, nu vă grăbiți! Propuneți-i copilului să le găsească o nouă utilitate. Ceasul, fără cadran, poate fi o ingenioasă ramă foto, iar ceainicul, un ghiveci sau un vas pentru nasturi. E un joc doar cu beneficii, pentru buget, pentru logică, pentru mediu și chiar și pentru amenajările interioare.
Jocuri logice de masă
Când copiii au pe masă mai multe obiecte, le este mai ușor să le observe și să le compare.
Pentru cei mici formele mari, de culori aprinse sunt mai potrivite pentru joacă, îi atrag și îi mențin interesați. Cei mari preferă obiectele mai mici, de mai multe culori, cum ar fi puzzle-urile.
Jocurile tip domino, cu imagini din natură (plante, păsări, animale) sunt foarte utile. Îi ajută să găsească desenele asemănătoare, să respecte ordinea jocului, să urmărească evoluția acestuia. În plus, le dezvoltă perseverența, imaginația și memoria.
E greșit să credem că logica e doar înnăscută. De fapt e ca un mușchi ce poate fi dezvoltat și crescut armonios.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.