De ce trebuie să le citim copiilor cu voce tare

Cristina Călin, redactor-șef
citim cu voce tare

  Dacă vrei să ai un copil isteț și empatic nu trebuie să faci decât un lucru simplu, care nu durează mai mult de 10-15 minute pe zi.

  Ca părinți ne dorim ca micuții noștri să aibă resursele cognitive necesare pentru a avea o viață bună. În proiecțiile noastre de viitor, copiii sunt implicați în viața comunității, sunt săritori și grijulii cu cei din jur. Dacă ar avea și un pic de fler, atunci am fi și mai bucuroși. Nu sunt puține cereri, mai ales că mulți dintre noi nu avem timp, uneori, nici să îi ascultăm să ne povestească tot ce au făcut peste zi. Și, totuși, cum putem crește copii isteți și empatici?

  Pentru a reuși ceea ce ne-am propus este suficient să ne intre în rutină niște obiceiuri care au efecte benefice asupra copiilor pe termen lung și îi ajută să se dezvolte pe mai multe planuri.

  Unul dintre cele mai eficiente deprinderi este să le citim cu voce tare 10-15 minute. Poți face acest lucru chiar dacă știe să citească deja. Acesta este rezulatul unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității New York, publicat în revista de specialitate Pediatrics.

  Ce se întâmplă atunci când le citim cu voce tare copiilor?

  Copilul aude foarte multe cuvinte

  Unul dintre cei mai importanți indicatori ai dezvoltării copilului este consistența vocabularului său. Un copil care intră în viața de școlar știind multe cuvinte poate evolua foarte bine din punct de vedere academic. Chiar dacă merge la școală să învețe, cu cât știe mai multe cuvinte cu atât va înțelege mai bine ceea ce învățătoarea cere și va putea duce sarcinile la bun sfârșit.

  Creierul copilului va crește

  Cu cât îi citești mai mult copilului, cu atât se vor forma mai multe legături neuronale, iar creierul i se va dezvolta. Este exact ce ne dorim cu toții, nu?

  Îi vei dezvolta pasiunea pentru citit

  Cititul este esențial în procesul de învățare și de cele mai multe ori copiii cărora nu le place să citească se descurcă mai greu la școală. Dacă îi vei citi cu voce tare, îi vei crea obiceiuri sănătoase și îl vei ajuta să descopere lumea cărților.

  Comportamentul copilului se va îmbunătăți

  Atunci când îi citești cu voce tare, copilul tău își dezvoltă capacitatea de a sta atent și concentrat pe o sarcină mai mult timp, iar acest lucru îi va fi de folos la școală. Tendința de a deveni agresivi scade în cazul copiilor cărora părinții le citesc cu voce tare.

  Creezi o legătură puternică între voi

  Atunci când îi citești copilului cu voce tare ești acolo lângă el, doar pentru el. În felul acesta va deveni și mai cooperant și se va simți special.

  Copilul tău va fi mai empatic

  Poveștile pe care i le citești copilului îl transpun în lumea personajelor, ceea ce înseamnă că îl expui la tot felul de comportamente și îi dai posibilitatea de a se pune în locul altor oameni.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa