Cinci activităţi de făcut în aşteptarea lui Moş Nicolae

Raluca Manea
5-activitati-in-asteptarea-lui-mos-nicolae-totul-despre-mame

Nu cred că există ţară în care tradiţia sărbătorii Sfântului Nicoale să fie mai fermecătoare decât în Olanda. Să ne lăsăm inspirați!

Cu alură de patriarh, cu barbă albă, mitră roşie şi o sumedenie de omuleţi negri pe post de paji ai săi, Moşul trece pe sub toate podurile principale ale oraşului într-o barcă frumoasă. Să vedeţi bucuria copiilor care îl aşteaptă pe mal, îi fac cu mâna şi capătă biluţe de turtă dulce cu scorţişoară de la pajii cei  puşi pe şotii! Apoi barca acostează şi Moşul e transferat într-o trăsură regală, trasă de cai albi- alt prilej de spectacol şi veselie.

Tradiţiile de Moş Nicolae încep în Olanda cu ceva vreme înainte de data principală, iar copiii găsesc în ghetuţe cadouri în mai multe zile care preced sărbătoarea. Un astfel de cadou este litera de ciocolată, reprezentând iniţiala numelui copilului.

Copiii lasă şi ei, la rândul lor, daruri: morcovi şi cuburi de zahăr pentru căluţul alb al Moşului, nişte bere pentru pajii negri. Piticii care trebuie să renunţe la suzetă, tot în ghetuţă o lasă, iar Moşul o ia cu el când trece să pună cadourile.

Eu m-am nimerit într-un an, pe 6 decembrie, chiar în Amsterdam. A fost superb! Nu pot să uit spectacolul desăvârşit, dar mai ales entuziasmul copiilor blonzi ce aşteptau cu sufletul la gură să treacă Sinterklaas pe lângă ei. Pe atunci nu aveam eu însămi copii, dar am simţit aceeaşi bucurie pură ca cei mici.

În amintirea acelei zile, mi-am propus să fac şi eu pentru copiii mei un moment magic din această sărbătoare.

Iată câteva activităţi pe care le facem împreună, aşteptându-l pe Moş Nicolae:

1. Citim legenda lui Moş Nicolae

Chiar dacă legenda o găsiţi pe net în multe variante, dacă vă place să ţineţi în mână cartea de hârtie, s-o răsfoiţi, să admiraţi ilustraţiile, vă recomand  cartea Povestea minunată a Sfântului Nicolae, scrisă de Petru Vornic şi apărută la editura VIA.

2. Urmărim desene animate cu Moş Nicolae

Povestea cu pricina o găsiţi pe youtube şi în varianta desenelor animate mult iubite de cei mici. Avantajul este că veţi avea voi, mămicile, zece minute de linişte în care să pregătiţi ingredientele pentru următoarea activitate.

3. Turtă dulce în formă de cizmuliţe

Copiii adoră să trebăluiască în bucătărie împreună cu mamele, iar dacă rezultatul va fi dulce, şi în formă de cizmuliţă, va fi triplu apreciat!

Iată o reţetă de turtă dulce, recomandată de o prietenă şi testată în bucătărie împreună cu baieţelul ei:

Ingrediente şi mod de preparare:

  • 50 g unt
  • 60 g zahăr
  • 125 g miere
  • Se încălzesc toate până se dizolvă şi devin lichide, apoi se pune vasul în apă rece până se răceşte.
  • Se amestecă cu 250 g făină, un praf de copt şi o lingură de  bicarbonat.
  • Se mai adaugă un ou şi condimente: scorţişoară, nucşoară, ghimbir, cuişoare.
  • Se lasă la rece aproximativ 2 ore, după care se începe decuparea şi coacerea. Chiar dacă nu aveţi forme speciale de cizmuliţă, se pot decupa creative, după modele proprii.
  • Când s-au copt şi s-au răcit puţin, se decorează.
  • Pentru decorare se amestecă 175 g zahăr pudră cu o lingură şi jumătate de apă calduţă sau se bate un albuş de ou spumă cu atâta zahăr pudră încât să se obţină o compoziţie tare ca  smântâna (să nu curgă de pe tel).
  • Se pot adăuga doi stropi de zeamă de lămâie, ca să fie lucioasă.

4. Craft cu cizmuliţă

E cât se poate de uşor: decupăm cartonul în formă de cizmă, decupăm apoi hârtie frumos colorată după conturul cizmei de carton; hârtia poate fi şi din aceea de ambalat cadouri, se pretează foarte bine. Le lipim una peste alta. În loc de blăniţă, lipim la gura cizmei vată pufoasă.

Dacă doriţi să transformaţi activitatea într-un exerciţiu pentru motricitate fină, e de ajuns să perforaţi găuri mari de jur împrejurul cizmei, apoi le oferiţi copiilor un şiret lung, pentru şnuruit.

5. Foi de colorat

Chiar dacă nu aţi avut timp să pregătiţi nimic deosebit, puteţi pune laolaltă o activitate ad hoc dacă aveţi acces la calculator şi imprimantă. Există multe variante de foi printabile cu simpaticul sfânt. Copilul  colorează în timp ce ascultă legenda citită direct din on line.

Dacă îl pui pe cel mic la treabă in felul acesta, nu te va mai întreba din cinci în cinci minute „Când vine Moşul?”, deci activităţile sunt terapeutice şi pentru părinţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa