Cele mai bune pârtii de schi pentru copii din România

Monica Tătaru, redactor
copil la ski

Iarna începe să își intre în drepturi și odată cu ea se deschide și sezonul de schi, iar cele peste 100 de pârtii din țară vor prinde viață pentru câteva luni. În unele stațiuni, precum Păltiniș, sezonul de schi se deschide chiar pe 1 decembrie. Administratorii de pârtii s-au gândit să serbeze Centenarul Marii Uniri prin programe speciale destinate taberelor de copii (la Straja) sau concursuri sportive de schi & snowboard (la Păltiniș).

De asemenea, în tot mai multe domenii schiabile apar pârtii și activități destinate copiilor încă de la cele mai fragede vârste. Sigur, suntem cu mult în urma stațiunilor din Austria, Franța sau Elveția. Sporturile de iarnă prind însă din ce în ce mai mult teren mai ales în rândul copiilor și tinerilor.

Să vedem însă care sunt cele mai bune stațiuni montane de la noi, în funcție de pârtiile de schi și snowboard, de lungimea și dificultatea acestora, dar și de infrastructură, unități de cazare și prețuri.

Topul stațiunilor cu pârtii de schi destinate familiilor

1. Valea Prahovei – Brașov

Pe Valea Prahovei și în zona Brașovului găsim cele mai multe stațiuni unde se pot practica sporturile de iarnă – Sinaia, Azuga, Predeal, Bușteni, Poiana Brașov, Cheile Grădiștei. Zona beneficiază de numărate pârtii și locuri de cazare, dar traficul spre stațiuni a devenit infernal în ultimii ani. De asemenea, prețurile la cazare, închiere echipamente și transport pe instalațiile de pe pârtii sunt mult mai mari față de celelalte stațiuni montane.

Sinaia este considerată stațiunea leagăn al sporturilor de iarnă în România (de la schiul regal, pe Poiana Peleșului, la început de secol XX). Se mândrește cu un domeniu schiabil complex, dar provocator, destinat schiorilor cu o anumită experiență. Acesta este format din 4 pârtii ușoare, 8 medii și 3 pârtii dificile, însumând aproape 17 km schiabili. Cea mai lungă ajunge la 2000 m. Totuși, chiar și cele ușoare au câteva segmente mai abrupte, fapt pentru care nu sunt recomandate pentru primele lecții de schi, care ar trebui, la modul ideal, să se desfășoare pe un teren plat. Cu toate acestea, sunt numeroși părinți cu copii de toate vârstele care se bucură de peisajul superb. Fiecare pârtie este deservită de telescaun, teleschi, telecabină sau telegondolă, însă din păcate instalațiile de nocturnă cam lipsesc.

Daca vrei să înveți să schiezi, Azuga este cu siguranță locul potrivit pentru a face primii pași. Stațiunea este mai ieftină și mai puțin aglomerată decât alte stațiuni de pe Valea Prahovei. Pârtiile sunt întreținute și au reguli stricte care nu permit de exemplu accesul săniilor pe pârtii. Aici sunt organizate pe tot parcursul sezonului rece tabere pentru copii, începând de la 3-4 ani, pârtiile având babyski și teleskiuri adaptate pentru cei mici.

Predealul – una dintre cele mai apreciate stațiuni de pe Valea Prahovei, se află la 150 km de capitală și 25 km de Brașov. Aici, domeniul schiabil este format din 6 pârtii, cele mai lungi fiind de 2250 m și 2100 m. Există 2 pârtii pentru începători, 3 pârtii medii și o pârtie pentru experți. Pârtiile sunt deservite de un telescaun și trei instalații de teleski, precum și de instalație de nocturnă.

În Poiana Brașov ai la dispoziție 12 pârtii cu grade diferite de dificultate, iar stratul de zăpadă se menține 4-5 luni pe an. Dacă ești începător în sporturile de iarnă, atunci poți alege pârtiile Bradul sau Stadion. Dacă ai experiență mai mare în schi sau snowboard, recomandăm Pârtia Lupului, Drumul Roșu, Slalom, Subteleferic și Pârtia Ruiului

2. Transalpina Ski Resort

Domeniul schiabil situat în perimetrul Voineasa – Vidra – Transalpina, a fost inaugurat în anul 2012 și se dorește a deveni cea mai importantă stațiune de ski din România, în proiect fiind 80 km de pârtie. Oferă probabil și una dintre cele mai frumoase priveliști, cu Lacul Vidra la baza pârtiei. Marele minus al zonei este lipsa locurilor de cazare. Cele mai apropiate unități fiind la câțiva kilometri, la Obârșia Lotrului. O veste bună vine de la autoritățile județene din Vâlcea care au promis că în acest an se va circula fără probleme până la pârtie, drumul fiind proaspăt asfaltat.

Domeniul schiabil Transalpina

În prezent, sunt deschise 7 pârtii, dintre care 6 de nivel ușor și una de nivel mediu, care este și cea mai lungă (2257 m). Există și un babyski și instalații pentru începători. Acestea sunt dotate cu o telegondolă, un telescaun și o instalație de teleski.

Pe 1 decembrie, o altă pârtie va fi inaugurată în județul Vâlcea. Este vorba de pârtia din Vârful lui Roman, la 18 km de Horezu.

3. Păltiniș

Stațiunea Păltiniș este cea mai veche din țară, înființată de către Societatea Carpatină Transilvania la sfârșitul sec.al XIX-lea. Peste 40 de vile ridicate în acea perioadă au fost declarate monumente istorice. Complexul de schi și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu 8 ani, în 2010. Resortul dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel.

Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Școala de schi este una dintre cele mai bune din țară. Există și o Grădiniță pe schi, iar în incinta școlii de schi, începătorii beneficiază și de două benzi rulante, care le facilitează învățarea sporturilor albe. Aproape în fiecare week-end, aici sunt organizate competiții sportive de schi și snowboard.

4. Rânca și domeniul Șureanu

Rânca este o stațiune relativ nouă, situată pe superba Transalpina, la peste 1600 m altitudine. Aici sunt amenajate 5 pârtii, destul de scurte însă. Cea mai lungă are doar 860 m și este pentru nivel mediu-avansați. Două pârtii sunt pentru începători, două medii și una mediu-avansați.

Pe partea cealaltă a munților, în județul Alba, putem începe primele ore de schi în munții Șureanu. Domeniul schiabil “Poarta Raiului” a fost inaugurat in anul 2009. Are o amplasare la o altitudine mare, fiind situat între Vârful Șureanu de 2.059 metri altitudine și Vârful Pătru de 2130 metri.

Domeniul schiabil Șureanu are 11 pârtii cu grade diferite de dificultate. Este preferat de cei care caută frumusețea sălbăticiei, locurile de cazare fiind la distanță de pârtii.

5. Straja

Straja este una dintre stațiunile aflate în continuă modernizare. Administratorii au înțeles că trebuie să investească mereu în echipamente noi, pentru a satisface dorințelor tuturor iubitorilor sporturilor albe. Domeniul însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.

Domeniul schiabil Straja

Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. Pentru cei mai mici, există un babyski, cu o bandă de urcare de 60 de m. De asemenea, școala de schi organizează tabere pentru copii, iar în acest an vor fi reduceri de prețuri cu ocazia Centenarului. Sezonul acesta va fi inaugurat un traseu de tubing lângă covorul rulant de pe pârtia de începători Baloo.

6. Șuior și Cavnic

Pentru schiorii din nordul țării, sunt disponibile pârtiile din stațiunile Cavnic și Șuior. Cavnicul are un număr mare de zile de iarnă și este cunoscut ca fiind polul zăpezii din Maramureș. Domeniul schiabil de la Cavnic măsoară 8,5 kilometri lungime şi e format din 7 pârtii în zonele Roata şi Icoana, acestea beneficiind de instalații de iluminare nocturnă. Toate pârtiile sunt deservite de instalaţii de transport pe cablu.

Amplasate pe versantul nordic al Masivului Mogoșa, cu o lungime de 3600 m, pârtiile de schi ale Complexului Șuior sunt cotate ca pârtii de dificultate medie. Zonele de dificultate ridicată sunt alternate în mod fericit cu porțiuni mai line, ceea ce le dă un farmec aparte și senzația permanentă pentru schiori de noutate și adrenalină.

În celelalte părți ale țării, puteți încerca pârtiile din Vatra Dornei sau Piatra Neamț – în Moldova, Harghita Băi, Sovata sau cele mai puțin cunoscute din Bucin, sau, în Banat, pârtiile de la Muntele Mic.

5 motive sănătoase pentru a începe să schiezi

Schiatul nu este doar distractiv, ci ne menține și sănătoși. În timpul practicării acestui sport, sunt eliberate o serie de endorfine, adrenalină, serotonină, dopamină. Reduce tensiunea musculară și relaxează corpul, ajutând la combaterea stresului, depresiei și anxietății. De asemenea, este indicat pentru prevenirea bolilor aparatului cardiovascular și respirator.

1. Ne face mai fericiți

Un studiu realizat de cercetătorii coreeni a demonstrat că persoanele care au practicat acest sport de iarnă au avut un nivel ridicat de satisfacție. Rezultatele s-au dovedit adevărate chiar și în cazul celor care nu au schiat foarte des. De asemenea, studiul a demonstrat rolul practicării unui astfel de sport în creșterea stimei de sine sau în ușurarea relaționării cu ceilallți.

2. Schiatul ajută sistemul cardiovascular

Diferite studii, precum cel al Universității din Salzburg, au arătat că în timpul unei coborâri, ritmul cardiac al unui schior se menține în intervalul considerat sănătos de Organizația Mondială a Sănătății. Acest sport de anduranță ne protejează împotriva tensiunii arteriale ridicate.

3. Schiatul te poate ajuta să slăbești

O zi pe schiuri ne poate ajuta să ardem până la 3000 de calorii. Nu s-a stabilit însă cine consumă mai multe calorii – schiorii avansați sau începătorii care se chinuie să se mențină pe schiuri.

4. O doză mare de vitamina D

Deficitul de vitamina D nu mai este o noutate. Petrecem atât de puțin timp în aer liber încât nu reușim să ne asigurăm dozele necesare de vitamina D. Lipsa acesteia poate duce la apariția depresiei. De asemenea, aceasta este responsabilă de sănătatea oaselor și de menținerea unei imunități ridicate.

5. Previne declinul cognitiv

O activitate fizică moderată sau intensă a fost asociată cu reducerea declinului cognitiv și cu păstrarea memoriei în rândul vârstnicilor. Să schiezi presupune un efort destul de intens, așa că acest sport rămâne în topul preferințelor până la vârste înaintate.

Te-ar mai putea interesa