Cele mai bune 9 filme de Halloween pentru copii, pe vârste. Cum percep copiii scenele înfricoșătoare

Ca să intrăm şi mai bine în spiritul Sărbătorii de Halloween, ţi-am pregătit o listă cu cele mai bune filme de Halloween pentru copii, numai bune de vizionat alături de întreaga familie.

Mihaela Călin

Ca să intrăm şi mai bine în spiritul Sărbătorii de Halloween, ţi-am pregătit o listă cu cele mai bune filme de Halloween pentru copii, numai bune de vizionat alături de întreaga familie.

Pentru că se spune că nu eşti niciodată prea bătrân pentru o sperietură bună, îţi recomandăm să cauţi aceste filme pe internet şi să vizionezi măcar o parte din ele împreună cu copilul tău. Distracţia va fi „înfricoşătoare”. La un moment dat, cu toţii trecem de la stadiul de copii mici, care se sperie de creaturile de sub pat şi de umbrele care se proiectează pe ferestră, la oameni în toată firea cărora le place să fie speriaţi. E greu de spus exact când se întâmplă acest lucru, dar totuşi se întâmplă. De asemenea trecem de la nevoia de a ne vârî în patul părinţilor noştri, în mijlocul nopţii, la oameni care căutăm de fapt, modalităţi prin care să fim înspăimântaţi.

Această tranziţie se întâmplă cam în acelaşi timp când costumele de Halloween trec de la a fi drăguţe şi amuzante la a fi sângeroase şi înfricoşătoare. Iar distracţia se mută de la speriosul Scooby Doo la lucruri cu adevărat înfricoşătoare. În tot acest timp o bucăţică din noi, ca părinţi, moare în interiorul nostru şi ne gândim când au crescut aşa repede micuţii noştri? Totuşi, priveşte lucrurile în felul următor: vizionarea filmelor de Halloween este un ritual de trecere pentru copii. Deci, în loc să fii trist, încearcă să sărbătoreşti că nu mai trebuie să te uiţi la Patrula Căţeluşilor sau la Doctoriţa Pluşica!

Înainte de a te arunca cu capul înainte, reţine că vizionarea unui film înfricoşător la o vârstă prea mică îl poate speria pe copilul tău pentru un timp îndelungat de acum încolo. Potrivit site-ului Pshychology Today, copiii de vârste diferite reacţionează în moduri diferite la mijloacele de comunicare în masă:

 • Copiii sub 5 ani au probleme în a distinge realitatea de fantezie în mass-media.
 • Copiii cu vârsta sub 7 ani sunt de obicei speriaţi de lucrurile înfricoşătoare din lumea
  fantastică (de exemplu, „The Incredible Hulk” sau de rechinii din „Finding Nemo”). Nu
  contează prea mult că adulţii încearcă să-i liniştească spunându-le că „nu este real”,
  deoarece pentru copii se simte ca şi cum ar fi real.
 • Copiii între 8 şi 12 ani sunt foarte speriaţi de violenţa realistă (de exemplu, hoţii care
  sparg o casă, furtuni, incendii).

Cei de la yourtango.com au căutat cele mai bune filme de Halloween pentru copii din toate timpurile şi îţi dau o mână de ajutor în stabilirea programului pentru copilul tău şi pentru familia ta în seara de 30 octombrie. Vezi mai jos care sunt cele mai bune 9 filme de Halloween pentru copii.

Familia Addams (1991)

Adaptarea, acum clasică, pentru marele ecran a popularei emisiuni de televiziune din anii 1960, „The Addams Family” are destule elemente înspăimântătoare pentru a- i introduce pe copii în spiritul Halloween fără să le dea şi coşmaruri. Familia Addams este o familie destul de macabră, care trăieşte o viaţă ciudată într-o casă cu decoruri sumbre. Cu un umor inedit, filmul prezintă peripeţiile prin care trec
contabilul Tully Alfrod şi familia sa atunci când încearcă să pună la cale un plan diabolic pentru a fura averea soţiilor Addams. Pentru a-şi pune în aplicarea ideile, aceştia îşi trimit fiul adoptiv, Gordon Carven, să locuiască alături de membrii familiei Addams şi să se dea drept Fester, fratele dispărut de 25 de ani al lui Gomez. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 9 ani.

Ce vor iubi copiii: Lurch, Mâna şi pe magnifica şi morbida Wednesday Addams.

Ce ar trebui să ştie părinţii: Da, este un film prostesc, dar cu o mulţime de scene de violenţă, unele cu dispozitive de tortură, precum şi cu aluzii sexuale şi cu comportamente înspăimântătoare.

Coraline (2009)

Când se mută într-o casă veche, Coraline se simte plictisită, singură şi ignorată de părinţii ei. În timp ce explorează casa, Coraline găseşte un pasaj către o altă lume … o lume care seamănă cu a ei, cu excepţia faptului că totul este mai bun. (Şi toţi din această lume au nasturi în loc de ochi.) Dar lucrurile nu sunt aşa cum par. Noua ei „altă mamă” încearcă să o păcălească ca să nu se mai întoarcă niciodată în lumea reală.
Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 9 ani.

Ce vor iubi copiii: „cealaltă lume” magică şi animată … şi pisica vorbitoare. Toată lumea iubeşte o pisică vorbitoare.

Ce ar trebui să ştie părinţii: Copiii mici vor fi speriaţi de acest film. Nu limbajul şi sexualitatea sunt problema, ci temele mature, cum ar fi „ai grijă ce-ţi doreşti”, care nu vor rezona prea bine cu copiii mai mici.

Mireasa moartă (2005)

O altă capodoperă a lui Tim Burton, „Mireasa moartă” spune povestea lui Victor şi a Victoriei, un tânăr cuplu care se pregăteşte de nuntă, ca urmare a unei căsătorii aranjate. Îngrijorat, Victor intră în pădure pentru a-şi exersa jurămintele de nuntă şi pune accidental inelul de nuntă pe un cadavru. Noua lui mireasă, Emily, îi cere să-l însoţească în Lumea Morţilor şi îl obligă să aleagă între ea şi logodnica sa din Ţara celor Vii. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 9 ani.

Ce vor iubi copiii: cântecele distractive (muzica) şi glumele brute (globi oculari care sar afară din orbite). În plus, este o poveste dulce despre dragoste şi bunătate.

Ce ar trebui să ştie părinţii: copiii ar putea avea nevoie de mai multe informaţii despre ideea de căsătorie aranjată şi de ce este ea practicată.

Gremlinii (1984)

Când tatăl lui Billy se întoarce dintr-una din călătoriile sale îi aduce fiului său un animal de companie adorabil, dar neobişnuit. În acest fel Billy învaţă ce se întâmplă atunci când nu respecţi regulile de a fi proprietarul unui animal de companie. Creaturile pufoase şi dulci se transformă aproape necontrolat în monştri urâţi şi răi, care fac rău oriunde merg. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 10 ani.

Ce vor iubi copiii: cei mici îl vor îndrăgi pe drăguţul şi drăgălaşul Gizmo, dar şi haosul provocat de gremlinii răi.

Ce ar trebui să ştie părinţii: dacă micuţii tăi încă mai cred în Moş Crăciun şi vrei ca ei să creadă în continuare, săriţi peste acest film. Pentru un film realizat pentru copii, Gremlinii este destul de înspăimântător. Există o mulţime de scene violente şi sângeroase între oameni şi gremlini şi destul de mult limbaj nepotrivit.

Hotel Transilvania 2 (2015)

În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puţin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monştri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi şi vampir. Aşa că, în timp ce Mavis îşi vizitează socrii umani (şi are şi ea parte de un şoc cultural), bunicul vampir Dracula îşi cheamă prietenii Frank, Murray, Wayne şi Griffin pentru a-l
supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu ştie că tatăl lui Drac, foarte bătrânul şi morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află că strănepotul său nu este de sânge pur şi că oamenii pot să stea acum la Hotel Transilvania, lucrurile o iau un pic razna. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 7 ani.

Ce vor iubi copiii: o mulţime de glume de bună calitate, care te vor face să râzi cu gura până la urechi.

Ce ar trebui să ştie părinţii: filmul „Hotel Transilvania 2” nu este chiar un film clasic de Halloween, dar este actual şi drăguţ. În plus, are mesaje minunate despre acceptarea celorlalţi şi adevăratul sens al familiei.

Coşmar înainte de Crăciun (1993)

Plecând din oraşul Halloween, Regele Dovleac dă, din greşeală, peste intrarea în oraşul Crăciunului şi este atât de impresionat încât hotărăşte să-l răpească pe Moş Crăciun şi să împartă darurile în locul acestuia. Numai că buna intenţie se transformă în coşmar, pentru că, în locul obişnuitelor daruri, copiii primesc păianjeni, gândaci şi cranii. Cum se vor rezolva lucrurile? Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 7 ani.

Ce vor iubi copiii: convergenţa celor două sărbători preferate (Halloween-ul şi Crăciunul). Plus cântecele, dansurile şi Crăciunul în pericol!

Ce ar trebui să ştie părinţii: cei mici ar putea fi deranjaţi de unele imagini, cum ar fi scheletele care îşi îndepărtează capul. În general, filmul „Coşmar înainte de Crăciun” este cunoscut ca unul dintre cele mai bune filme animate ale tuturor timpurilor … aşa că merită văzut.

Al şaselea simţ (1999)

Filmul prezintă povestea lui Cole Sear, un băieţel cu probleme, izolat, care este capabil să vadă şi să vorbească cu morţii, şi un psiholog de copii care încearcă să-l ajute. Destul de simplu. Filmul a fost nominalizat de şase ori la Premiile Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 12 ani.

Ce vor iubi copiii: faptul că urmăresc un film cu adevărat înfricoşător – şi literalmente vor sări din scaunele lor pentru prima dată.

Ce ar trebui să ştie părinţii: filmul „Al şaselea simţ” are părţi care pot fi înfricoşătoare (fetiţa înspăimântătoare de sub pat, corpuri agăţate), iar temele sunt destul de mature (sinucidere, crimă, copii morţi). Vederea acestor lucruri poate provoca multe întrebări -dacă fantomele sunt reale şi ce se întâmplă când vom muri. Aşa că fii pregătit să ai nişte răspunsuri.

Legenda călăreţului fără cap (1999)

În această relatare a lui Tim Burton despre povestea clasică a „Călăreţului fără cap”, tânărul poliţist Ichabod Crane este chemat din New York pentru a investiga trei crime în oraşul Sleepy Hollow. Crane refuză să creadă poveştile sălbatice ale călăreţului fără cap până la evenimente inexplicabile pe care chiar nu le poate nega. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 13 ani.

Ce vor iubi copiii: că vizionează, în sfârşit, un film de groază adevărat.
Ce ar trebui să ştie părinţii: În timp ce filmul „Legenda călăreţului fără cap” este evaluat că fiind nerecomandat copiilor sub 14 ani, majoritatea părinţilor din Common Sense Media consideră că preadolescenţii pot face faţă acestui film. Fiţi pregătiţi: este un film sângeros (gândeşte-te numai cum sare sângele din trupuri fără cap) şi cu trimiteri oculte.

Tânărul Frankenstein (1974)

Medicul Frederick Frankenstein a încercat să se distanţeze de moştenirea faimosului său bunic, care a făcut experimente pentru a încerca să-i aducă pe morţi înapoi la viaţă. Dar el se trezeşte înapoi în castelul strămoşului său, lăsând-o în urmă pe logodnica sa, Elizabeth. Frederick se scufundă în cercetarea bunicului său pentru a descoperi că el era într-adevăr pe puncrul de a descoperi ceva. Iar atunci când mireasa lui va apărea, lucrurile devin greu de stăpânit. Filmul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 10 ani.

Ce vor iubi copiii: râsul din buric provocat de criza lui Mel Brooks.

Ce ar trebui să ştie părinţii: filmul „Tânărul Frankenstein” reflectă vremurile, aşa că trebuie să te aştepţi la profanare, la aluzii sexuale şi la o scenă care ar putea fi interpretată ca sex nonconsensual. Dar, de asemenea, aşteaptă-te să râzi de clasicii comedianţi Gene Wilder, Marty Feldman şi Teri Garr.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa