Ce te poți juca cu un copil de 2 ani?

Ramona Dinescu

Cu un copil de 2 ani te poți juca aproape toată ziua, căci el atât de dornic de joacă și de a descoperi lucruri noi încât vei avea impresia că nu se plictisește niciodată.

Un copil de doi ani nu numai că știe să vorbească, dar îți poate și răspunde. După ce împlinește doi ani, copilul experimentează schimbări majore la nivel intelectual, fizic, social și emoțional ce-l vor ajuta să exploreze și să înțeleagă sensul lumii în care trăiește. Părinții îl pot ajuta să navigheze prin această etapă a vârstei lor cu activități menită să-l facă să înțeleagă mai bine acțiunile pe care le face, gândurile, comportamentele și sentimentele pe care le are.

La această vârstă limbajul său se dezvoltă uimitor. Totul este interesant pentru el, totul este nou, iar părintele trebuie să fie acolo, lângă el, să-l încurajeze, să-l susțină și să-i faciliteze accesul la activități menită să-l ajută să se dezvolte armonios, susține Dr. Robert Myers, specialist pediatru și psiholog.

Jocurile ce presupun utilizarea cât mai activă a limbajului, interacțiunea și jocurile de rol sunt ideale pentru această vârstă. Iată câteva idei.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: jocul „unul pentru tine, unul pentru mine”.

Este jocul ideal pentru ceea ce va să vină. Este jocul în care copilul învață să împartă. Aveți nevoie doar de câteva obiecte pe care să le împărțiți „unul pentru tine, unul pentru mine”. Orice, de la cuburi și până la nasturi, de la mașinuțe și până la lingurițe, absolut orice puteți împărți. Îi arăți inițial cum se face, apoi îl pui pe el să împartă. Și, ca să mergi mai departe, la final numeri obiectele pe care le-ai primit tu și îl încurajezi să învețe să numere.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: baschet în casă

Ai auzit bine. Nu e chiar baschet, dar ceva asemănător. Puteți confecționa o minge din hârtii sau din cârpe pe care să o aruncați de la distanță într-un recipient, un coș de gunoi, o găletușă, orice destul de încăpător. Puteți face o competiție cu puncte. Va fi foarte amuzant și pe lângă faptul că îi dezvoltă abilitățile fizice, îl va ajuta să-și îmbunătățească coordonarea mână-ochi.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: jocul diferențelor.

La vârsta de doi ani, copiii încep să vadă diferențele. Puteți alege orice obiecte sau jucării. Îi poți pune în față două cuburi de culoare galbenă și unul roșu și să-l întrebi apoi care e diferit. Îi poți pune în farfurie două felii de mar și o căpșună și tot așa. Astfel, va învăța să înțeleagă conceptul de similar și diferit.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: jocul culorilor

Este momentul la care copilul începe să înțeleagă culorile, așa că învăță-l să sorteze obiectele de aceeași culoare. „Hai să găsim împreună cinci jucării albastre!”. Sau „hai să punem în cutia asta doar cuburile galbene”. Puteți alege o culoare pentru fiecare zi. Lunea să fie ziua roșie. Așa că vă îmbrăcați fiecare cu ceva roșu, mâncați gem de căpșune la micul dejun și luați în parc doar jucării roșii. Pictați ceva cu roșu, cumpărați câteva flori roșii, numărați mașinile roșii de pe stradă, mâncați la prânz o pizza cu sos de roșii.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: Pictura uriașă

Ca să eviți scrisul și mâzgălitul pe pereți, trebuie să-i oferi copilului alternativă. Eu am luat un cearceaf alb pe care l-am întins pe podea, ori de câte ori copiii aveau chef să deseneze. Pe acel cearceaf am colorat cu carioci, cu acuarele, cu orice am avut la îndemână. Este o operă de artă, o pictură uriașă.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: Foc – apă, apă – foc!

Cine nu a jucat jocul acesta în copilărie? Mie mi se pare amuzant și acum. Ascundem o jucărie, evident aproape la vedere și o căutăm, folosind cuvintele „foc-foc” atunci când suntem aproape și „apă-apă” atunci când suntem departe.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: picnic.

O zi pe săptămână poate fi de picnic. Nu trebuie să mâncați toate mesele acasă, la masă, mai ales că se face vremea bună. Va adora să știe că o dată pe săptămână mâncați prânzul în parc. Este puțin mai dificil că ai ceva de cărat pentru un picnic reușit, dar nu e ca și cum ar fi în fiecare zi. O păturică mic, două sandwish-uri și o sticlă cu apă sau orice altceva crezi că se potrivește. Poți organiza un picnic și acasă și să vă prefaceți că sunteți la iarbă verde, undeva la munte, această variantă fiind ideală pentru dezvoltarea imaginației.

Ce te poți juca cu un copil de 2 ani: activități outdoor

Când băieții mei aveau 2 ani, îmi amintesc că ieșeam afară cu un camion de obiecte. O minge, bicicletă fără pedale și multe jucării. Cu mingea jucam fotbal sau ne prefăceam că suntem la bowling și trebuia să nimerim castanele înșirate în linie. Cu bicicleta îi plăcea să exploreze tot parcul imaginându-și că se află pe motocicletă. Iar restul jucăriilor erau pentru orice eventualitate. Cu crengile uscate din parc ne prefăceam că facem focul ca să supraviețuim în pădure, iar castanele căzute toamna erau niște muniții excelente ca să ne apărăm fortăreața de atacatori. Jocuri de băieți, știu. Dar și fetițele au o mulțime de flori și crenguțe de salcii cu care se pot transforma în prințese. Imaginația nu are limite în cazul acesta. Nu uita, atunci când mergeți în parc, să luați și ceva pâine uscată cu care să hrăniți rățuștele de pe lac, evident, dacă este cazul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa