Ce te poți juca cu un copil de 1 an?

Ramona Dinescu
mama copil joaca

Cu un copil de 1 an te poți juca aproape toată ziua, așa cum te poți juca cu orice copil. Trebuie doar să te organizezi și să te gândești puțin la nevoile lui.

La 1 an, copilul se regăsește în situația de a îmbunătăți abilitatea de a merge pe care abia a descoperit-o și cea de dezvoltare a limbajului. Astfel, plecând de la acestea două și încercând să-l ajuți, poți face lucruri foarte amuzante cu el, lucru extrem de important deoarece interacțiunea sa cu părinții este esențială pentru dezvoltarea lui ulterioară.

Între un an și doi ani, copiii încep să facă lucruri singuri, să caute cauza și efectul acțiunilor. Părinții trebuie să-i stimuleze, să interacționeze cu ei, să-i învețe lucruri noi și să îi expună provocărilor și experiențelor potrivite vârstei lor pentru că astfel le încurajează dezvoltarea, susține Dr. Robert Myers, unui dintre cei mai buni profesioniști americani în pediatrie și psihologia copilului.

Pentru asta nu trebuie să cheltuiești o avere pe jucării. Lucrurile simple, casnice, sunt uneori mult mai interesante și cred că ai observat deja că cel mic va prefera oricând cheia de la mașină în schimbul celei mai colorate jucării a sa. Iată câteva idei de jocuri pentru vârsta de 1 an, ce pot fi jucate atât acasă, cât și afară:

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul Micul toboșar!

Sună foarte prețios, dar este extrem de simplu. Ai nevoie de cratițe, oale, linguri de lemn. Împreună puteți fi o formație care produce muzică ajutându-se de percuție. Va învăța coordonarea, abilitățile de ascultare și va explora muzica.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul construim căsuțe!

Pentru asta ai nevoie de perne, pături, cutii de carton sau orice alte obiecte și materiale din care puteți construi o casă sau un cort. Este un joc excelent de rol, căci îl vei încuraja pe cel mic să intre, să bată la ușă, să sune la sonerie și să întrebe dacă „e cineva acasă”. Va deprinde astfel abilitățile de socializare, va învăța să exploreze mediu și se va folosi de abilitățile motorii.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Convorbirea telefonică!

Aveți nevoie de două telefoane de jucărie, sau două telefoane vechi pe care nu le mai folosești. Oricine are prin casă așa ceva. Și de aici, the sky is the limit! Vei iniția convorbiri telefonice, îl vei încuraja să-ți răspundă sau veți vorbi fiecare cu persoane imaginare. Îl poți înregistra în timp ce vorbește la telefon, ca apoi să-i redai vocea. Se va distra teribil. Îți poți modifica vocea, poți scoate sunete haioase, ca și cum se aud zgomote în locul în care te afli și poți contura tot felul de personaje. Va deprinde abilitățile de limbaj, dar și pe cele de socializare.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul pălăriilor!

Copiilor mei le-a plăcut teribil de mult acest joc. Noi avem un sertar în care păstrăm toate căciulile, pălăriile, șepcile și bonetele, mănușile și fularele. Măcar o dată pe zi, umblam la acest sertar și ne deghizam în tot felul de personaje. Când îmi puneam pălăria de soare cu boruri largi, mă prefăceam că sunt o actriță italiancă și vorbeam cu acest accent, când îmi punea căciula de blană, eram o rusoaică și cântam Cazacioc și tot așa. Iar ei mă imitau.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Numărătoarea!

Ca să învețe să numere, mă trezeam uneori că începeam să număr rățuștele din carte. Alteori număram cuburile albastre și tot așa. Și îi încurajam pe cei mici să facă la fel. Într-o zi, când eram extrem de ocupată, ca să le dau de lucru, le-am pus în față o farfurie cu boabe de orez și i-am rugat să le numere, deși ei încă nu aveau habar să numere mai mult de până la trei. Dar așa, au numărat din trei în trei aproape 15 minute. A fost wow!

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul „Du-te și adu!”!

Știu că visați acel moment în care cel mic va executa cerințele și se va duce să-și aducă singur lucrurile de care are nevoie și vă va scuti pe voi de un drum. Va veni, vă asigur, dar puteți începe de acum. Copilul la 1 an se simte extrem de responsabil și fericit când i se acordă încredere și este pus să facă lucruri de adult. Poți începe de acum să-l trimiți, în joacă, să aducă papucii, sau orice alt obiect la care poate ajunge și pe care îl poate aduce în siguranță. Evident nu un pahar de sticlă sau orice altceva ce se poate sparge și evident că nu-l trimiți să oprească focul la cuptor.

Va învăța să urmeze instrucțiunile și își va dezvolta memoria.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul „Expediție în parc”!

Cui nu-i place aventura? Mai ales unui copil de un an care acum începe să exploreze și ar vrea să cunoască totul. Vine vremea frumoasă, așa că afară, cu voi. Eu le puneam băieților șepci pe cap și le legam un cordon la brâu (dar poți alege orice alt obiect) spunându-le că aceasta este specific exploratorilor. Două ore pierdeam în parc uitându-ne la fiecare frunză, fiecare fir de iarbă și fiecare insectă și făcând povești întregi. Bine, în astea două ore, mai mergeam și la locul de joacă și mai și ronțăiau ceva, căci exploratorii au și ei nevoie să se hrănească.

Ce te poți juca cu un copil de 1 an: Jocul în nisip.

Jocul cu nisip și apă este preferatul copiilor. Nu-ți imagina că dacă are doar 1 an nu va știi cum să se joace în siguranță în nisip. Pe plajă va fi în largul lui. Dar până la plajă? Există locuri de joacă unde sunt gropi cu nisip. Ia de acasă o sticlă de apă, găletușă, forme și lopețică. Stai cu el și veți construi împreună cele mai năstrușnice castele.

Dacă pe lângă aceste jocuri mai pui timpul petrecut cu masa sau cu somnul din timpul zilei, vei constata că nu-ți va ajunge o zi de distracție cu copilul de 1 an.

Gândește-te doar că din orice activitate puteți face un joc. E nevoie de foarte puțină imaginație și dorință din partea părinților de a petrece cât mai mult timp cu copiii.

Ca să fii pregătită cu jocurile potrivite pe măsură ce copilul crește, îți recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa