Ce să faci cu copiii în vacanța de Paște 2024. Idei de activități în București și împrejurimi

Paștele este prilej de a strânge familia aproape și de a petrece împreună. Dincolo de obiceiurile și tradițiile specifice, vă propunem o listă de locuri în aer liber și nu numai unde puteți merge cu cei mici.

Georgiana Mihalcea, redactor
vacanta de paste 2024
Ne așteaptă 10 zile însorite în care putem sta afară cu cei mici, bucurându-ne din plin de timpul petrecut împreună. FOTO: Shutterstock

Ce să faci cu copiii în vacanța de Paște 2024? Cât mai multe plimbări în aer liber, dar și vizite la muzee, parcuri de distracție ori de aventură. Toate acestea, bineînțeles, strecurate printre reuniunile de familie prilejuite de această mare sărbătoare a creștinătății. Aveți la dispoziție 10 zile libere în care puteți crea amintiri de neuitat împreună cu cei mici.

Elevii vor avea vacanța de Paște în perioada 27 aprilie – 7 mai, la finalul căreia vor reveni la școală pentru ultimul modul al anului școlar 2023-2024. Iată cum vă puteți distra în București și în împrejurimi în zilele libere din această primăvară!

Parcuri din București ce pot fi vizitate în vacanța de Paște 2024

Orășeul Copiilor este cea mai populară destinație pentru familii. FOTO: Facebook Orășeul Copiilor

Orășelul Copiilor

Adresa: Șoseaua Olteniței 23-25, sector 4
Cum ajungi acolo: Cu metroul e cel mai simplu, magistrala 2, cu coborâre la stația Constantin Brâncoveanu. Există și alte variante: tramvaiul 1 sau 10, stația Constantin Brâncoveanu; autobuzele: 232, 610, 116, 141.

Orășelul copiilor București este unul dintre cele mai importante parcuri dedicate copiilor din Capitală. Fie că locuiești aici, fie că ești în trecere, nu ezita să petreci alături de copiii tăi câteva ore bune în acest loc. Spațiile de joacă, jocurile, zonele de relaxare sunt ingredientele care vor face ziua ta perfectă!

Biletele se plătesc separat pentru fiecare atracție: o tură cu fast tower-ul (care este chiar la intrare) este 15 lei, montagne russe-ul costă 20 de lei, barca 10 lei, ciupercuțele 10 lei și 15 minute pe toboganele gonflabile costă 15 lei. Există și numeroase locuri de unde poți lua ceva de mâncare sau de băut. Sunt căsuțe cu porumb fiert sau copt, gogoșele.

Bine de știut: La final de săptămână sau în zilele libere ar putea să fie mai aglomerat decât în timpul săptămânii.

Lumea Copiilor

Adresa: Bulevardul Tineretului 8-10 (în spatele Palatului Copiilor); se poate intra și din Strada Pridvorului sau Strada Secerei, sector 4
Cum ajungi acolo: Cu metroul M2- coborâre la stația Tineretului; cu tramvaiul 1, 10 stația Pasaj Mihai Bravu; cu autobuzul 313, 381 stația Palatul Național al Copiilor; autobuz 133, 673 stația Șoseaua Mihai Bravu; cu troleul 76 stația Palatul Național al Copiilor sau Șoseaua Mihai Bravu.

În parcul „Lumea Copiilor”, cei mici au la dispoziție numeroase tobogane, leagăne, precum și terenuri pentru diferite sporturi (fotbal, baschet, tenis de masă), o tiroliană și un traseu pentru automodelism. Spațiile de joacă sunt încercuite de fântâni arteziene, care seara sunt luminate în diverse culori. Parcul are, de asemenea, piste pentru biciclete, dar și pentru alergare, care vor fi pe placul copiilor pasionați să se dea cu trotineta ori cu bicicleta. Este unul dintre puținele parcuri din Capitală unde se poate face grătar și picnic.

Bine de știut: În zona centrală a parcului, unde se află și cel mai interesant și mai mare loc de joacă, se regăsesc chioșcuri cu gustări, băuturi și altele.

Miramagica Herăstrău

Adresa: Parcul Herăstrău, Șoseaua Nordului, în apropierea restaurantului Il Calcio
Cum ajungi acolo: Cu metroul M2 Stația Aviatorilor sau Aurel Vlaicu; cu autobuzul 112, 301 stația Nicolae Caramfil sau 301, 343 stația Parcul Regele Mihai I. Principalul punct de atracție al parcului este Roata Mare care are o înălțime de 25 de metri, care oferă priveliști uimitoare asupra întregii zone.

Bine de știut: La Miramagica, cei mici se pot distra și în trambuline, mașinuțe electrice, trenuleț etc.

Parcul Tei

Adresa: Bulevardul Lacul Tei, nr. 145
Cum ajungi acolo: Cu tramvaiul 16, 36 stația Bd. Lacul Tei; cu  autobuzele 182 și 282 stația Universitatea Tehnică de Construcții sau autobuzul 243- stația Teiul Doamnei.

Aflat pe malul Lacului Tei, parcul are o suprafață de 7 hectare, iar atracțiile sale sunt concentrate într-o zonă relativ mică.
Cele două alei principale ale parcului delimitează trei zone, unde sunt readuse la viață basmele românești. Parcul Tei te duce într-o lume cu personaje și scene de poveste, un concept în care vizitatorii îi vor regăsi pe Ileana Cosânzeana, Făt Frumos și Verde Împărat, dar și „Balaurul cu șapte capete”, „Ielele” sau „Pasărea Măiastră”.

Bine de știut: Copiii vor găsi aici: carusel, lanțuri, mașinuțe, o roată mare, o roată mică, roller coaster-ul și casa groazei.

Locații de vizitat cu copiii în vacanța de Paște la cel mult o oră de București

Liniște, relaxare și adrenalină într-un singur loc. FOTO: Facebook Casa Comana

Parcul de aventură Comana

Adresa: Strada Gelu Naum 607, Comana, Giurgiu
O lume plină de aventură și distracție ce îi așteaptă pe oaspeții de toate vârstele la Casa Comana. Parcul de Aventură este asemeni unui tărâm magic în aer liber, în care fiecare activitate sportivă duce la depășirea limitelor și construirea încrederii în sine.

Aerul curat și traseele surprinzătoare oferă vizitatorilor o modalitate plăcută de a petrece timp împreună cu familia sau prietenii. Există 3 trasee pentru copii de 4-6 ani, 3 trasee pentru copiii de 7-14 ani și 3 trasee pentru adulți sau copii de peste 1,70 înălțime. Pe lângă acestea, distracția e garantată și de cele 10 tiroliene prin copaci, plus o tiroliana peste lac, pentru cei mai aventuroși.

Bine de știut: Resortul oferă și plimbări cu vaporașul sau trenulețul, închiriere de bărci, caiace sau biciclete, loc de joacă, trambuline și altele.

Extreme Park Phoenix Cernica

Adresa: Strada Ștrandului 12, Pantelimon, Ilfov
Cum poți ajunge acolo: Dacă nu ai mașină, poți lua autobuzele: 406, 407 sau 451 și cobori la stația Ștrandului.

Un alt parc de aventură în apropiere de București este Extreme Park Phoenix Cernica. În ceea ce privește activitățile pentru copii, parcul propune trasee prin copaci și o tiroliană peste lacul Cernica, însă traseele sunt numeroase și există chiar și variante pentru copiii de doar 3 ani. Pe lângă acest avantaj de a putea merge cu un copil mai mic pentru prima sa experiență de aventură prin copaci, Extreme Park Phoenix pune la dispoziție și zonă de picnic și grătare.

Bine de știut: În apropiere se află Mănăstirea Cernica și Pădurea Cernica, astfel că poți alcătui un program mai lung pentru a petrece o zi în natură alături de copiii în vacanța de Paște 2024.

Edenland Park

Adresa: Strada Cantonului 12, Balotești, Ilfov
Aflat la doar 20 de minute distanță de București, Edenland Park reprezintă destinația ideală pentru aventură în aer liber, relaxare și distracție în familie sau cu prietenii. Fiind cel mai mare și cel mai sigur parc de aventură din România, Edenland Park oferă o varietate largă de activități în aer liber, atât pentru adulți cât și pentru copiii de toate vârstele. De la o plimbare cu bicicleta, până la echitație, trasee în copaci, tir cu arcul sau paintball, căsuțe în copaci. Parcul oferă o multitudine de activități potrivite ieșirilor în familie. Locația este deschisă în fiecare zi începând cu ora 10 și până la apusul soarelui.

Bine de știut: Pentru luat masa aveți destule opțiuni: două restaurante și chioșcuri cu gustări.

Dinamic parc Chiajna

Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 39-41, Chiajna
Parcul Dinamic Chiajna este amplasat în capătul străzii Mihai Eminescu, în zona în care râul Dâmbovița se varsă în Lacul Morii. Intrarea este gratuită, în interior vei plăti accesul copiilor la spațiul de joacă și alte atracții.

Parcul e compus din mai multe zone: un teren de sport întins cu iarbă, un lac pentru pescuit, alee de promenadă, spații de plajă, un restaurant și un spațiu de joacă pentru copii. Cei mici nu se vor plictisi deloc pentru că au o mulțime de activități de la trambuline, la tobogane gonflabile sau o tiroliana care traversează Dâmbovița.

Bine de știut: Poți să faci alături de cei mici o plimbare cu hidrobicicleta pe lac. La locație există și un restaurant, deci nu trebuie să pleci cu prea multe provizii după tine.

„Străzi deschise București”- dă viață weekendurilor din vacanța de Paște 2024

Bucureștenii au parte de multe evenimente la fiecare final de săptămână. FOTO: Primăria Capitalei

Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, cel mai amplu proiect outdoor organizat de Primăria Capitalei a 4-a ediție. Evenimentul transformă arterele aglomerate ale Capitalei în spații pietonale tempimorare și îi invită pe bucureșteni și turiști să se reconecteze cu orașul în care trăiesc și în vacanța de Paște 2024.

Evenimentul, vizitat anul trecut de peste un milion de participanți, cuprinde o serie de weekenduri pietonale, menite să transforme spațiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori și turiști. Zonele temporar pietonale instaurate pe parcursul celor 7 luni în diverse puncte centrale și în cartierele Bucureștiului sunt activate prin intermediul unui program variat compus din momente artistice sau activități sportive.

De la spectacole de teatru, demonstrații de dans, concerte stradale live la ateliere de creație pentru copii, expoziții, activități sportive și zone de joacă, organizate de instituții culturale ale orașului, „Străzi deschise” #4 reconfigurează spațiul urban într-o scenă deschisă pentru actul artistic și oferă zone de relaxare și promenadă pentru locuitorii Capitalei de toate vârstele.

Bine de știut: În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Ce muzee poți vizita cu copiii în vacanța de Paște 2024

Muzeul Antipa organizează multe proiecte educaționale în vacanța de Paște. FOTO: antipa.ro

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Adresa: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 1, București
Muzeul Național de Istorie Naturală organizează permanent activități educative, cum ar fi atelierele de explorare a naturii, în care copiii pot învăța despre plante, insecte și animalele locale.

Copiii au ocazia să admire schelete impresionante de dinozauri, de a explora habitatul unor animale exotice sau de a înțelege procesele naturale care formează mediul înconjurător. Puteți vizita numeroase expoziții temporare, precum „Expoziția de fluturi exotici vii”, „Peste mari și zări”, „Creaturi ascunse”, „Antipa și Racoviță- exploratori de poveste”.
Muzeul Antipa este organizat pe trei zone de vizitare:

  • la demisol este zona „Biodiversitatea României” ;
  • la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafața pământului;
  • etajul este rezervat preistoriei și istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei și biologiei marine.

Tarife: adult- 20 de lei; elevi/studenți: 5 lei
Program: luni: închis/ marți-duminică: 10:00-20:00

Bine de știut: Se poate achiziționa și un audio-ghid la prețul de 10 lei. Tarifele pentru vizitele alături de ghid sunt de 100 de lei pentru limba română și 200 de lei pentru limba engleză.

Orășelul Cunoașterii

Adresa: Strada Pajurei nr. 3A, sector 1, București
Orășelul Cunoașterii este locul perfect în care copiii pot descoperi fizică distractivă, experimentele cu apă, principiile echilibrului și angrenajele, dar și Sala Simțurilor și iluziile optice.

Este primul muzeu interactiv din România, care își propune să introducă copiii în fascinanta lume a științei prin intermediul jocului și să le explice conceptele complexe într-un mod simplu și distractiv. Acest muzeu inovator este împărțit în 8 zone de interes, care acoperă domenii precum matematica, fizica, chimia, optică și geografia, și oferă aproximativ 100 de exponate interactive.

Muzeul este un spațiu dedicat atât copiilor începând cu vârsta de doi ani, cât și adulților, creând astfel o experiență de învățare și explorare pentru întreaga familie. De la ateliere interactive și demonstrații până la experimente practice, Orășelul Cunoașterii oferă o gamă largă de activități care încurajează gândirea critică și dezvoltarea abilităților științifice.

Tarife: adult-35 de lei/copil- 25 de lei
Program: luni-vineri: 09:00-17:00/ sâmbătă-duminică: 10:00-18:00

Bine de știut: Puteți vizita săli tematice, precum: „Fizica distractivă- Sala Mare”, „Water fun experiments”, „Echilibru și angrenaje”, „Sport și mișcare”, „Sala simțurilor/ Senzorială”, „Optică și iluzii optice”, „Casa mea- Sala de ateliere”.

Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”

Adresa: Stradă Candiano Popescu Nr.2 (intrarea prin parc), sector 4, București
Muzeul Tehnic este un loc fascinant pentru copiii pasionați de tehnologie și invenții. Este împărțit în sectoare pe ramuri de activitate tehnico-științifică precum mecanică, electricitate, magnetism, minerit, fizică atomică și nu numai.
Colecţia de maşini a muzeului este impresionantă pentru cei mici. Iată câteva exemple:

  • primul automobil aerodinamic din lume care seamănă cu o picătura de apă în cădere, construit de către Aurel Persu,
  • primul automobil-trăsura care a circulat în Bucureşti,
  • maşina electrică SARMIS, cel mai mic automobil din lume cu profil aerodinamic – SOLETA,
  • primul model de bicicletă cu roţi de lemn din România.

Tarife: adult- 20 de lei/copil- 5 ani
Program: luni- marți- închis/miercuri- duminică: 10:30-18:00

Bine de știut: Dacă ajungi aici în vacanța de Paște 2024 vei descoperi alături de copilul tău cilindrul primei mașini cu aburi întrebuințat în industria românească la „moară cu foc” a lui Gheorghe Assan în 1853, dinamurile Brush de la primele centrale electrice permanente din România, prima centrală electrică de la Teatrul Național din București, dar și electromotorul primului vagon de tramvai electric.

Muzeul CFR

Adresa: Calea Griviței 193B, Sector 1
Vrei să faci o călătorie imaginară cu prima cursa a celebrului Orient Expres în 1883 sau să admiri în vacanța de Paște 2024 numeroasele machete de locomotive cu aburi? Muzeul CFR vă va ajută să faceți o călătorie în timp și să descoperiți cum a început totul, parcurgând istoria de peste un secol a celei mai spectaculoase invenții românești.
Tarife: adulți-4 lei/ copii-2 lei
Program: luni-marți-închis/ miercuri-duminică între 10 și 16.

Bine de știut: Aici găsești o dioramă demonstrativă de traseu feroviar românesc inaugurată la 16 mai 2012. Poți vizita și biroul original al inginerului Anghel Saligny și istoriografia altor ingineri care au contribuit la construirea primei linii de cale ferată din România.

Muzeul Sportului

Adresa: Bulevardul Mărăști, nr. 20A, Sector 1
Copilul tău e fascinat de sport? Minunat! Acest muzeu îi va stârni admirația și curiozitatea față de acest domeniu și sacrificiile sportivilor de performanță și îl va purta într-un tur cronologic al evoluției sportivilor precum Nadia Comăneci, Lia Manoliu, Ivan Patzaichin și mulți alții.
Tarife: Intrarea este gratuită.
Program: luni-vineri- 10-17/sâmbătă-duminică: Închis

Bine de știut: Poți vizita la acest muzeu Expoziția de Istorie a Sportului Românesc și Expoziția Română Olimpică și poți explora parcursul marilor sportivi care au reprezentat România la concursurile internaționale.

Muzeul Copiilor

Adresa: Bulevardul Decebal Nr. 11, București
Muzeul Copiilor propune tururi interactive unice, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani:  „MistERELE Terrei- Micul Explorator” și escape room-ul „20 de indicii sub mari”.
Tarife: 30 de lei
Program: luni-vineri: 10- 18/ sâmbătă – duminică: 10-21

Bine de știut: Accesul se face pe baza unei rezervări online și în recepția muzeului, în limita locurilor disponibile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa