Ce au de câștigat copiii din joacă. Beneficiile… tăvălelilor

Anca Vlad

Oamenii nu sunt atât de diferiți de animale pe cât ne place să credem, susține Patrick A. Coleman pe fatherly.com. E adevărat că nu ne facem nevoile în pădure ca urșii, că am inventat televiziunea și că avem degete opozabile, dar sunt momente când, ca tată, îți iei puștiul în brațe, îl răsucești și te dai în stambă. Doar pentru distracție, bineînțeles. Așadar, ce au de câștigat copiii din joacă?

Motivul acestei nevoi de a fi dur este impregnat puternic în ADN-ul nostru animalic. Dar e bine să scoți la iveală leul din tine? E în regulă să te lupți în joacă cu puștiul tău? E posibil ca răspunsul la aceste întrebări să te facă să vrei să… ragi (în sensul bun).

Beneficiile jocurilor dure

Studiile arată că atunci când te tăvălești pe covor cu copilul tău și vă „luptați” se întâmplă ceva bun. Asta nu e ar trebui să fie o surpriză. În sălbăticie, multe mamifere se luptă cu puii lor și chiar dacă pare o încleștare intensă, nu sunt folosite ghearele, așadar nimeni nu are de suferit.

Pentru animale, joaca are rolul de educație, ajutându-le să învețe mult mai ușor cum să pândească prada, cum să vâneze și cum să se apere. Bineînțeles că partida de wrestling cu copilul nu e menită să-l învețe să se ducă în pădure și să doboare un elan cu mâinile goale, dar nici nu înseamnă că nu are o mulțime de beneficii.

Condiția fizică bună

Copilul face eforturi atunci când se cațără pe tine și încearcă să te doboare și, în același timp, lucrează la echilibru și coordonare. Chiar dacă nu are nicio șansă să te pună la pământ, cine știe, poate că într-o zi vor putea să-l doboare la lupte libere pe bătrânul leu.

Legătura

În timp ce tăvăliți în joacă, apropierea dintre voi și activitatea fizică eliberează unul dintre cei mai apreciați hormoni – oxitocina – care întărește legătura dintre voi. Asta înseamnă că atunci când puștiul se luptă cu tine ca un urs cu puiul lui, aveți amândoi de câștigat din punct de vedere emoțional.

Copilul meu nu este respectuos. Ce să nu faci ca părinte?

Controlarea impulsurilor

Copiii care „se încing” repede, vor învăța repede că tati nu se mai joacă dacă e lovit cu răutate. Mai mult, vor învăța cum să-și dozeze loviturile, ceea ce înseamnă că vor știi cum să-și controleze instinctele primare.

Gestionarea riscurilor

Pe măsură ce micuțul învață cum să-și protejeze trupul la contactul cu tine, descoperă și cum să gestioneze riscurile. Faptul că un timp puternic ca tatăl lui îl ridică în aer și se „luptă” de la egal la egal cu el, îl face să înțeleagă mai ușor care sunt riscurile acestor înfruntări.

Inteligența crescută

Fără glumă! Câteva reprize cu tata îi dezvoltă creierul, datorită creșterii numărului de neuroni. Această creștere e mai mare în zona hipocampusului, responsabilă de gândirea logică, învățare și memorie.

Cum să crești un copil responsabil?

Etica

Ești un tip mare și puternic, iar copilul tău e impresionat de faptul că poți ridica, deschide sau muta obiecte care pentru el sunt enorme. Din cauza asta, atunci când vă luptați, iar tu pui la bătaie doar 10 la sută din putere, el își va da seama ce înseamnă etica la joacă.

Inteligența socială și emoțională

Nu numai că puștiul trebuie să-și dea seama cum să te învingă, dar trebuie să anticipeze care va fi următoarea ta mișcare și cum ar trebui să reacționeze. Pentru asta va studia limbajul trupului tău și va dezvolta inteligența socială și emoțională și-i va dezvălui un set de reguli comportamentale de care va trebui să țină cont.

Indiferent cum o faci, e clar că va trebui să faci un obicei din această joacă. Important e că aceste beneficii nu se regăsesc doar la băieți, ci și la fete. Tot ce contează e să alegi un spațiu de joacă sigur, fără colțuri de mese sau muchii ascuțite. Mai mult, nu te teme să dai în mintea copiilor și ține cont că trebuie să te oprești atunci ți-o cere copilul.

Ai un copil energic și nu știi cum să ții pasul cu el? Citește ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka și află tot ce trebuie să știi. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa