Ce animal de companie este potrivit pentru copilul meu? Opinia specialistului

TOTUL DESPRE MAME
alegerea unui animal de companie

Atunci când vine vorba despre ce animal de companie am alege pentru propriul copil gândul ne zboară imediat la câine şi pisica. Reacţia este oarecum normală deoarece tindem să ne gândim la fiinţe cu care suntem obişnuiţi, despre care ştim câte ceva şi mai ales cum să le îngrijim.

Deşi copiii rămân cu nasul lipit de geamul sau de cuşca în care hamsterii se îngrămădesc unii în alţii, prea puţini părinţi văd în aceştia mai mult decât nişte şoricei faţă de care mulţi dintre cei mari au fobii nejustificate. Cu toţii ne-am speriat în copilăria noastră de şoareci sau de şobolani, însă chiar dacă seamănă foarte mult să nu uităm că hamsterii, veveriţele sau porcuşorii de Guineea sunt animale afectuoase, sociabile. Pe de altă parte majoritatea animalelor de companie din ziua de azi nu trăiesc la noi în ţară şi din acest punct de vedere faptul că nu le cunoaştem atât de bine ne face să fim oarecum reţinuţi în alegerea acestora drept companioni.

animaxAnca Ivan, specialist Animax, ne arată cum putem alege animalul de companie perfect pentru copilul nostru, în funcție de temperamentul celui mic.

1. De ce aş lua un hamster ?

Pentru că este un animal mic, uşor de îngrijit, care nu face gălăgie şi care ocupa puţin spaţiu, perfect mai ales pentru traiul în apartament. Sunt animale fascinante, jucăuşe, cei mici se vor distra doar urmărind acest animăluţ cum se învârte în rotiţă sau cum se dă în tobogan, balansoar, cum iese şi intră în şi din diverse jucării. Copiii pot fi antrenaţi cu uşurinţă în îngrijirea unui hamster, de exemplu îi pot umple adăpătoarea cu apă sau hrană specială. Va fi o încântare pentru ei să ofere nuci, alune, fructe şi legume acestui animăluţ, care, cu fineţe desăvârşită, va apuca cu lăbuţele din faţă, aşa că două mânuţe, recompensele oferite.

Hamsterii nu se recomandă copiilor foarte mici, până în 3 ani, deoarece aceştia pot strânge din curiozitate prea tare un hamster sau îl pot scăpa punându-i viaţa în pericol. Un alt lucru de care trebuie să ţinem seama este acela că hamsterilor nu le place să fie treziţi din somn, putând deveni chiar agresivi dacă se întâmpla acest lucru. Hamsterii sunt animale nocturne, iar cea mai mare parte din zi şi-o petrec dormind.

Atunci când se afla în afară cuştii, trebuie supravegheaţi să nu rămână blocaţi prin diferite locuri şi mai ales să nu roadă cablurile.

Speranţa de viaţă a hamsterilor este din păcate una destul de mică în medie 2-3 ani în cazul hamsterilor pitici şi 4-5 ani în cazul celor mari.

2. De ce aş lua un porcuşor de Guineea ?

Porcuşorii de Guineea vor un singur lucru, şi anume să fie iubiţi. Sunt animăluţe dependente de afecţiunea celor din jur, ştiu să se bucure de dragoste, dar şi să ofere acelaşi lucru. Sunt extraordinar de calmi, de sociabili şi isteţi. Ne vor răsplăti cu zgomote specifice ori de câte ori vor aprecia un lucru, după cum ne vor atenţiona în acelaşi mod atunci când nu le va plăcea ceva. Ne va fi foarte uşor să-i cunoaştem şi să le vorbim pe limba lor deoarece sunt animale care ştiu să- şi exprime prin zgomote atât emoţiile pozitive cât şi stările de frică. Se urcă singuri în braţele noastre şi aşteaptă să fie răsfăţaţi. Din punct de vedere al îngrijirii, sunt animale curate, care necesită o cuşcă spaţioasă a cărei igienizare va trebui făcută săptămânal. Fânul, apa şi mâncarea specială destinată lor vor trebui asigurate în permanenţă în cantititate suficientă şi mereu proaspătă. Dorm în miezul zilei, sunt activi dimineaţa devreme, seara şi noaptea.

Pentru că sunt animale rozătoare, atunci când sunt în afara cuştii trebuie supravegheaţi, ei au preferinţe pentru cabluri şi pereţi, aşa că şi în cazul lor trebuie să fim vigilenţi. Cel mai bine porcuşorii de Guineea trăiesc în colonii şi ar fi bine să ţinem cont de acest lucru achiziţionând măcar două exemplare pentru că viaţa lor să fie una lungă şi sănătoasă.

3. Iepurii sunt preferaţi de către majoritatea copiilor, orice copil zâmbeşte atunci când vede un iepure. Pe lângă această emoţie deosebită, iepurii mai au un mare plus, acela de a încuraja interacţiunea. Sunt ideali pentru copiii timizi, pentru cei sensibili, chiar şi pentru cei cu imunitate scăzută. Aceşti companioni adoră stabilitatea, sunt jucăuşi, însă nu le place să fie suspendaţi în aer sau traşi de urechi. În încercarea lor de a scăpa, vor zgâria sau în cazuri extreme vor musca. Nu sunt recomandaţi copiilor sub vârsta de 6 ani, deoarece nu pot să-i ţină îndeajuns de bine motiv pentru care există riscul să fie zgâriaţi.

Rozătoarele sau animalele mici au în comun şi unele lucruri poate mai puţin plăcute însă de care trebuie să ţinem cont atunci când dorim să le avem în preajmă şi anume:

  • Urina este concentrată şi are un miros pronunţat, însă există aşternuturi cu grad ridicat de absorbţie.
  • Dacă sunt lăsate libere prin casă şi sunt nesupravegheate, rod cabluri, pereţi, mobilier, mai bine zis tot ce le stârneşte curiozitatea.
  • Iepurii, porcuşorii, necesită cuştii spaţioase.
  • Devin agresivi dacă sunt treziţi brusc din somn, dacă sunt manipulaţi necorespunzător, nu iubesc gălăgia.

Păsările fac parte tot mai mult din viaţa noastră încântându-ne cu voiciunea, cu cântecul dar şi cu coloritul lor. Dintre acestea, papagalii sunt genul de păsări dotate cu un puternic instinct social, cu o mare dorinţă de a primi şi de a oferi afecţiune. Papagalii sunt ideali pentru cei care au ceva de oferit, adică pentru copiii care ştiu să iubească necondiţionat. Odată ce le câştigam încrederea, vor fi în permanenţă alături de noi. Sunt păsări care ne binedispun cu cirip7itul lor dar şi cu tot felul de giumbuşlucuri.

Canarii, cintezele, turturelele sunt păsări recunoscute pentru cântecul lor deosebit. Nu interacţionează cu omul aşa cum fac papagalii, deci nu suferă dacă nu petreci timp în compania lor, au un cântec frumos fiind potrivite copiilor care nu suporta gălăgia dar şi copiilor foarte ocupaţi deoarece îngrijirea acestora este minimă.

În ceea ce priveşte păsările, pe lângă drăgălăşenia de care vom avea parte trebuie să ştim că vom întâlni şi următoarele aspecte:

  • Păsările se trezesc devreme, încep să facă gălăgie, aşa că s-ar putea să devenim matinali. Ca o soluţie, putem acoperi colivia pentru a le face să tacă.
  • Năpârlesc în anumite perioade ale anului, perioade în care cu siguranţă vom găsi pene şi în afară coliviei.
  • Nu sunt indicate pentru copiii sub 3 ani. Copiii mici sunt foarte curioşi şi gălăgioşi, iar mişcările lor bruşte stresează păsările.
  • Papagalii nu sunt indicaţi familiilor ai căror membrii sunt foarte ocupaţi, deoarece au mare nevoie de interacţiunea şi afecţiunea umană.

Sunt reptilele o opţiune?

În ziua de azi sunt foarte multe specii de reptile considerate a fi cu succes animale de companie. Acestea pot fi de la cele mai obişnuite, cum este situaţia broaştelor ţestoase, mergând la reptile exotice cum ar fi agama, iguana, pentru a ajunge chiar până la şerpi.

Întreţinerea reptilelor este una minimă comparativ cu toate celelalte specii de animale de companie. Însă sunt câteva aspecte mai deosebite de care trebuie să ţinem cont dacă dorim să avem pentru propriul copil un prieten cu solzi;

  • Agamele, iguanele necesită terarii foarte mari. Terariile trebuie să reproducă condiţiile de temperatură , iluminat, aşternut, umiditate cu cele din mediu natural.
  • Unele reptile se hrănesc cu insecte vii, iar acestea trebuie procurate din surse sigure. Copilul trebuie să facă faţă priveliştii oferite de vânarea insectelor.
  • Cea mai nutritivă hrană pentru şerpi o reprezintă şoriceii vii, aspect deloc atrăgător pentru copii.
  • Deşi unele dintre reptile sunt considerate animale de companie dintre acestea nu toate iubesc interacţiunea cu omul. Dintre reptilele care se ataşează de om amintim iguanele, agamele, cameleonii şi broaştele ţestoase.

Faţă de alte animale de companie în cazul cărora alegerea se poate face destul de uşor, în cazul reptilelor lucrurile nu sunt atât de simple. Reptilele trebuie să reprezinte o alegere doar pentru acei copii care sunt pasionaţi de reptile, altfel nu le vor putea înţelege, convieţuirea cu acestea nefiind o bucurie nici pentru copil, nici pentru reptile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa