Când îi cumpărăm o jucărie copilului nostru ne punem un șir de întrebări: îi va plăcea? va rezista? Îl va ajută în dezvoltare? E suficient de captivantă? Însă de prea puține ori ne punem întrebarea siguranței, pentru că, presupunem că odată ce e într-un magazin de jucării bifează toate standardele de securitate.
Totuși, ca părinți, este bine să fim atenți la anumite detalii pentru a ști dacă o jucărie este potrivită copilului nostru, după vârstă și nivel de dezvoltare, sau nu.
Când analizaţi o jucărie trebuie să fiți ateți la următoarele aspecte:
1. Componentele jucăriei sunt durabile, pentru a rezista în timpul jocului activ și nu pot răni copilul.
2. Dacă jucăria este pentru un copil sub trei ani, aceasta nu trebuie să conțină părți mici care pot fi înghițite sau inhalate.
3. După spălare, își păstrează forma, greutatea și culoarea originală.
4. Jucăriile moi trebuie să nu fie confecționate din materiale inflamabile , care ar putea deveni o amenințare pentru sănătatea copilului.
5. Când vine vorba de truse pentru experimente chimice, nu ar trebui să fie compuse din ingrediente periculoase, care pot exploda sau se pot aprinde.
6. Jucăria nu trebuie să dăuneze corpului copilului în timpul utilizării active – inclusiv în cazul atingerii de pielie, de mucoase, în caz de ingestie sau inhalare accidentală.
În ceea ce privește etichetarea și ambalarea jucăriilor, ambalajele produselor trebuie să conțină:
– marca, producătorul/importatorul, adresa acestuia.
– un avertisment cu privire la pericolele potențiale ale produsului, dacă este cazul, precum și modul de a preveni consecințele negative.
– restricțiile de vârstă cu mesaje precum: „Pentru copiii mai mari de trei ani” sau „Atenție! Nu este permisă utilizarea de către copiii sub 3 ani.”
– marcajul CE care confirmă că jucăria corespunde standardului European
– instrucţiuni de utilizare şi avertismente specifice.
– toate aceste informații trebuie să fie în limba română.
Pentru siguranța jucăriilor, Comisia Europeană a elaborat o serie de standarde (EN 71) pe care jucăriile trebuie să le respecte pentru a fi prezente pe piața Uniunii Europene. Aceste standarde sunt în mod constant actualizate, iar producătorii sunt obligați să le respecte.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.