Când să-ți dai copilul la înot? Un ghid pe vârste, de la 6 luni

Ramona Dinescu
copil colac

  Când să-ți dai copilul la înot? Când este pregătit. Un ghid pe vârste al celor mai importante lucruri pe care trebuie să le știi când îți dai copilul la înot.

  Nu toți copiii sunt la fel. Unii învață mai repede să înoate, alții mai târziu, unii vor să meargă la cursuri de înot, alții nu vor. Trebuie să știi să recunoști sentimentele și trăirile copilului tău și să-i oferi posibilitatea de a învăța să înoate atunci când este el pregătit.

  Parents.com a întocmit un ghid pe vârste al lecțiilor de înot pentru copii:

  Când să-ți dai copilul la înot? De la 6 luni la 1 an.

  Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca primele cursuri de înot să fie luate abia după ce copilul împlinește patru ani, vârsta la care copilul și-a dezvoltat abilitatea de a pluti. Până atunci, poți lua în considerare un program părinte – copil, un program de aclimatizare cu apa ce constă în jocuri în apă, pregătire pentru înot dar și măsuri de siguranță în jurul piscinei.

  În timpul nici unui curs copilul nu se poate îneca, însă un program progresiv îl poate ajuta să-și dobândească unele abilități legate de înot, abilități ce îl vor însoți toată viața, spun experții de la Crucea Roșie.

  Lecțiile de înot pentru vârsta de 6 luni – 1 an

  La această vârstă, tot ce-ți poți dori este să-ți introduci copilul în apă. Vă puteți juca împreună în piscină, sau puteți merge la o lecție unde împreună cu un instructor vă veți juca, iar copilul NU va învăța să înoate. Printre activități, copilul va învăța cum să stropească, va cânta în apă și vă veți juca multe jocuri amuzante în piscină.

  Măsuri de siguranță:

  –          Copilul trebuie să stea la tine în brațe tot timpul

  –          Până la vârsta de 3 ani nu ai voie să-l scufunzi. La această vârstă copilul poate înghiți cantități mari de apă, iar apa din piscină conține destule substanțe ce îi pot face rău.

  –          Bebelușul trebuie să poarte scutec de apă

  –          Dacă aveți piscină în curte, trebuie să te asiguri că este mereu securizată, cu poartă închisă astfel încât copilul să nu poată cădea în ea.

  –          Un bebeluș se poate îneca în foarte puțină apă și în mai puțin de 30 de secunde, motiv pentru care trebuie să ai echipament de salvare la îndemână tot timpul.

  Când să-ți dai copilul la înot? De la 2 la 3 ani

  La această vârstă copilul este tot mai curios și mai activ în apă, însă are în continuare nevoie de un adult ca să-l țină. Lecțiile de înot acum presupun în continuare joacă însă cel mic va învăța să-și miște mâinile în apă (să arunce sau să prindă o minge în piscină), să lovească din picioare și să plutească susținut de burtică sau de spate. Arată-i cum poți face bule în apă și așa va învăța și el cum să nu înghită apa.

  Măsuri de siguranță

  –          Nu lăsa copilul singur în apă, nici măcar pentru un minut.

  –          Asigură-te că poarta de la piscină este mereu închisă și că cel mic nu poate ajunge la piscină.

  –          Învață-l câteva măsuri de siguranță pe lângă piscină cum ar fi să nu alerge în jurul ei sau să intre în apă doar cu mami sau tati.

  –          Evită aripioarele, jucăriile plutitoare sau costumele de înot cu apă. Copilul se poate scufunda, iar tu ai un fals sentiment de siguranță.

  –          Nu lăsa jucării în piscină după ce copilul a ieșit din apă.

  Când să-ți dai copilul la înot? De la 4 la 5 ani

  Acum că cel mic și-a dezvoltat abilitățile de coordonare necesare pentru a învăța să înaote, îl poți înscrie la un curs normal de înot. Dacă nu are prea multă experiență în apă, caută ceva ce-l va face pe el să se simtă confortabil. Ai putea să participi la primele lecții ca să-l faci pe el să aibă parte de o tranziție mai ușoară, însă curând va învăța să plutească independent și va învăța tehnicile pentru a nu mai înghiți apă. Va învăța să-și scufunde capul în apă între 5 și 10 secunde, să se poziționeze pentru înot fără asistență, să folosească mișcările de coordonare pentru a da din mâini și din picioare ca să înainteze prin apă. Va învăța și măsurile de siguranță în apă.

  Trebuie însă să ai răbdare pentru că nu va învăța să înoate de pe o zi pe alta.

  Dacă îi este frică de apă, nu trebuie să-l forțezi să intre în bazin. Unii copii urăsc să aibă apă pe față și pentru asta trebuie să exersați acasă, să nu mai plângă atunci când îl speli pe cap cu dușul.

  Când să-ți dai copilul la înot? De la 6 ani

  Un copil mai mare își poate ține respirația pentru mai mult timp, poate înota pe sub apă și poate să apuce obiecte căzute pe fundul bazinului. Va putea să sară în apă și să iasă singur la suprafață, iar anduranța sa îl poate ajuta să înoate pe distanțe mai mari. La această vârstă nu trebuie să fii în apă cu copilul, însă tot va avea nevoie de supraveghere în timpul activităților de la piscină.

  Trebuie să-l înveți totuși câteva reguli de siguranță cum ar fi:

  • să nu sară în apă decât când este un adult prezent,
  • să nu se scufunde decât de față cu un adult
  • să facă diferența dintre apa din piscină și apa din mare.

  Și, foarte important, întotdeauna copilul trebuie să poarte o vestă de salvare când mergeți cu barca sau în cazul altor activități în apă adâncă, chiar dacă știe să înoate.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa