Când îmi duc copilul la înot?

Ramona Dinescu
cursuri de inot

Copilul este pregătit pentru cursurile serioase de înot după împlinirea vârstei de 4-5 ani, atunci când își poate coordona mișcările mâinilor cu ale picioarelor.

Mulţi părinți își doresc pentru copiii lor să ştie să înoate bine, nu doar de dragul distracţiei, al sportului sau al relaxării, ci şi pentru că, în situaţii limită, această abilitate îţi poate salva viaţa.

Dar când este vârsta potrivită pentru a învăța să înoate? Terri Lees, instructor de înot din partea Crucii Roșii a declarat pentru washingtonpost.com că până la 6-7 ani , copiii nu pot fi înotători competitivi, însă cu cât încep mai repede să se aclimatizeze cu apa, cu atât mai bine.

Când este pregătit pentru înot?

Terri Lees susține că până la vârsta de 4-5 ani copiii nu pot să-și coordoneze mâinile cu picioarele, prin urmare nu pot învăța să înoate profesionist. Dacă sunt mai mici de atât, mai au nevoie de ceva timp pentru ca dezvoltarea lor fizică să ajungă la maturitate.

În plus, tot până la această vârstă nu au răbdare să stea în bazin 30-60 de minute și să fie atenți și să urmeze instrucțiunile unui profesor. Capacitatea lor de concentrare este destul de redusă, iar lecțiile nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, timp în care să facă exerciții, restul timpului fiind folosit pentru bălăceală.

Însă, având în vedere că cei mici au o capacitate uimitoare de adaptare și având în vedere că există tot mai multe locuri în București și în țară unde se țin cursuri de aclimatizare cu apa pentru bebeluși, se recomandă începerea acestei activități cât mai repede. Bebelușii au oricum un instinct nativ de a înota pe care cu timpul îl pierd dacă nu este întreținut, așa că, după 5-6 luni ar fi ideal să-ți duci copilul la piscină pentru acomodarea cu apa.

Au apărut tot felul de teorii îngrijorătoare, precum aceea că dacă un copil merge la piscină prea devreme, acest lucru îi conferă un o siguranță falsă în apă și astfel crește riscul de înec. Asociația Americană de Pediatrie a anunțat că cea mai sigură vârstă este cea de 1 an pentru a începe bălăceala asistată.

După ce cresc, copiii dau anumite semne că sunt pregătiți să înceapă un curs de înot, adică să învețe să înoate, spun specialiștii. Este nevoie, așa cum am mai spus de o dezvoltare fizică bună, care se instalează după 4-5 ani și despre o dezvoltare psihică corespunzătoare. Copilului nu trebuie să-i fie frică de apă. Poți verifica acest aspect la băiță, atunci când îl speli cu dușul pe cap. Dacă stă la baie și nu-i este frică de duș și de faptul că-i intră apa în ochi, este pregătit să meargă la piscină.

Citește aici cum îl poți ajuta pe cel mic să scape de frica de apă.

Dacă ți se pare că prichindelul tău este pregătit pentru bălăceala asistată de un instructor, alege cu atenție piscina care să ofere cele mai bune condiții: o temperatură a apei potrivită pentru copii +35 de grade Celsius și o apă foarte curată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa