Când e momentul potrivit să-ți duci copilul la înot? (P)

Ileana Mirescu

  Dacă așteptați să aflați din acest text un răspuns de timpul ”la vârsta de trei ani, patru luni, două zile și 13 ore”, să știți că nu veți afla nimic de genul acesta.

  Este povestea mea și a băiatului meu în ”lupta” cu apa

  Sunt un fost copil, acum adult, cu frică de apă. Mergem la mare sau la piscină și eu mă feresc de apă ca și când m-ar arde/otrăvi/îmbolnăvi.

  Când am devenit mamă, mi-am promis că nu-mi voi lăsa copilul să crească și el cu o asemenea frică. Mi-am promis că îl voi trimite la cursuri de înot cât mai devreme. Așa am și făcut! Primul contact cu înotul a fost când avea trei ani și jumătate, în cadru organizat, la grădiniță (o grădiniță particulară care avea în ofertă și cursuri de înot). Toate bune și frumoase, numai că au fost bune și frumoase la primele ședințe. Apoi nu se mai știe, dar copilul n-a mai vrut la înot și nici n-a mai intrat în altă apă decât cea din cadă. Nici în vacanțe nu intra în mare și nici în piscine pentru copii.

  Am abandonat ideea înotului cu grădinița și am decis să iau eu frâiele în mâini. Am vizitat câteva bazine, dar nu a fost chip să și intre în apă. Îmi spunea că îi place la înot, dar în apă nici vorbă să intre. Era doar spectator.

  Îi plăcea înotul… la alții

  Ce am făcut eu? Am avut răbdare și am schimbat tactica. Am lăsat timpul să treacă. Am mai mers să vedem alte cluburi, dar fără succes. Au trecut aproape trei ani de la prima noastră poveste cu înotul și am decis să încercăm din nou marea sau bazinul cu degetul.

  Când am redeschis subiectul, copilul s-a arătat foarte receptiv. N-am mai stat pe gânduri și am început căutările. Mă interesa un bazin curat, nu foarte aglomerat și instructori care să înțeleagă că au de lucrat cu un copil cu teamă de apă și să aibă o abordare care să nu-i adâncească frica.

  Țin să le mulțumesc pe această cale tuturor instructorilor din cadrul  Body Art Wellness Club, de la RIN Grand Hotel, pentru răbdarea și deschiderea de care au dat dovadă. Nu numai că și-a învins frica de apă, dar acum chiar înoată, iar eu mă gândesc că aș putea să mă relaxez și, în timpul în care el e în bazin, să merg la jacuzzi sau la SPA.

  Momentul potrivit este atunci când…

  Iar ca să revin la ceea ce v-am spus la începutul acestui text, nu mai cred acum că există o vârstă ideală la care copilul să înceapă înotul. Momentul potrivit depinde, așadar, de copil, de părinți, dar cred că cel mai mult de oamenii care trebuie să lucreze cu cel mic. Momentul potrivit este atunci când găsești locul și oamenii.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa