Cadoul de Crăciun, între dorința copiilor și pragmatismul părinților. Idei de ajutor (P)

Cristina Călin, redactor-șef

  Recunoaște! Cadourile pe care trebuie să le cumperi copilului de Crăciun îți dau bătăi de cap. Tu ai vrea ceva educativ, el vrea numai chestii care ție ți se par dubioase și știi sigur că vor ajunge aruncate într-un colț ca alte 450988378237238729382347 de jucării cerute cu insistență. Pendulezi între logică și inima de mamă.

  Vrei ceva care să îi dezvolte abilitățile, memoria, să fie din materiale de calitate, la conceperea lor să fi luat parte specialiști în pediatrie sau psihologi. Ei, tu vrei multe! Copilul știe una și bună! Dacă e băiat vrea pistoale, dacă e fată tot felul de păpuși. Mai ai acasă zeci de astfel de jucării și ți se pare o risipă să mai cumperi încă una.

  Dar Crăciunul bate la ușă și tu tot te frămânți. Pare că ai rămas blocată între ideile tale și dorințele lor. Întrebi prietenii sau familia și îți dai seama că majoritatea are aceeași problemă. Și nu ai numai copilul tău pe listă. Mai ai și nepoți și fini și nași. La mine așa este. Unii-s mici, alții mai mari și fiecare are alte preferințe. Aproape că am un atac de panică.

  Magazine sunt multe, dar cu cât intru în mai multe, cu atât am impresia că n-am să găsesc vreodată ce-mi trebuie mie, și ce vor ei. Unde mai pui că au majoritatea jucăriilor sau variante asemănătoare. De-ar fi toți ca mine! Eu știu exact ce geantă îmi doresc și cizmele asortate. Nu-mi trebuie neapărat, dar așa de mult îmi plac!

  Iată-mă stând așa deznădăjduită, butonând telefonul. De vreo 5 minute tot dau scroll, fără să caut ceva anume. La un moment dat văd un filmuleț al unei prietene cu fii-su. Se jucau cu un robot. Ea ghida cu o telecomandă mașinăria, fii-su râdea de mama focului de sunetele scoase de jucătrie. Văd că oprește mașina și-o transformă-n robot. Măi să fie! Sigur i-ar plăcea și piticului meu așa ceva. O contactez repede să aflu de unde l-a cumpărat și-mi spune că de la Chicco. Un singur detaliu îmi trebuie: cât de rezistent este. Eu am un pitic, zis și ”distrugătorul”. Îmi spune să stau liniștită, că și copilul ei are aceleași apucături.

  Mi se părea că nu e tocmai jucăria educativă pe care-o visam, dar când am intrat pe site și-am citit descrierea mi-am dat seama că îl va ajuta pe copil să exerseze coordonarea manuală. Nu mai zic că manevrând mașina cu telecomanda vom învăța mai bine care-i stânga și care-i dreapta, vom sedimenta termeni ca înainte, înapoi, mai repede, mai încet. Până la urmă, o jucărie nu trebuie să-l învețe pe copil fizică cuantică. La 4 ani aceste abilități sunt mai importante.

  Tot la Chicco am mai găsit și cadouri pentru ceilalți copii din familie. Am ales un antemergător pentru finul meu cel mic. Nu vă mai spun despre ce spun ortopezii despre premergătoare. Antemergătorul este ceea ce are nevoie un copil ca să învețe să meargă singur. Unul similar au avut și copiii mei. Nu numai că va merge cu el, dar este și o jucărie interesantă. Scoate tot felul de sunete, fiind practic un centru de activități. Pentru un alt bebeluș am ales un ursuleț roz cu afecte luminoase care funcționează și ca lampă de veghe.

  Când am văzut toate produsele în coșul de cumpărături m-am liniștit. De-acum nu mă mai gândesc decât la geanta și cizmele mele. Sper că și Moșul meu este la fel de relaxat cu darurile în sac!

  Te-ar mai putea interesa