Bogdan Muşat: „Prin origami îţi poţi dezvolta abilităţi dintre cele mai variate”

Raluca Dumitrică
mister-origami-totul-despre-mame

De vorbă cu Bogdan Muşat, Mister Origami, despre un hobby plin de beneficii

Când ne gândim la un hobby, primul lucru ce ne apare în minte este cuvântul „relaxare”. Nimic greşit, pentru că hobby-urile reuşesc să ne aducă acea doză de destresare pe care o căutăm cu toţii azi. Partea şi mai bună a acestor hobby-uri este că ele prezintă şi alte beneficii, de care pot profita nu numai adulţii, ci şi copiii, şi care pot transforma o plăcută, dar aparent simplă activitate, într-o îndeletnicire plină de avantaje. Una dintre aceste îndeletniciri este origami, iar despre el şi beneficiile lui am stat de vorbă cu Bogdan Muşat, specialist în această tehnică şi cunoscut copiilor şi celor pasionaţi de un altfel de hobby sub numele de Mister Origami.

Dacă vreţi ca cei mici să afle mai multe despre origami, dar şi să dea naştere unor figurine deosebite din hârtie, atunci nu trebuie să rataţi „Atelierele cu mămici” de pe 27 ianuarie, al căror invitat este Gabriela Maalouf, practician NLP, formator şi consilier de dezvoltare personală, şi la care va exista un atelier pentru copii susţinut de Mister Orgami.

TOTUL DESPRE MAME: Ce este origami şi care este povestea din spatele lui?

Bogdan Muşat: Origami este arta de a îndoi hârtia. Povestea din spatele acestei arte începe încă din secolul I, în China, când oamenii transformau hârtia prin pliere în forme simple, care s-au păstrat până astăzi. Ulterior, origami s-a dezvoltat în Japonia, unde din hârtie se confecţionau paravane, abajururi sau evantaie. Cea mai populară formă de origami este cocorul. Conform unei credinţe populare nipone, cel care reuşeşte să plieze o mie de cocori din hârtie va primi din partea zeilor împlinirea unei dorinţe.

TOTUL DESPRE MAME: Cu ce se deosebeşte aceasta îndeletnicire de alte activităţi care au la bază folosirea hârtiei?

Bogdan Muşat: În origamiul clasic, nu se folosesc foarfeci şi nici lipici. Realizarea modelelor se face dintr-o singură foaie de hârtie, de obicei un pătrat, prin îndoiri succesive.

TOTUL DESPRE MAME: La o primă vedere, ai spune că origami se adresează numai copiilor, ei fiind singurii care au chef de joacă în ziua de azi. Cine poate sa meşterească figurine din hârtie?

Bogdan Muşat: Origami se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Este o modalitate de relaxare, dar şi de concentrare în acelaşi timp. Pe lângă caracterul ludic, activităţile ce presupun îndoirea hârtiei prin tehnica origami au rol estetic (crearea de bijuterii, obiecte decorative etc.), practic (confecţionarea de semne de carte, de cutii) sau educativ (forme geometrice, plante, animale, păsări).

TOTUL DESPRE MAME: Arta este un domeniu rezervat oamenilor cu suflet creativ şi în care imaginaţia nu cunoaşte limite. Dar ce se poate face, practic, din hârtie şi care sunt obstacolele de care se poate lovi iubitorul de origami?

Bogdan Muşat: Din hârtie se poate face orice. Evident că realizarea unei bărcuţe este mult mai simplă decât reproducerea unei figuri umane, dar, în acest moment, există mii de modele create de pasionaţii de origami, modele ce surprind prin complexitatea şi acurateţea lor. Singurul obstacol ar fi lipsa răbdării.

TOTUL DESPRE MAME: Hobby-urile aduc o stare de bine şi te mai fac să uiţi de stresurile zilnice. Pe termen lung, care ar fi avantajele mai ample ale practicării origami-ului şi ce oferă el, în afara bucuriei de a realiza tot felul de figurine tematice?

Bogdan Muşat: Deoarece în arta plierii hârtiei se folosesc simultan ambele mâini, ambele emisfere ale creierului se dezvoltă în acelaşi timp. Acest lucru duce la o mai mare putere de înţelegere şi la creativitate, fiind recomandat celor mici. Pentru cei mari, consider că simplul fapt de a crea, de a transforma hârtia în ceea ce doreşti duce la creşterea încrederii în sine, fiind în acelaşi timp un exerciţiu excelent de concentrare, care poate să dea rezultate şi în activităţile zilnice.

TOTUL DESPRE MAME: Ca în orice altă activitate, există persoane care prezintă sau, dimpotrivă, cărora le lipseşte cu desăvârşire înclinaţia către origami. Ce rol are talentul pentru cel care îşi doreşte să practice acest hobby?

Bogdan Muşat: Eu cred că talentul vine, în ordinea importanţei, după perseverenţă, pasiune şi răbdare. La multe din atelierele pe care le-am susţinut veneau oameni care îmi spuneau că ei nu vor reuşi, că au două mâini stângi – practic îşi puneau singuri piedici, dar la sfârşitul activităţii, şi-au dat seama că nu au dreptate şi au fost încântaţi de creaţiile lor.

TOTUL DESPRE MAME: Spune-ne, te rog, cum ţi-ai descoperit iubirea pentru origami şi de ce ai ales sa îţi cultivi aceasta afinitate?

Bogdan Muşat: Totul a pornit de la o prietenă care făcea un cocor din hârtie. Mi-a plăcut mult, am început să fac şi eu şi să caut modele din ce în ce mai complexe. După susţinerea primului atelier de origami, mi-am dat seama că pot şi vreau să ofer şi altora pasiunea mea pentru această artă şi am devenit profesor de origami (cu ateliere pentru cei mici, dar şi pentru adulţi, în cadrul team-building-urilor pentru companii şi al târgurilor/evenimentelor cu specific hand-made din ţară).

TOTUL DESPRE MAME: Care a fost cea mai spectaculoasa lucrare facută cu ajutorul origami-ului pe care ai făcut-o vreodata şi cât timp a fost necesar pentru a o realiza?

Bogdan Muşat: Cea mai spectaculoasă lucrare realizată de mine este „Vrăjitorul”, la care am lucrat trei zile (aproximativ 6 ore pe zi). Este un model dificil de realizat, care a necesitat foarte multă atenţie, dar rezultatul a fost pe măsură. Un alt model care îmi place foarte mult şi la care am lucrat două zile este „Mama şi copilul”. Aceste creaţii au apărut în cadrul proiectului „100 Days of Mister Origami” şi sunt prezente pe pagina de Facebook „Mister Origami”.

TOTUL DESPRE MAME: În timpurile actuale, limbile străine şi sportul par să fie prioritare pentru părinţii care îşi înscriu copiii la diferite cursuri. De ce ar trebui să acorde mamele şi taţii din ziua de azi mai mult credit unor altfel de activităţi extraşcolare, asa cum este şi origami?

Bogdan Muşat: Origami înseamnă (re)crearea unei lumi, iar asta îţi dă puteri nebănuite. Evident că fiecare părinte îşi lasă copilul să aleagă ceea ce îşi doreşte acesta, iar origami nu poate înlocui activităţile fizice sau acumularea de cunoştinţe în diverse domenii. Cred, însă, că prin joaca aceasta cu hârtia îţi poţi dezvolta abilităţi dintre cele mai variate, de la cele artistice (crearea unei piese de teatru folosind marionete origami), până la cele logico-matematice. Origami are o aplicabilitate foarte mare: există facultăţi în care se predau ştiinţe exacte cu ajutorul tehnicii origami, sunt piese de mobilier ergonomice realizate prin aceeaşi tehnică, inventarea airbag-ului are la bază principiile origami şi au fost creaţi sateliţi pe aceleaşi principii (pentru a fi transportaţi în spaţiu, au fost „împăturiţi” şi „desfăcuţi” ulterior). Cum spuneam, e o lume pe care o creezi, iar începutul îl reprezintă un simplu pătrat de hârtie colorată şi dorinţa de a afla în ce se va transforma acesta.

Foto: arhiva personală.

Citeşte şi:
Vrei să fii mai inteligent? Practică un hobby!
Copiii (trebuie că) au talent!
Te-ai săturat de slujbele care nu ţi se potrivesc? Hobby-ul poate deveni o meserie!
Cum să-ţi educi băieţelul

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa