Beneficiile costumațiilor. De ce ar trebui să-ți încurajezi copilul să pretindă că e altcineva

Anca Vlad
Beneficiile costumațiilor

”Schimbarea costumației este una dintre activitățile care fac diferența între oameni și animale”, susține Patrick  A. Coleman pe fatherly.com. Pentru copil este însă mult mai mult – o evadare din cotidian. Pentru că nu e vorba despre balurile mascate sau despre petrecerile de Halloween, iată care sunt beneficiile costumațiilor și de ce ar trebui să-i permiți copilului uneori să pretindă că e altcineva.

Marii simulanți

În jurul vârstei de un an, copilul începe să te copieze. Uneori se uită la tine atunci când te ocupi de treburile gospodăriei, alteori te studiază atunci când stai relaxată pe canapea și te uiți la televizor. Această etapă e foarte importantă în dezvoltarea lui, deoarece începe să înțeleagă cum stă treaba cu empatia și independența. Asta îl ajută să intre în papucii tăi (uneori la propriu) și să înțeleagă că unele dintre activitățile pe care le desfășoară adulții nu sunt chiar atât de complicate.

Pe măsură ce crește, jocul acesta devine mai creativ. Copilul va trece de la imitație la jocuri inventate. Până la doi ani, își va crea o lume imaginară în care va juca diferite roluri. Va începe prin a se folosi de obiecte care au legătură cu lumea reală (ceșcuțe de ceai, mașinuțe) și va ajunge la momentul în care o simplă cutie de carton se transformă în obiectul pe care și-l doresc.

Costumațiile merg mână în mână în aceste jocuri. Pelerina îi permite copilului să-și asume rolul de erou și, odată cu el, un alt comportament, noi abilități și emoții.

Beneficiile costumațiilor

Nu e ca și cum ar fi nevoie de ceva mai mult decât faptul că e adorabil în costum. Cu toate acestea, specialiștii în dezvoltarea copilului susțin că există și alte beneficii.

Abilități în comunicare

Nu-i poți spune cuiva că ești bucătar și că pietrele pe care le „gătești” se vor transforma în cea mai gustoasă tocană dacă nu comunici cu el. Cu alte cuvinte, asta îl ajută pe micuț să vorbească mai bine.

Te-ar mai putea interesa și:
Activităţi în aer liber pentru copii. 15 idei

Creativitate

Cu cât crește, cu atât devine mai creativ. Așadar, după o anumită vârstă, pelerina nu trebuie să fie neapărat o pelerină; poate fi un prosop. Casca – o cratiță. Șervețelele pe care le pune lângă serviciul miniatural de ceai pot fi… atenție mămicilor unde lăsați obiectele de igienă intimă!

Rezolvarea problemelor

Micuțul își dezvoltă abilitatea de a găsi soluțiile problemelor atunci când își dă seama cum să-i vină de hac personajului negativ, ceea ce-i va fi de folos în viața reală.

Abilități sociale

Atunci când ora de joacă se transformă într-o scenă din Urzeala tronurilor, cavalerii, regii și prințesele trebuie să-și dea seama cum să facă față provocărilor. Asta cere disponilitate în a face compromisuri, a empatiza și a coopera (dacă mai reușește să-și manipuleze oponentul, e și mai bine).

Încredere în sine

Faptul că prichindelul se costumează și pătrunde într-o lume numai a lui îl face să conștientizeze propriul eu și să „guste” puterea pe care o are.

Cum să-l ajuți să se costumeze și să interpreteze un rol

Pe măsură ce devine interesat de acest gen de joc, asigură-te că-i pui la dispoziție jucăriile necesare. Acestea trebuie să fie cele care seamănă foarte bine cu obiectele din viața reală (telefoane de jucărie, tacâmuri din lemn sau plastic și costume ale personajelor cunoscute).

Te-ar mai putea interesa și:
Copilul tău poate învăța să ia decizii jucându-se

Pe măsură ce crește și devine mai sofisticat, adu-i cutii din carton și ia din costume ca să-i dai posibilitatea să-și pună imaginația la contribuție. Tot acum, pune într-un colț o cutie în acre să depoziteze obiectele care îl ajută să se deghizeze: ochelari de vedere vechi (fără lentile), ochelari de soare, pălării sau tablete defecte. La fel de potrivite sunt și prosoapele, bandanele sau portofelele.

Cel mai important lucru în acest proces e să-l susții și intri în jocul lui atunci când ți-o cere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa