Totul despre antemergator. Când se foloseste, la ce ajută, cât costă, oferte de pe piață

Ai de gând să cumperi în curând un antemergător pentru copilul tău? Știi care sunt avantajele acestuia? Dar dezavantajele? Știi ce modele sunt pe piață? Normal că nu! Tocmai de aceea ghidul nostru îți va fi de mare ajutor!

Georgiana Mihalcea, redactor
antemergător
Ghidul nostru îți va fi de folos să faci cea mai bună alegere. Cumpără un antemergător potrivit copilului tău ajutată de sfaturile noastre!

Îți oferim un ghid complet despre antemergător, care să te ajute să faci cea mai bună alegere pentru copilul tău. Sunt foarte multe modele pe piață, cu funcții diverse, dar absolut toate necesită supraveghere din partea adultului atunci când este folosit!

Hai să începem mai întâi cu diferența dintre un premergător și un antemergător! Așa cum ți-ai dat seama din denumire, primul se poate folosi înainte ca bebe să învețe efectiv să meargă, iar cel de-al doilea după ce copilul tău a făcut deja primii pași.

Ce este un antemergător?

Antemergătorul este o jucărie multifuncțională pe roți, care trebue împinsă de cel mic, creată cu scopul de a-i ajuta pe copii să-și perfecționeze tehnica mersului și să le stimuleze în același timp și alte simțuri.

 • Funcționează prin împingere, fiind prevăzut cu roți și mâner.
 • Conține mai multe jocuri și jucării pentru a capta atenția celor mici și a-i ține ocupați cu activități specifice vârstei preț de câteva minute.
 • Este destinat copiilor care se țin pe propriile picioare, însă nu pot merge încă pe distanțe foarte mari.
 • Trebuie folosit pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a nu forța prea tare sistemul locomotor al copilului.

Avantajele unul antemergător:

 • Încurajează copilul să meargă, să facă asta cu bucurie și lejeritate, datorită roților cu care este prevăzut.
 • Stimulează dezvoltarea musculatorii picioarelor și a brațelor celui mic.
 • Sprijină copilul în explorarea mediului înconjurător specifică vârstei de 1-2 ani.
 • Oferă celui mic încredere în forțele proprii, ajutându-l să-și dezvolte și spiritul de inițiativă.
 • Are un rol educator datorită jocurilor și jucăriilor cu care este prevăzut. Acestea sunt adaptate vârstei antepreșcolare, au colori vii, sunete plăcute, activități de stimulare a funcției cognitive.

Dezavantajele unul antemergător:

 • Deși este un obiect coceput pentru a asigura siguranța micilor utilizatori, antemergătorul necesită supraveghere permanentă pentru a preveni riscul apariției unor accidente.
 • Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să folosescă doar ocazional acest timp de produs, cu o supraveghere atentă a copilului.

„Nu trebuie ingorate accidentele grave care se pot produce în timpul utilizării: alunecarea și căderea, căzutul pe scări, pătrunderea în locuri periculoase, rănirea copilului. Indicate sunt centrele de activități multifuncționale, care îi vor permite copilului să petreacă un timp de calitate fiind în același timp în siguranță”.

Dr. Jay L. Hoecker, pentru mayoclinic.org

Criterii de cumpărare a ale unui antemergător

Primul criteriu pe care trebuie să-l respecți când vine vorba despre achiziționarea unui antemergător este cel care ține de siguranță.

 • Antemergătorul trebuie să fie construit dintr-un material de calitate, rezistent și, dacă se poate, prietenos cu mediul înconjutător.
 • Verifică dacă antemergătorul poate fi curățat cu ușurință, pentru că va fi nevoie să-l igenizezi destul de des!
 • Asigură-te că panoul de activități are cât mai multe jocuri specifice vârstei, pentru a-i stimula dorința de joacă și de cunoaștere a copilului tău!
 • Un alt criteriu important este ajustabilitatea produsului (funcție de reglare).
 • Bugetul nu trebuie să fie nici el ignorat! Trebuie să cântărești bine, să studiezi ofertele de pe piață, înainte de a plăti.
 • Să aibă funcții cât mai diverse, precum: centre de joacă de tipul „sortator de forme”, jocuri de îndemânare și motrice, bucătărie, jocuri de construcție (cuburi și forme de lemn care pot fi folosite pentru a construi tot ce își dorește cel mic), jocuri muzicale, de rol, etc.

Alegerea vă aparție vouă, părinților. Noi nu încercăm decât să vă ajutăm să o faceți pe cea mai bună. Nu uita însă, că indiferent de modelul ales, atunci când copilul tău va folosi antemergătorul trebuie să îl supraveghezi clipă de clipă! Susținerea emoțională este extrem de importnată pentru dezvoltarea afectivă a celor mici!

Întrebări frecvente despre antemergător

Care este diferența dintre premergător și antemergător?

Așa cum spuneam și în introducerea acestui articol, premergătorul este folosit de obicei înainte ca micuțul tău să învețe să meargă.

Antemergătorul, în schimb, este recomandat în următoarea etapă a dezvoltării mersului, când copilul a făcut deja câțiva pași de unul singur. Îi oferă susținere doar în partea de sus și îl ajută să îți țină singur echilibrul, ceea ce este esențial în dezvoltarea acestei abilități de bază.

Din ce este fabricat un antemergător?

Multe dintre antemergătoarele aflate la vânzare în magazinele din țara noastră, dar și din alte țări, sunt fabricate din plastic rezistent. Evident, vei găsi și produse contruite din lemn ori metal. Roțile din făcute din plastic ori din silicon.

Îi poate „strica” mersul copilului?

Da, dacă este folosiv exclusiv ori în exces, conform spuselor multor experți! Dacă majoritatea timpului îl pui să împingă antemergătorul, riscul este ca cel mic să dezvolte un mers nefiresc sau să nu i se dezvolte suficient anumite grupe de mușchi. Cel mai bine este să fie folosit cu măsură, alternând utilizarea lui cu mersul legănat de bebeluș aflat la început de drum, cu statul în funduleț și chiar cu mersul de-a bușilea!

Cu ce accesorii vine dotat?

Aici depinde de modelul ales, de producător, de preferințele tale și, evident, de bugetul alocat. Dar, stai liniștită că toate aspect atractiv, jocuri adaptate vârstei cu piese sigure și viu colorate, cu imagini drăguțe, lumini, cuburi. etc. Toți producătorii de antemergătoare au echipe de consultanță care-i ajută să adapteze cât mai bine modelele create cu nevoile de dezvoltare specifice vârstei copilului.

Se poate accidenta copilul atunci când folosește antemergătorul?

Da! Copiii mici sunt predispuși accidentelor atunci când sunt lăsați nesupravegheați, așa că fii cu ochii în patru cât timp este treaz! După ce a simțit prima oară gustul mersului în două piciorușe nimic nu-l va opri pe micul explorator să nu afle ce mistere se ascund în fiecare colț al casei, mai ales dacă poate prinde viteză cu ajutorul antemergătorului!

Antemergător Montessori

Antemergător Montessori. Sursă foto: micostore.ro

(Vârsta recomandată: de la 9 luni – la 5 ani)

Este o jucărie ideală pentru perioada în care bebelușul începe să facă primii pași, pentru că una din cele 6 funcții ale jucăriei este aceea de antepremergător.

Copilul tau va fi stimulat nu doar să învete să meargă, dar va descoperi, rând pe rând diferitele jucării colorate și interesante incluse în acest centru de activitați 6 în 1 și antemergator.

După ce copilul a învățat să meargă singur și nu mai are nevoie de susținere, se pot demonta roțile, iar jucăria se poate folosi pe post de centru de activități multifuncțional, deoarece are înglobate foarte multe jocuri pentru copiii de vârstă mică.

Antepremergatorul este prevazut cu elemente de siguranță pentru ca pașii bebelușului să fie făcuți fără griji din partea părinților – roțile din spate sunt prevăzute cu frâne astfel încât să nu existe riscul de a aluneca în față cu antemergătorul.

 • CITEȘTE ȘI: Ham pentru bebe – ghid inteligent de cumpărături

  Roțile din lemn sunt prevăzute cu bandă de cauciuc, ce au rol de a reduce zgomotul, de a nu zgâria parchetul din casa și au efect de anti-alunecare. Capacul de deasupra este detașabil, iar în interiorul cubului de mari dimensiuni se pot introduce jucăriile preferate ale copilului. Această jucarie multifuncțională reprezintă cadoul ideal pentru un bebeluș care a început să facă primii pași.

  Caracteristicile centrului de activități:
 • Fiind dotat cu roți și mâner, poate fi utilizat ca antepremergator de către bebeluși sau ca jucărie de împins, de exterior de către copilașii mai mari. În momentul în care bebelușul/ copilul obosește, poate lua o pauză explorând celelalte activități ale cubului din lemn.
 • Labirint cu bile care reprezintă o jucărie de motricitate, amplasat pe partea superioară, ideal pentru exersarea gândirii logice și a motricității fine.
 • Pe lateral se regăsește un labirint sub forma de copac, unde copilul trebuie să potrivească piesele care glisează pe canale – piese care au desenate diferite tipuri de păsărele pe ele.
 • 1 set de roți zimtate/dințate dispuse pe partea laterală a cubului ce au rol de a înțelege relația cauză – efect.
 • Un autobuz cu cifre și animale dispuse pe plăcuțe rotative, iar sub aceste plăcuțe se regăsește semnul „stop” care este glisant.
 • Plăcuțe rotative cu ilustrații pe o parte cu cifre și animale, iar pe verso cu denumirea cifrei în limba engleză.
 • Plăcuțe rotative cu literele alfabetului pe verso având un obiect sau animal a cărui denumire începe cu litera respectivă.

Câteva detalii tehnice

Material folosit la fabricare: lemn, piesele sunt vopsite cu vopsele nontoxice, în culori vii.
Vârsta: 12+ luni pentru funcția de antemergator.
Dimensiune: 58 cm x 32 cm x 36.5 cm.
Culoare produs/corp: Multicolor
Vârsta recomandată pentru centrul de activități: 5 ani +, 4 ani +
Pentru: Fete, Baieti


Abilități dezvoltate: abilitățile cognitive, atenția, comunicarea, concentrarea, coordonarea mână-ochi, creativitatea, dexteritatea, funcțiile motorii, gândirea, imaginația, îndemânarea, inteligența, memoria, vocabularul.


 Avertismentele producătorului:

 • Produsul poate conține piese mici care se pot înghiți sau inhala existând pericolul de sufocare sau nu este potrivit copiilor mai mici de 3 ani, nesupravegheați.
 • Nu lăsați ambalajele jucăriilor/produselor la îndemâna copiilor.
 • Îndepărtați orice ambalaj al produsului înainte de a-l oferi copilului.
 • Supravegheați copilul în timp ce se folosește acest produs.
 • Păstrați instructiunile și etichetele pentru referințe viitoare.
 • Păstrați jucăria departe de foc, feriți jucăria/produsul de temperaturi ridicate și umiditate.

Antemergator VTECH bebe interactiv 2 în 1 

Antemergător Vtech. Sursă foto: bebepunk.ro

(Vârsta recomandată: 9-30 luni)

Antemergătorul, spre deosebire de premergător, învață copilul să se ridice de unul singur în picioare, neasigurându-i un suport artificial acestuia. Cu un antemergator, este mult mai sigur că bebe nu va merge pe vârfurile picioarelor, ci va călca normal pe toată talpa.

Centrul de activități incorporat, dar detașabil are tot felul de jocuri și jucării atractive ce ajută copilul să se familiarizeze cu literele, numerele, formele și culorile. Include și 10 melodii foarte cunoscute ce sunt interpretate în 5 stiluri diferite. Fluturașul cu una din aripi, rotițele ce se angrenează una pe alta și cățelul buton ajută bebelușul să înțeleagă relația cauză- efect și să-și dezvolte mișcările fine ale mâinilor.

Antemergatorul interactiv 2 în 1
de la Vtech dezvoltă capacitățile motorii, mersul și coordonarea mână-ochi la bebelușii mai mari de 9 luni, și va fi jucăria preferată a copilului până la 2 ani și jumatate.


Antemergător evolutiv muzical Chicco 4 în 1

Antemergător Chicco. Sursa foto: chicoo.ro

Este o jucărie Chicco bilingvă 4 în 1 care ajută copilul să se ridice în picioare și să învețe să meargă în siguranță maximă și, în același timp, acest antemergator este și un centru de joacă cu activități bilingve, dar și un troller amuzant, astfel încât copilul să facă mici cumpărături, precum mami și tati.

Caracteristici principale:

 • Realizarea primilor pași: jucăria îl învață gradual cum să execute primele mișcări, premergătoare mersului propriu-zis, în siguranță maximă.
 • Este un centru de joacă bilingv Chicco (italiană/engleză) cu melodii și sunete: conține un scanner electronic detașabil care recunoaște de la distanță 3 obiecte și îl învață pe micuș culorile, denumirea și formele acestora în limba italiană și engleză.
 • Joc de rol: copilul tău se poate distra imitând adulții, punând „cumpărăturile” în troller și utilizând scanner-ul pentru a face cumpărături.
 • Conține numeroase activități manuale care pot fi executate cu ajutorul jucăriilor incluse de tip zornaitoare, „pop-up” sau părți care „alunecă” și scot sunete, dar și tip „puzzle” (copilul tău va învăța să recunoască formele obiectelor și să le introducă în spațiul potrivit).

Antemergător Fisher Price Zebra cu activități

Este o jucărie amuzantă sub forma unei zebre drăgălașe, având două funcții, de antemergător, care îi va încuraja pe bebeluși să faca primii pasi și de centru de activități cu lumini și sunete de explorat.

 • Cu cele două funcții ale sale, una de sprijin în realizarea primilor pași și alta distractivă, cu butoane cu activități de explorat, antemergatorul Zebra de la Fischer Price va fi un prieten de încredere care îl va însoți pe bebelușul tău în procesul de creștere.
 • Antemergătorul jucărie îi va fi alături micuțului în realizarea primilor pași și îl va încuraja și răsplăti cu sunete haioase și muzică.
 • Simpatica zebra cuprinde activități distractive care îi vor ține ocupați pe bebelușii care stau în șezut și au mânuțele libere, pregătite pentru explorat. Micuții vor învârti bila rotativă, vor răsuci și apăsa butoanele care luminează și scot sunete, vor da pagina cărții, făcându-și noi prieteni, animăluțele drăgălașe.
 • Când bebelușul învăța să meargă, mânerul ușor de apucat și baza robustă cu 4 roți oferă siguranță și ajută la stabilizarea primilor pași.
Antemergător Fisher Price Zebra. Sursă foto: creatoys.ro
 • Sunetele și melodiile distractive le încurajază și recompensează mișcările, atunci când antemergătorul este folosit, ajutandu-i pe cei mici să devină mai fermi pe piciorușele lor.
 • Suprafețele colorate, texturate stimulează aptitudinile vizuale și tactile ale micuților, iar muzica distractivă care pornește în timp ce aceștia împing premergătorul zebră, le stimulează simtul auditiv.
 • Jucaria promovează abilitățile motorii complexe ale micuților, încurajază mersul, îmbunătațește balansul, coordonarea și echilibrul în timp ce copilul învață să împingă jucăria.
 • Centrul de activități dezvoltă: abilitățile motorii fine, coordonarea ochi-mână, îndemânarea, atenția, ajută la învățarea culorilor, le stimulează simțurile (vizual, auditiv și tactil) prin suprafețele colorate, texturile diferite, sunetele, melodiile și luminile pe care le emite atunci când sunt apăsate butoanele sau când jucăria este împinsă.
 • Încurajează dezvoltarea fizică a copilului, acesta învățând să se întindă, să stea în poziția șezut și să se ridice în picioare.
 • Funcționează cu 2 baterii AA (R6), care nu sunt incluse în pachet.
 • Vârsta recomandată: de la 9 la 36 de luni.
 • Dimensiuni de ambalare: 11 x 47 x 41 cm

Antemergător PO4 cu roți antiderapante, Baby Piano, verde 

Antemergător Baby Piano. Sursă foto: krista.ro

(Vârsta recomandată: 9 – 36 luni)

Antemergatorul Interactiv 3 in 1 are măsuță interactivă detașabilă, lumini și sunete, multiple moduri senzoriale de joacă- Baby Piano Walker. Produsul combină funcția unui walker și a unui panou educațional și este recomandat copiilor de peste 9 luni, fiind un ajutor excelent în învățarea mersului independent.

Antemergătorul a fost conceput pentru cei mai mici copii, iar construcția și producția sunt realizate din materiale sigure și de înaltă calitate. Folosirea sa, pe lângă stimularea mersului ajută și la dezvoltarea abilităților cognitive, senzoriale, de motricitate fină, cognitive și sociale.

Dacă vrei ca cel mic doar să se joace, poți bloca rotile din spate și poți turna apă într-un recipient special din spatele produsului pentru a-l face stabil. Panoul educațional din partea din față a jucariei este detașabil, permițându-i celui mic să se joace în orice cameră.

Funcțiile antemergătorului Baby Piano:

 • Pian multi-color util în învățarea sunetelor constând în chei colorate marcate cu numere de la 1 la 7, precum și desene amuzante cu animăluțe.
 • Trei pinioane care se fixeaza reciproc în mișcare.
 • Forme geometrice colorate și strălucitoare și cadrele lor pe șiruri care pot fi ajustate una la cealaltă și presate.
 • Iepuraș care vorbește în limba engleză.
 • Butoanele funcționale aflate în coltul din dreapta jos al panoului, cu melodii pentru copii, sunete de tambur, precum și efecte sonore.
 • Soarele strălucește în funcție de ritmul muzicii.
 • Un telefon de jucărie detașabil – care poate fi folosit cu succes și pentru dentiție.
 • Dimensiuni: 47 x 45 x 42 cm

Antepremergător din lemn – centru educativ cu 6 in 1 activități bebe și copii de la evawoodtoys.ro

Antepremergător multifuncțional din lemn. Sursă foto: evawoodtoys.ro

Antepremergatorul este construit din lemn de tip cub sau centru multifuncțional cu 6 activități distractive și educative pentru copilul tău! Este o jucărie ideală pentru perioada în care bebelușul începe să facă primii pași, pentru ca una din cele 6 funcții ale jucăriei este aceea de antepremergator.

Cu ajutorul acestui Cub educativ / centru multifuncțional din lemn, 6 în 1  se pot realiza următoarele activități educative dar și distractive:

 •  fiind dotat cu roți și mâner, poate fi utilizat ca antepremergator de către bebeluși sau ca jucărie de împins, de exterior de către copilașii mai mari. În momentul în care bebelușul/copilul obosește, poate lua o pauză explorând celelalte activități ale cubului din lemn;
 • ceas  colorat care dezvoltă abilitățile de citire a ceasului;
 • labirint cu bile care reprezintă o jucărie de motricitate, amplasat pe partea superioară ideal pentru exersarea gândirii logice;
 •  panou cu numărtoare/abac, forme geometrice și culori cu ajutorul căruia poate învăța culorile sau formele geometrice;
 • labirint din lemn cu animale în format 3D  – include piese care reprezintă animale și se glisează pe canalele unui labirint. Copilul trebuie să mute animalele pe canalele labirintului și să le potrivească corect lângă imaginea corespunzatoare. Pe placa din lemn sunt realizate desene, iar fiecare piesă trebuie să fie aranjată corect lângă imaginea sa;
 • panou cu pătrățele rotative cu cifre de la 0 – 9  pe o parte, iar pe cealaltă parte sunt diferite ilustrații cu animale, insecte care corespund cu cifra respectivă – copilul învață să facă asocierile.
 • ambalajul și pictogramele sunt în limba română.

Antepremergatorul este, practic, un centru de activități cu roți, care poate fi împins prin casă de copil (acesta se ține de mâner și, astfel, învață să mergă) sau poate fi folosit staționar (are jucării atașate), până când acesta se ridica în picioare singur. Antepremergatorul este recomandat, deoarece ajută copilul să învețe să meargă corect, îl ajută să capete încredere în el, să aibă echilibru și coordonare a membrelor.

Funcții antepremergător:

 •  începând cu vârsta de 6 luni poate fi folosit ca centru de activități staționar;
 • de la 9 luni ajută copilul să învețe să stea în picioare și să se joace vertical;
 •  de la 1 an încolo, ajută copilul să învețe să meargă, putând fi împins prin casă.

Caracteristici:

 • Greutate maximă suportată: 10 Kg.
 • Pentru: Băieți, Fete.
 • Vârsta: +12 luni.
 • Număr roți: 4.
 • Culoare: Multicolor
 • Material: Lemn
 • Poveste/Personaj: Antepremergator.
 • Funcții: antemergător, centru de activități, dezvoltarea abilităților motorii, învățarea formelor geometrice, învățarea mersului.

Dimensiuni:

 • Înălțime: 49.5 cm.
 • Lațime: 26.7 cm.
 • Lungime: 29.5 cm.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa