Animații cu ajutorul cărora profesorii dezvoltă empatia elevilor

Anca Vlad
empatia

O companie de tehnică educațională din Silicon Valley a făcut echipă cu cercetători de Harvard și au produs o serie de animații despre care spun că pot dezvolta empatia elevilor. Filmele sunt dedicate profesorilor, iar aceștia le vor folosi pentru a dezvolta abilitățile sociale și emoționale ale elevilor.

Dezvoltate de ClassDojo’s Big Ideas și cercetătorii de la Harvard, cele trei filme scurte numite „Empatia” reprezintă ultimul tip de încercare de a introduce tehnici de dezvoltare a abilităților sociale și emoționale direct in școli.

Filmele “Empatia” îl au ca personaj principal pe Mojo, un monstru verde prietenos, care a devenit vedetă pe internet la începutul anului, apărând  într-o serie de animații numite „Growth Mindset” create de ClassDojo și cercetători de la Stanford.

În „Growth Mindset”, Mojo iubește matematica până în momentul în care ajunge la niște teme pe care nu le poate înțelege. Se hotărăște să renunțe la școală pentru că, aşa cum consideră el, este „prost” la matematică. Prietena lui, Katie, îi spune că există dovezi științifice care spun că oricine poate deveni bun la o materie prin diferite tehnici de abordare, exercițiu și perseverență. El rămâne și învață, demonstrând că tot ceea ce cred elevii despre propria inteligență le poate diminua dorința de a încera lucruri noi.

ClassDojo spune ca animația „Growth Mindset” a fost vizionată de 15 milioane de elevi.

Empatia – baza esenţei umane

Richard Weissbourd, lector universitar la Harvard, spune că „empatia se află la baza esenței umane. Este baza eticii, a relațiilor puternice și a succesului profesional.  De asemenea este un element cheie în prevenirea cruzimii.”

În animațiile „Empatia”, Mojo acceptă să regizeze piesa de teatru organizată de școală și  este copleșit de un sentimente cunoscute de noi toți, teama de a încerca lucruri noi, munca alături de persoane cu personalități puternice și eterna luptă dintre propriul interes și binele general.

Ambele serii de animații au apărut în urma studiilor care sugerează că abilitățile sociale și emoționale, cum ar fi colaborarea, ascultarea și luarea în considerare a părerilor celorlalți, contribuie la succesul la școală și serviciu.  Cercetarea concentrată pe empatie sugerează că persoanele capabile de acest sentiment au un comportament agresiv diminuat, prejudecăți rasiale diminuate și își ajută semenii mai mult.

Primul film din seria „Empatia” a fost lansat pe 2 Octombrie și este gratuit. Pentru vizionarea următoarelor două filme din această serie, utilizatorii  trebuie să creeze un cont gratuit pe ClassDojo. Toate filmele vin cu un ghid de discuții care poate fi descărcat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa