Anii 80, coșmarul părinților moderni

Cristina Călin, redactor-șef
Anii 80

Noi, cei născuți în anii ’80 trăim, cu nostalgia celor vremuri când stăteam cu orele pe-afară sau când mâncam fructe culese din copaci, fără să le mai spălăm. Nu putem evita să nu ne gândim la acele vremuri cu drag. Cu toții am alergat ore în șir cu bicicletele, fără să știe cineva pe unde bântuim, am făcut o mulțime de lucruri care astăzi sunt considerate periculoase, am mâncat dulciuri colorate pe care, astăzi, ca părinți le trecem pe lista de produse interzise. Dar ne distram împreună cu prietenii noștri cu care am legat relații pe viață. 

Nu, părinții din anii 80 nu erau nepăsători sau inconștienți. Era doar o lipsă de informații care îi făcea mai puțin atenți la detalii.

Generația cu cheia de gât

Copiii anilor 80 rămâneau singuri acasă după ce veneau de la școală, uneori ore întregi. Cu cheia de gât, descuiau singuri, intrau in casă, încălzeau mâncarea pe aragazul cu butelie, își făceau temele. De cele mai multe ori, le reveneau și diverse treburi prin casă sau pregătirea cinei.

În zilele noastre, acest lucru este de neconceput până când copiii ajung la gimnaziu, cel puțin. În unele state, autoritățile au impus chiar o limită minimă la care copilul poate fi lăsat singur în casă.

Mergeam cu bicicletele fără cască

În toată copilăria mea, nu am văzut un singur copil care să poarte cască sau orice alt echipament de protecție atunci când mergea cu bicicleta, rolele, trotineta. Și nu vă gândiți că ele nu existau! Pur și simplu nu le purta nimeni. Astăzi, există zeci de campanii care vor să conștientizeze părinții cu privire la accidentele groaznice care se pot întâmpla dacă nu este purtat echipamentul de protecție.

Scaunul de mașină era un detaliu SF

În România anilor 80, nu doar că nu erau scaune de mașină, nu prea erau nici mașini, dacă e să fim realiști. Nu cred că își imagina cineva în acele vremuri că va exista o vreme când va fi considerat un scaun mai sigur decât brațele mamei/bunicii atunci când mergem cu mașina. Ba chiar copiii mergeau pe scaunul din față, indiferent de vârstă, pentru că așa era mai interesant. Astăzi, în aproape toate țările, există legi care obligă părinții să transporte copiii în scaune speciale, ceea ce a redus considerabil numărul de accidente.

Râzi şi înveţi: părinţii ne împărtăşesc situaţiile hazlii prin care au trecut

Ne jucam cu lucruri ”dubioase„

Cea mai mare distracție a noastră când eram copii era să mergem în șantierul din curtea școlii unde alergam peste tot. Am auzit povești despre locuri de joacă improvizate în vagoane de tren dezafectate, case părăsite și câte și mai câte. Jucării prea multe nu aveam, dar improvizam din ce găseam la îndemână, așa că vedeai mai mereu copii cu bețe, fiare sau țevi în mână.

Anii 80 și provocările lor de parenting

Mâncarea nu era atent supravegheată

Nu numai că mâncam chiar de la sursă, asta însemnând direct de pe vrej sau din copac, fără să trecem cu fructele sau legumele pe la vreun robinet, dar nici mâinile noastre nu erau cele mai curate. Nu aveam prea multe alternative la dulciuri, însă, atunci când prindeam niște cip-cip colorate sau sucuri eram extaziați și părinții fericiți că ne ofereau ceva bun. Ba chiar mâncam și Cavit sau bomboane de tuse chinezești trecute prin zahăr. Uneori mâncam niște prafuri acrișoare cu gust de portocale peste care în mod normal ar fi trebuit să adăugăm apă ca să obținem suc. Nu interesa pe aproape nimeni câte grăsimi, zaharuri și proteine mâncăm. Important era să fie. Astăzi, suntem la polul opus. Dacă în anii 80 nu erau prea multe informații, în zilele nostre sunt prea multe și, uneori, sursele nu sunt cele mai credibile.

Stăteam singuri afară cu orele

Părinții ieșeau cu copiii afară cât erau mici-mici, dar după 5-6 ani stăteam singuri cu toată gașca de pe stradă. Băteam toate străzile din împrejurimi, ne cocoțam în copaci, jucam tot felul de jocuri și ne mai auzea din când în când câte o mamă care striga de pe geam.

Creșterea copiilor-secolul trecut. Totul începea cu o naștere acasă

Beam apă de la fântână sau de la robinet

Apa plată îmbuteliată era o iluzie în anii 80. Toată lumea bea apă de la robinet sau fântână, în funcție de posibilități. Astăzi, există peste tot avertismente cu privire la conținutul de nitrați și nitriți, așa încât majoritatea alege apa de la magazin.

Frații mai mari erau bone de ocazie

”Se cresc unii pe alții!” De câte ori nu ați auzit replica aceasta? Era chiar adevărată. Frații mai mari erau responsabili de cei mici atunci când părinții nu erau acasă. Uneori, rămâneau să aibă grijă și de bebeluși.

Sunt multe lucruri care astăzi sunt privite ca periculoase pe care le făceam în copilăria noastră din anii 80.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa