Activități pe care trebuie să le știe orice copil până în 10 ani

Teodora Radu
activități pe care trebuie să le știe orice copil

Prichindelul tău este capabil să facă mult mai multe lucruri, decât îl crezi tu în stare. Nu subestima puterea lui de a învăța mult și rapid. Îi poți stimula concentrarea și capacitatea de a înmagazina informații noi ajutându-l să deprindă aceste activități pe care trebuie să le știe orice copil. Sunt, de fapt, lecții de viață, care îl vor ajuta să se dezvolte armonios, fizic și psihic.

Cu atât mai mult cu cât suntem asaltați de un progres tehnologic rapid, menit să ne facă viața mai ușoară, trebuie să-l înveți câteva activități pe care trebuie să le știe orice copil. Nu de alta, dar este de bun simț să știe să scrie o scrisoare, să-și încălzească singur mâncarea și să curețe în baie, după ce a folosit toaleta. Michell Crouche de la Parents Magazine a făcut un top cu cele mai utile activități de știut de către copiii cu vârsta până în zece ani. Sigur că ții la el și vrei să-l ajuți, însă te sfătuim să nu îi faci tu toată treaba. Învață-l să aprecieze munca și să îți aprecieze eforturile.

Învață-l să-și spele hainele

Numărul adolescenților care, ajunși la liceu și cazați în cămin, nu știu să-și curețe rufele când acestea se murdăresc a crescut. Învață-l de mic că trebuie să fie curat, să se spele și să-și spele hainele, fie că are la-ndemână o mașină automată sau trebuie să se descurce cu mâinile, apă și detergent.

Să planteze răsaduri

Mulți copii învață la școală, cel puțin teoretic, cum se plantează semințele. Asigură-te că știe câteva noțiuni de bază despre grădinărit și inspiră-i dorința de a planta răsaduri de flori și arbori fructiferi. Învață-l să folosească o stropitoare și responsabilizează-l cu sarcina de a uda plantele periodic.

Să împacheteze un cadou

Micuțul tău este cel mai fericit când primește cadouri, nu? Arată-i cum se împachetează frumos un dar și învață-l să se bucure și atunci când oferă ceva, nu doar când primește.

Ai nevoie de cutii medii, de hârtie și panglică frumos colorate și de bandă pentru lipit. Pregătiți împreună câteva cadouri și apoi lasă-l pe el să aleagă nuanțele hârtiei de împachetat și a fâșiei pentru fundă. Îi vei stimula creativitatea și îndemânarea.

Să bată un cui

Arată-i puștiului tău cum se bate un cui într-o bucată de lemn sau de carton. Găsești în magazine ciocănele mai puțin periculoase, cu care poți exemplifica. Folosește cuie cu vârf lat și după ce îl introduci în supafața de lemn, explică-i și arată-i cum îl poate scoate. Ai răbdare să deprindă metoda.

Alte activități pe care trebuie să le știe orice copil

Să scrie o scrisoare

Micuții trebuie să știe să compună și să scrie o scrisoare către un membru al familiei. Eventual, se pot ajuta de desene potrivite pentru a ori explicații suplimentare. După ce își pune gândurile pe foaia de hârtie și o pune într-un plic, copilul trebuie să știe unde își trece numele și unde oferă mai multe informații despre destinatar.  Explică-i că este foarte important ca o scrisoare să conțină o formulă de salut, cum este: „Dragă…“, conținutul scrisorii și o expresie de încheiere.

Să-și pregătească singur masa

Mai întâi invită-l din când în când să te ajute cu pregătitul meselor, apoi lasă-l să facă asta singur. Îl poți încuraja să gătească, și e bine să rămâi calmă când va împrăștia făina și ouăle peste tot. Cel mai simplu este ca, la început, să-l înveți să-și prepare un iaurt cu fructe, un sendviș sau un ou fiert.

Să curețe după el în baie

Ține la-ndemâna lui cârpe din bumbac, mop și perie pentru vasul de toaletă, pe care să le folosească atunci când merge la baie. Învață-l să curețe cu un produs special capacul vasului de toaletă, dacă l-a murdărit din greșeală, și să se spele bine pe mâini înainte de a ieși din baie. Acestea sunt lucruri elementare pe care orice părinte trebuie să le explice princhindelului. Sau, dacă vrei să eviți ca micuțul tău să intre în contact cu un produs toxic, învață-l să curețe vasul de toaletă cu bicabonat de sodiu și oțet, apoi să frece murdăria cu peria.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa