9 metode prin care copiii învaţă să ajute la curăţenie

Raluca Dumitrică
curatenie-totul-despre-mame

Copiii pot să te ajute cu drag la curăţenie, dacă pui în aplicare metodele de mai jos!

Iarna a trecut, vremea bună a apărut, iar acum, mai mult ca în timpurile friguroase, ne apucăm de făcut curăţenie prin case. Şi, pentru că în afara părinţilor casa le aparţine şi copiilor, de ce să nu-i implicăm mai mult în acest proces şi pe copiii noştri? Dacă ştii bine că ai mai încercat să faci lucrul asta, dar nu ţi-a prea ieşit, iată câteva metode utile prin care îi poţi face pe copii să te ajute la curăţenie!

Mai multe despre cât și cum ne ajută cei mici la treburile casnice poți citi în acest articol: Ajutooooor în casă!

1. Fii un exemplu pentru copil!

Nu e suficient să-i spui că e bine să facă anumite lucruri şi că o casă curată e un mediu în care cu toţii trăim şi ne simţim mai bine. Trebuie să-i şi arăţi, prin ceea ce faci zilnic, că eşti un părinte căruia îi place să aibă o casă curată, organizată şi bine pusă la punct. Pentru că, la fel ca în situaţia oricărui alt lucru pozitiv pe care vrei să îl imprimi copilului tău, modelul părintesc este cel mai uşor de memorat, fii un exemplu şi la capitolul curăţenie.

2. Găseşte un loc pentru fiecare categorie de obiecte din casă şi învaţă-l pe copil care unde stă

E mult mai simplu pentru el să ştie că şosetele sunt într-un sertar, lenjeria intimă în altul, dar şi că în baie, bucătărie şi în restul casei spaţiile de depozitare au un rol bine stabilit, iar lucrurile nu se pun, pur şi simplu, la grămadă în ele. Pentru mărunţişuri funcţionează foarte bine cutiile colorate sau cela care au pe ele o zona în care se poate introduce un bilet pe care să scrie ce se ascunde în interior.

3. Nu-l cicăli în ceea ce priveşte camera lui

Chiar dacă îți vine să-ți bagi nasul mereu în camera copilului, în afară de a-l învăţa cum să facă curat şi la ce anume să fie atent când îşi igienizează spaţiul personal, camera lui este fix asta, spaţiul personal. Poate că regulile din camerele comune sunt altele, dar aici este cel mai bine să-l lași să-şi creeze propria ordine şi logică a aşezării obiectelor.

4. Împarte treburile domestice în funcţie de vârstă şi de capacitatea fizică a copilului

Copiii pot face diferite lucruri casnice, pe măsură ce cresc, iar părinţii sunt cei care pot repartiza aceste lucruri, potrivit abilităţilor celor mici. Datul cu aspiratorul, ştersul prafului, aranjatul cărţilor în bibliotecă sau al produselor cosmetice în baie, toate pot fi făcute cu uşurinţă şi de copii. Pe măsură ce aceştia cresc, ei pot face şi alte lucruri ce implicau mai multă grijă în urmă cu ceva vreme: să aşeze tacâmurile la locul lor (printre care se numara si cuțitele), să spele vasele, să verifice starea de valabilitate a alimentelor din frigider şi din dulapurile din bucătărie sau chiar să îşi sorteze hainele murdare şi să le pună la spălat.

5. Transformă curăţenia din casă într-o joacă

Cunosc mulţi adulţi care nu suportă să facă curăţenie pentru că au din copilărie un gust amar legat de ea şi au asociat această curăţenie cu o corvoadă. Dacă transformi momentele de curăţenie într-o joacă, ba chiar o pigmentezi cu poveşti hazoase şi suprize, vei vedea că vei reuşi să-l faci pe cel mic să aibă o atitudine bună faţă de ordine și curățenie.

6. Formează o rutină şi în privinţa curăţeniei

Includerea unor momente dedicate strict curăţeniei atât în fiecare zi (după masă, punem vasele în chiuvetă/în maşina de spălat, ne punem hainele pe umeraş când ajungem acasă), cât şi în fiecare săptămână (schimbatul lenjeriei, ştergerea prafului din locurile mai puţin accesibile etc.) îi vor crea copilului nişte obiceiuri sănătoase pe care le va putea păstra pe termen lung.

7. Nu amâna predarea unor lecţii cu privire la curăţenie, începe de când copilul e mic!

Iar lucrul ăsta ar trebui să fie înţeles de mulţi părinţi din ţara noastră, care încă adoptă mentalitatea „lasă că o să facă destule când va fi adult, mai bine să nu ştie de greu când e mic!” Deprinderile sănătoase se consolidează încă din copilărie, aşa că dacă vrei să ai un viitor adult care să locuiască într-o casă curată, nu mai aştepta să ajungă la adolescenţă, ca să-i arăţi unde e mopul şi cârpa de şters praful. În plus, nici nu ştii cât de mult le place copiilor de vârstă mică să fie implicaţi în activități domestice şi să poată realiza singuri-singurei ceea ce li se părea că ar fi apanajul oamenilor mari.

8. Setează-ţi nişte aşteptări realiste

Dacă ai impresia că un copil de 5 ani ar putea şi el să să spele perfect tava în care a fost friptura sau să bată covorul, te cam înşeli. Pune-te în locul lui şi încearcă să vezi că e important că te ajută, atât cât poate el la vârsta sa şi prin prisma capacităţilor sale de coordonare şi a dexterităţii dintr-un anumit moment al vieţii lui. Nu exagera!

9. Nu-l critica pentru un „insucces” domestic

Ţi se pare că n-a şters chiar bine carioca de pe birou? Nu-i nevoie să faci un capăt de ţară din asta şi nici să-i atragi atenţia că n-a reuşit să ducă la bun sfârşit misiunea dată. E foarte posibil ca şi tu să ai ceva dificultăţi în a curăța totul bine, aşa că mai bine te-ai gândi înainte de sarcina atribuită dacă nu cumva e prea dificilă pentru capacitatea lui. Pe lângă asta, orice critică îl va face să renunţe la a te mai ajuta, ba chiar poate să-i scadă încrederea în forţele lui. Nu te mira dacă data viitoare când îl vei coopta în vreo activitate casnică să îl auzi spunând „de ce să mă obosesc, că oricum nu fac bine ce fac?”

Dacă vrei să ştii şi cum poţi să îi dai un aer proaspăt casei tale, citește și articolul în care vorbim despre cum să aeriseşti corect o locuinţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa