Șapte activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni

Introducerea de activități simple inspirate de Montessori pentru bebelușul tău ajută la încurajarea independenței și pune bazele dezvoltării sale.

Georgiana Mihalcea, redactor
Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni
În primul an de viață, bebelușii se dezvoltă rapid în toate ariile, inclusiv în ceea ce privește abilitățile practice de viață. FOTO: Shutterstock

Activitățile Montessori nu reprezintă doar un tip de învățare, ci sunt o călătorie a curiozității și a descoperirii de sine, care începe chiar din copilăria mică și continuă până în adolescență. Fiecare etapă are activitățile sale unice, atent concepute, care stimulează dezvoltarea copiilor, ajutându-i să crească în propriul ritm. Pentru un bebeluș aflat în primul an, trebuie să-i oferi activități care îi vor permite să-și dezvolte simțurile, să-și antreneze corpul pentru a sta în poziție verticală, să-și exerseze motricitatea fină („prinderea cu două degete”) și să dobândească ideea de permanență a obiectului.

Potrivit Mariei Montessori, copilul are o „minte absorbantă”, adică o stare psihică ce îi permite să absoarbă tot ce îl înconjoară și să se dezvolte asimilând experiențele pe care le trăiește, în funcție de ceea ce îi oferă mediul său. De aici și importanța pregătirii unui cămin adaptat nevoilor sale, conform vârstei pe care o are. Iată câteva dintre activitățile Montessori care ajută copilul:

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Caruselul fix

Abordarea montessoriană acordă o mare importanță jucăriilor de tip carusel, care sunt primele obiecte ce apar în vizorul copiilor (de la 3 săptămâni). Pentru că vederea este primul simț pe care trebuie să-l dezvolte. Ideal este un carusel fix, fără motor care să-l anime, dar ale cărui mișcări sunt naturale.

De exemplu, siluete mici de aproximativ cincisprezece centimetri înălțime, decupate din hârtie metalizată, colorată pentru a reflecta lumina, atașate cu fire de un băț. Mobilul va fi fixat între 20 și 70 cm deasupra leagănului, pentru a stimula capacitatea vizuală. Caruselul trebuie îndepărtat când bebe doarme.

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Coșul cu comori

De îndată ce un bebeluș știe să se ridice și să apuce obiecte (în jur de 6 luni) , îi place foarte mult să caute printr-un coș cu comori. Într-un coș de răchită, pune tot felul de obiecte de diferite culori, formă, textură, greutate, material și miros, pe care le poate manipula cu ușurință.

Un con de pin, o sticlă mică de plastic umplută cu semințe, un pompon, un clopoțel de metal, o lingură de lemn, un burete de spumă, o trusă, un pliculeț de lavandă, o perie, un ghem de lână, țesături, un baton de scorțișoară. Probabil că se va atașa mai mult de un obiect pe care îl va căuta în mod regulat pentru a-l examina în detaliu, folosindu-și toate simțurile.

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Geanta misterioasă

Într-o geantă mică din stofă, ascunde tot felul de obiecte pe care copilul trebuie să le exploreze cu vârful degetelor, fără să le vadă. După un moment de explorare, scoate obiectul din geantă și numește-l.

Această activitate îți permite să-i stimulezi dezvoltarea simțului tactil, să înțeleagă texturile, formele, volumele, greutatea datorită experienței tactile, dar și să-și dezvolte limbajul. De asemenea, toate obiectele de zi cu zi pot fi denumite și explorate în mod regulat prin atingere, atâta timp cât nu reprezintă un pericol.

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Bara de tracțiuni

Această activitate presupune să-i oferi bebelușului tău o bară de tracțiuni care îi va permite să treacă dintr-o poziție așezată în poziția în picioare, trăgând de brațe și împingând picioarele. Se poate realiza folosind o tijă simplă din lemn (3 cm în diametru), care este prinsă de un perete, la nivelul mâinilor (când stă și întinde brațele în aer).

Ideal este să existe și o oglindă mare în spatele acestei bare, astfel încât bebelușul să-și poată observa întregul corp în mișcare. Este o activitate care îi stimulează motricitatea grosieră și care contribuie la construirea diagramei corporale.

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Jocul eșarfei

Ia un obiect care îi aparține copilului (o carte, o jucărie de pluș, o păpușă), apoi ascunde-l în mod vizibil sub o eșarfă. Adultul pune atunci întrebarea: unde este cartea, animalul de pluș sau marioneta? Apoi, după câteva secunde, scoate eșarfa și dezvăluie obiectul. De-a lungul timpului și după repetări, copilul va apuca el însuși eșarfa pentru a dezvălui obiectul: acum este foarte conștient că obiectul continuă să existe, chiar și atunci când nu-l mai vede (permanența „obiectului)” .

Iată și o altă variantă: să joci de-a v-ați ascunselea cu mâinile, pe care le deschizi și le închizi în față, precum perdele de teatru (Bine-cunoscutul „Cucu-bau”). De-a lungul timpului, te poți distra schimbând expresia (bebe înțelegând că, fie că se încruntă sau zâmbește, adultul este tot părintele meu!).

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Jocul cu cartonul de ouă

Umple un vas cu dopuri de plută sau castane. Cere copilului să ia din acest bol câte o piesă pentru a umple cavitățile goale ale unei cutii de ouă. Cel mic lucrează astfel exerciții precum: priză, coordonarea ochi-mână și abilitățile motorii fine (este vorba despre a viza fiecare cavitate). În același timp, acest joc îi satisface perfect nevoia de ordine.

O variantă a acestei activități, pentru antrenamentul motricității fine, odată ce a dobândit puțin mai multă precizie: învață-l să introducă scobitori (ale căror vârfuri au fost tăiate) în găurile unui recipient gol de condimente.

Activități Montessori potrivite de la 1 la 12 luni: Pescuit cu strecurătoarea de ceai

Într-un vas plin cu apă, pune să plutească niște dopuri de plastic. Cere-i copilului să le pescuiască cu o strecurătoare de ceai (cu mâner) și să le transfere într-un alt bol gol. Ideal ar fi să exerseze în aer liber sau în baie, astfel încât să poată stropi fără griji.

Sfaturi pentru părinți

În primul an de viață, bebelușii se dezvoltă rapid în toate ariile, inclusiv în ceea ce privește abilitățile practice de viață. Introducerea de activități simple inspirate de Montessori pentru bebelușul tău ajută la încurajarea independenței și pune bazele dezvoltării sale.

Evită să-i oferi prea multe jocuri sau activități simultan, deoarece acest lucru creează confuzie. Abundența încurajează copilul să treacă de la o activitate la alta, mai degrabă decât să se concentreze pe explorarea uneia. Cu toate acestea, un copil mic trebuie să lucreze la concentrarea sa, cheia principală a dezvoltării sale armonioase.

Fă-i o „prezentare”, adică arată-i cu atenție cum să folosească jocul , cu gesturi lente și precise și cuvinte alese. Apoi lăsă-l liber să repete în felul lui și să exploreze jocul sau obiectul după cum dorește, fără a face comentarii și fără a-l corecta.

Observă copilul cu atenție: explorează, acordă atenție, repetă activitatea. Acest lucru îți permite să adaptezi continuu mediul la nevoile sale în evoluție pe măsură ce crește și să știi când să introduceți noi activități.

Și explorarea în aer liber joacă un rol central în educația Montessori, pentru promovarea independenței și concentrării copiilor mici. Joaca în natură permite dezvoltarea abilităților practice de viață și asigură o excelentă stimulare senzorială.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa