7 activităţi de copii pe care le iubesc şi părinţii

Raluca Dumitrică
activitati-de-copii-totul-despre-mame

Cu aceste activităţi de copii veţi bifa distracţia şi relaxarea în familie

E sezonul activităţilor distractive de interior şi al acelor activităţi care pot consolida relaţia dintre părinţi şi copii. Iată ce puteţi pune în practică acasă, în această perioada!

E vreun adult căruia să nu-i placă joacă? Sau vreun părinte care să nu vrea să devină din nou un puşti şi să dea iama în acele activităţi de copii poznaşe? Hmm, aşa zic şi eu! Şi foarte bine faceţi, dragi părinţi! Joacă stimulează inteligenţă, e teribil de amuzantă şi de simpatică, creează un aer de complicitate între cei mari şi cei mici, şi este foarte, dar foaaaaarte relaxantă. După o zi grea de muncă, la care se adaugă mult mers pe jos, vreme proastă şi alergat după autobuz sau tramvai, să te apuci de niscaiva jocuri aparent copilăreşti se dovedeşte a fi un adevărat balsam pentru suflet şi minte. Haideţi să vedem care sunt cele mai simpatice activităţi de copii pe care le iubesc nu numai cei mici, ci şi părinţii lor!

1. Coloratul

Ştiţi cât de relaxant pentru copii este să coloreze, să combine culorile şi să găsească la finalul conturului trasat de cele mai mult negru pe alb un personaj surprinzător? Ei bine, aşa este şi pentru părinţi! Nu e nicio mirare că îi vdem adesea colorând cot la cot cu cei mici şi fiind mai concentraţi asupra desenelor decât micuţii. Iar dacă ne gândim că acum există şi pentru adulţi nişte cărţi de colorat, special concepute pentru ei, atunci e clar că masă din sufragerie va fi invadată de planşele tuturor.

2. Jocuri cu piese de construit

Până să am copii (deci cam demult) nu prea înţelegeam care e treaba cu piesele astea nostime şi colorate de construit. Dar când am cumpărat prima cutie pentru fete şi am început şi eu să le aşez cap la cap, wow, am fost iremediabil cucerită de ele. Nu degeaba inventatorii lor le-au tot dezvoltat, făcându-le potrivite pentru copii de toate vârstele şi pentru adulţi de toate vârstele. Iar o altă informaţie inedită de care nu ştie prea multă lume este că, pe lângă calităţile lor educaţionale şi de dezvoltare, piesele au şi rol terapeutic şi emoţional. Asamblând micile piese ne calmăm, pătrundem în lumea imaginaţiei, ne stimulăm latura estetică care ne aduce bucurie interioară şi cu care putem privi cu alţi ochi lumea din jur şi putem învaţă să ţinem mai bine sub control acea tendinţa a minţii de a umblă brambura. Adică putem intră în zona de mindfulness.

3. Jocuri de societate

Da, da chiar jocurile de societate pe care le credeai rezervate ăstora mici, gen Nu te supără frate, Catan, Camelot, Domino, Saboteur, diverse puzzle-uri, şah, jocuri de magie, memorie şi perspicacitate. Toate sunt mega distractive şi ne oferă şansă de a ne simţi bine şi de a urcă o treaptă în relaţia de conectare dintre noi şi copii.

4. Zumba. Sau măcar conga, salsa, rumbă şi mambo…

Adică o zbănţuială coordonată pe fundal sonor, care distrează şi aduce beneficii la nivel fizic şi mental. Dintotdeauna, sportul a fost prietenul nostru, iar beneficiile lui la nivel mental şi corporal sunt dovedite de sute şi poate că mii de studii de specialitate. Aşa că daţi din mâini şi din picioare cât va ţin încheieturile, nu va temeţi că o să arătaţi la fel de ciudat că Elaine din Seinfeld şi nu va alarmaţi dacă cei mici se vor tăvăli pe jos de ras. Important e că veţi fi cu toţii fericiţi!

5. Jucatul cu plastilină

Modelatul mai multor forme din plastilină este întruchiparea relaxării. Luaţi o bucată mare de plastilină în mâini, segmentaţi-o cu degetele, răsuciţi-o şi potriviţi-o în tot felul de forme de bucătărie până când capătă aspectul celor mai ingenioase personaje, şi vetri vedea că sunteţi în pragul atingerii acelei stări complete de zen.

6. Karaoke

„We all live în the yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine” se aude prin casă când va apucaţi cu toţii să puneţi în funcţiune talentele voastre ascunse în domeniul muzical. Engleză stâlcită, sunete care patineza pe lângă melodia corectă, hăhăieli şi behăieli, toate fac parte din farmecul momentului. N-aveţi o instalaţie de karaoke pe care să o folosiţi? Nicio problema! Puteţi să exploataţi calulatorul şi internetul, online-ul fiind plin de demo-uri atractive pentru mari şi mici.

7. Desenat şi pictat

Ne cam întoarcem la punctul 1, dar realitatea este că să întinzi pe o planşă mare acuarele diluate sau să te apuci să feci degradeuri în creion poate să fie mâna cerească pentru orice părinte stresat. Împrumutaţi trusa de desen şi de pictură a celui mic, faceţi-va loc la masă sau pe parchet (cum mi se mai întâmplă mie) şi daţi-i bătaie! În orice părinte se ascunde un Monet în miniatură.

Citește și:
Jocuri senzoriale de toamnă
Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)
Glume şi ghicitori inteligente pentru copii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa