Jucării senzoriale handmade. 6 exemple pe care le poți face acasă

Andreea Popa
jucării senzoriale handmade figurine
Ești în căutare de noi jucării? Există multe jucării senzoriale handmade pe care le poţi face tu singură acasă, cu minim de efort şi mai ales de bani.

Nu trebuie să cheltui o grămadă de bani pe jucării pentru a-l distra pe cel mic! Fă niște jucării senzoriale handmade!

Ştii momentele acelea în care ai ceva urgent de făcut, iar cel mic este plictisit şi nu se lasă dat jos din braţe în niciun chip? Ai da o avere pe nişte jucării care să-l ţină ocupat 10-15 minute? Din fericire, există multe jucării senzoriale handmade pe care le poţi face tu singură acasă, cu minim de efort şi mai ales de bani. Iată 6 idei de jucării senzoriale testate și apreciate:

Jucării senzoriale handmade – 1. Punguliţe senzoriale

Pentru aceste punguliţe senzoriale ai nevoie de pungi alimentare cu sistem de închidere (ziplock) sau cu fermoar. Iei o punguliţă din aceasta şi o umpli cu cel mai ieftin gel de păr pe care îl găseşti pe piaţă. Ai grijă să nu o umpli prea tare, pentru a nu se sparge atunci când cel mic o va frământa în mânuţe.

În pungă poţi pune apoi ce ai la îndemână prin casă, atâta timp cât nu e ceva cu margini ascuţite. Celofan colorat, nasturi, mărgele, jucării micuţe, ochişori mobili care se lipesc pe jucării, ce doreşti tu. Închide apoi punga şi sigileaz-o cu bandă adezivă pe toate cele patru margini, nu doar la capătul cu ziplock sau fermoar. Pentru şi mai multă siguranţă, poţi băga punga într-o altă pungă, pe care, la fel, sigileaz-o de jur împrejur. Poţi adăuga şi puţină culoare jocului, folosind coloranţi alimentari pe care să-i amesteci cu gelul. Atenţie însă, nu-l lăsa pe cel mic nesupravegheat, pentru că există riscul ca punga să se spargă dacă este ronţăită.

Jucării senzoriale handmade – 2. Sticle magice

La fel ca şi pungile, sticlele senzoriale sunt o mare distracţie pentru cei mici. Poţi folosi PET-uri de 250 ml, pe care să le umpli cu apă (în care poţi adăuga colorant alimentar), gel, jucării, orez, boabe de fasole etc. Preferabil, totuşi, nu toate odată. Poţi face mai multe sticle, pentru a vedea pe care le preferă copilul. Ai grijă să lipeşti bine capacul sticlei, pentru ca cel mic să nu-l poată desface. Şi nu uita să dai jos eticheta de hârtie de pe sticle.

Jucării senzoriale handmade – 3. Cuburi homemade

Majoritatea copiilor iubesc cuburile, iar acestea se pot face foarte uşor acasă. Din cutiile de lapte, de exemplu. Cutiile se taie transversal la înălţimea dorită, apoi partea de sus se îndoaie şi se lipeşte cu bandă adezivă. Cuburile pot fi umplute cu jucării care zdrăngăne, cu pietricele sau cu ceva care să le confere greutate. Apoi se îmbracă în autocolant de culori diferite, pentru a fi mai interesante şi pentru a se putea curăţa.

Jucării senzoriale handmade – 4. Peretele vesel

O altă idee este să-i creezi copilului o zonă plină de provocări. Poţi face asta cu ajutorul unei bucăţi de placaj, PAL sau MDF pe care să aplici sau să lipeşti apoi diverse lucruri care să-l distreze pe cel mic. Cum ar fi bucăţi de material de diverse texturi, o oglindă,  un întrerupător, un lacăt, zale din plastic. Placa poate fi fixată pe perete, la ce înălţime vrei tu – mai jos pentru copiii care stau în funduleţ sau mai sus, pentru a-i încuraja să se ridice pe cei mai mărişori.

Jucării senzoriale handmade – 5. Moon sand

Moon sand este un fel de nisip-plastilină. Se găseşte şi de cumpărat, dar se poate face foarte uşor acasă. Are consistenţa nisipului ud şi nu pătează, nu se lipeşte şi se poate modela ca plastilina. Iar ingredientele sunt doar două: făină şi ulei. Multe reţete spun să se folosească uleiul de bebeluşi, dar mult mai ieftin iese cu ulei alimentar, iar în afară de faptul că nu va mirosi la fel de plăcut, nu există nicio diferenţă. Se amestecă patru căni de făină cu o jumătate de cană de ulei şi gata. Făina va dobândi o textură fină, ca de nisip umed şi se va putea modela. Dacă doreşti o cantitate mai mare, păstrează proporţiile. De exemplu, la opt căni de făină, o cană întreagă de ulei şi tot asa. Moon sand se poate păstra la frigider mult timp.

Jucării senzoriale handmade – 6. Vopsea comestibilă

Vopsitul cu degetele este o modalitate plăcută de a dezvolta creativitatea copiilor. Iar dacă cei mari pot folosi şi vopsea din comerţ, pentru copiii care încă bagă totul în gură se poate face vopsea comestibilă. De exemplu, se pot amesteca 2 linguri de zahăr, 1/3 cană de făină şi 2 căni de apă. Se toarnă toate ingredientele într-o cratiță pusă pe foc şi se amestecă cu telul până când compoziția nu mai are cocoloaşe şi se întărește. Compoziţia se lasă apoi la răcit, se dozează în recipiente și se toarnă câteva picături de colorant.

O altă reţetă, care nu implică zahăr, este următoarea: o jumătate de cană de amidon de porumb, 2¾ cani apă rece, un plic de gelatină, un sfert de cană de apă caldă şi colorant alimentar. Amidonul de porumb se amestecă bine cu apa rece, până dispar cocoloaşele. Se pune apoi pe foc mic amestecând continuu, până când compoziţia fierbe şi devine mai limpede. Între timp, gelatina se amestecă cu apa caldă. Apoi se ia compoziţia de pe foc şi se amestecă cu gelatina. După ce s-a răcit, se împarte în mai multe vase şi se adaugă colorant alimentar (cam jumătate de linguriţă). Vopseaua se poate ţine la frigider cel puţin câteva zile.

Distracție plăcută cu aceste jucării senzoriale handmade atât de simpatice!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa