Idei de joc pentru zilele ploioase și reci.
Toamna a venit cu vreme capricioasă și urmează o perioadă în care vom sta mai mult în casă. Rolul nostru principal – să distrăm piticii și să fim buni parteneri de joacă. Orice activitate aduce beneficii în dezvoltarea frumoasă a copilului, fie ea fizică sau emoțională. Iată 3 jocuri de interior benefice unei dezvoltări armonioase:
-
Jocul cu plastilina
Figuri de toate felurile, sortare de culori, jocuri de rol. Sunt doar câteva idei de activități pe care le poți iniția dacă ai la îndemână niște plastilină. La prima vedere, jocul cu lut sau plastilină pare doar un joc de îndemânare, dar este mult mai mult decât atât. Jocul cu această cocă moale și ușor de modelat dezvoltă creativitatea, îl ajută pe copil să aibă mai multă încredere, încurajează stima de sine atunci când decide ce și cum să modeleze, stimă care se va reflecta, mai apoi, în procesul de învățare. Lasă-l să se exprime în voie, fără restricții și reguli, să dea frâu liber imaginaței. Până la urmă, așa se formează creativitatea.
Din punct de vedere psihologic, jocul cu plastilina permite copilului să-și elibereze emoțiile și gândurile. De asemenea, la unii copii, poate funcționa ca un mijloc de calmare și de trecere peste o stare de nervozitate excesivă. Mai mult, îi ajută să facă primul pas spre lumea artei și să-și dezolte, în timp, gustul artistic. Dezvoltă abilitățile motrice și crește capacitatea de concentare.
2. Jocuri de memorie
Părinții pot contribui în mod decisiv la dezvoltarea „memoriei de elefant”. Însă stimularea memoriei unui copil nu înseamnă să-l forțezi să repete exerciții plictisitoare și rime monotone, ci să experimentezi, împreună cu el, emoții, arome, culori, sunete, mirosuri, mișcări, forme.
Memoria este formată din amintiri și, mai ales, din emoții. Mai bine ne amintim ce ne generează bucurie, confort sau distracție. Prin urmare, jocul este cel mai bun mod de a stimula memoria. Iată câteva idei:
- Citește o poveste în fiecare zi, de preferință, înainte de culcare. Vezi ca vocea ta să fie cât mai expresivă posibil.
- Descrieți frecvent obiectele din casă, amintind culoarea, forma, textura (moale, neted, aspru…)
- Priviți împreună albumul de familie și amintiți-i întâmplări cu personajele din fotografie: ”uite, aici este bunica, în week-end am vizitat-o.”
- La masa de seară, toată lumea povestește cum și-a petrecut ziua; regula ”la masă nu se vorbește” dispare
- Jocurile de memorie, pe care le puteți face cu orice jetoane, cărți de joc sau jucării. Le așezați pe tavă, le priviți 1-2 minute, apoi le acoperiți și descrieți locul fiecărui obiect de pe tavă.
3. Jocurile de rol
Jocuri de rol sunt acelea în care personajele (în cazul nostru copilul și mama) aleg o temă și fiecare dintre ei joacă rolul ales. Într-o activitate ca aceasta, aveți nevoie de jucării tematice sau lucruri din casă pe care le puteți adapta temei, dar și de atitudine, creativitate în construirea replicilor și multă informație despre temă. Beneficiile jocurilor de rol pentru copii sunt la fel de variate precum temele pe care le puteți alege. Empatia este primul dintre ele, copilul fiind pus în situația de a fi în locul altcuiva pentru o perioadă scurtă, interpretând sentimentele și mișcările acelui personaj. La fel de stimulată este și imaginația, când trebuie interpretat un personaj. Prin jocurile de rol, copiii înțeleg oamenii și rolul lor, testează și analizează situații, teorii, tactici, iau decizii, anticipează situații noi, acumulează multe informații.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.